• 11-02-2022
  • 4 dak
  • 6365
  • 0

Direksiyon Kolonu Arızası ve Belirtileri Nelerdir?

Direksiyon kolonu nedir? Direksiyon kolonu arıza belirtileri nelerdir? Direksiyon kolonu arızası nasıl anlaşılır?

Direksiyon Kolonu Nedir?

Günümüz otomobillerinde, kamyonlarda ve SUV'larda bulunan direksiyon ve süspansiyon sistemi birden fazla fonksiyona hizmet eder. Farklı yol koşullarında güvenli bir şekilde gezinmemize yardımcı olurlar ve sorunsuz ve kullanımı kolay direksiyon işlemi sağlamak için birlikte çalışırlar. Ancak en önemlisi, aracı gitmek istediğimiz yöne yönlendirmemize yardımcı olurlar. Bu sürecin en kritik kısımlarından biri direksiyon kolonudur.

Günümüzün modern araçlarının çoğu, güç destekli kremayer ve pinyon direksiyon sistemi kullanır. Direksiyon kolonu, direksiyon sisteminin üst kısmında bulunur ve doğrudan direksiyon simidine bağlanır. Direksiyon kolonu daha sonra ara mile ve kardan mafsallarına bağlanır. Direksiyon simidini çevirdiğinizde, direksiyon kolonu torku direksiyon miline ve pinyona gönderir ve sürücünün istediği yöne doğru tekerlekler döndürülür.

 

Direksiyon Kolonu Arıza Belirtileri Nelerdir?

Arızalı bir direksiyon kolonu, sürücüyü önceden uyaran birkaç belirti gösterir. Dikkat etmeniz gereken bu belirtiler şunlardır:

 

Ayarlanabilir Direksiyon Kilitlenme Sorunu

Çoğu araçta standart bir özellik olarak sunulan ayarlanabilir direksiyon, sürücülerin direksiyon simidinin açısını ve konumunu ayarlamasına olanak tanır. Tipik olarak, direksiyon kolonunun sol tarafında küçük bir ayar kolu bulunur. Bu kol sayesinde direksiyon simidi aşağı / yukarı serbestçe hareket ettirilir ve uygun ayara sabitlenir. Bu, sürüş sırasında direksiyonun sağlam olmasını ve sizin için en iyi yüksekliğe ve açıya yerleştirilmesini sağlar. Direksiyon simidininin yüksekliğini ayarladıktan sonra sabitleyemiyorsanız, bu, direksiyon kolonunda veya kolonun içindeki birçok bileşenden birinde bir sorun olduğuna dair kritik bir uyarı işaretidir. Böyle bir belirti ile karşılaşırsanız, aracı hiçbir koşulda sürmeyin ve aracınızı bir çekici ile tamircinize götürün.

 

Direksiyon Simidini Döndürürken Tıklama veya Gıcırtı Sesleri

Arızalı direksiyon kolonu ile ilgili bir başka yaygın uyarı işareti de, direksiyonu çevirdiğinizde duyulan tıklama, gıcırtı, tıkırtı ve sürtünme sesleridir. Bu, büyük olasılıkla direksiyon kolonunun içindeki dişlilerden veya yataklardan geliyordur. Arızanın nedenine bağlı olarak bu sesler ara sıra duyulabilir ve bazı zamanlarda hiç ortaya çıkmayabilir. Çoğu durumda, sesler küçük olarak başlar ve zamanla kademeli olarak artar. Sürüş esnasında, direksiyon simidini her çevirdiğinizde bu sesler geliyorsa, aracı kullanmayın ve en kısa zamanda bir tamirciye gösterin.

 

Direksiyon Simidinin Zor Dönmesi

Günümüz araçlarında kullanılan hidrolik direksiyon bileşenleri, sorunsuz ve tutarlı bir şekilde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Direksiyon simidini döndürdüğünüzde zorlandığını fark ederseniz veya bir çıtırtı sesi hissederseniz, sorun genellikle direksiyon kolonunun içindeki bir kısıtlamadan kaynaklanır. Direksiyon kolonunun içinde direksiyon sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan birden fazla dişli ve conta vardır. Kir, toz ve bazı cisimler direksiyon kolonuna girebilir ve bu dişlilerin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Böyle bir arızanın düzeltilmesi nispeten çok daha kolaydır. Arızanın büyümesine izin vermeden, en kısa zamanda bir tamirciye direksiyon kolonunu kontrol ettirin.

 

Direksiyon Simidi Toparlamıyor

Aracınızı herhangi bir yöne doğru döndürdüğünüzde ve dönüşü tamamladığınızda, direksiyon simidi otomatik olarak sıfır derece seviyesine veya merkeze dönmelidir. Bu, hidrolik direksiyonlarla birlikte sunulan bir güvenlik özelliğidir. Direksiyon serbest bırakıldığında direksiyon simidi otomatik olarak merkeze gitmiyorsa, bunun nedeni büyük olasılıkla direksiyon kolonunun içindeki bir tıkanıklık veya ünitenin içindeki kırık bir dişlidir. Her iki durumda da bu, profesyonel bir tamirci tarafından kontrol edilmesi gereken bir arızayı gösterir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.