• 13-02-2022
  • 2 dak
  • 1315
  • 0

Radyatör Suyu Boşaltma Musluğu Nedir?

Radyatör suyu boşaltma musluğu nedir? Radyatör tahliye musluğunun görevi nedir? Radyatör suyu boşaltma musluğu nerede bulunur?

Radyatör Suyu Boşaltma Musluğu Nedir?

Motorunuza yeni soğutma sıvısı eklemeden önce eskisini sistemden çıkarmanın kolay bir yolu olmalıdır. Radyatör suyu boşaltma musluğunun tam olarak yaptığı da budur. Radyatör suyu boşaltma musluğu, soğutma sisteminin bakımını kolaylaştırmak için modern araçlara yapılan eklemelerden biridir. Görevi, radyatör suyu olarak da telaffuz edilen motor soğutma sıvısının sistemden boşaltılmasını sağlamaktır.

Daha eski araçlarda radyatör suyu tahliye musluğu bulunmaz. Bu araçlarda, radyatördeki sıvıyı değiştirmek için, radyatör hortumunun sökülmesi ve asitli sıvının diğer bileşenlere zarar vermesini önlemek için radyatörün de yerinden sökülmesi gerekir. Oldukça zahmetli olan bu işlemde, radyatörün devrilip hasar görmesini önlemek için genellikle birden fazla tamirci çalışır. Radyatör tahliye musluğu sayesinde radyatörün yerinden sökülmesine gerek yoktur. Bu sayede hem araç sahipleri zamandan kazanır hem de tamircilerin işi oldukça kolaylaşır.

 

Radyatör Suyu Boşaltma Musluğunun Konumu

Radyatör tahliye musluğunu bulmak oldukça kolaydır. Bunun için aracınızın önünü bir kriko ile kaldırmanız gerekir. Genellikle radyatörün alt tarafı, plastik bir panel ile kaplıdır ve kolayca sökülebilir. Paneli söktüğünüzde kanatlı, dişli ve küçük bir plastik tapa olduğunu fark edeceksiniz. Bazı uygulamalarda kanatlı tapa yerine, tornavida ile sökülen bir tapa bulunur. Musluğun altına bir kova koyarak ve tapayı uygun aletlerle yerinden sökerek radyatör suyunu boşaltabilirsiniz.

Buradaki sorun, boşaltma musluğunun plastikten yapılmış olmasıdır. Dikkatli bir şekilde yerine takmazsanız kolayca zarar görebilir. Dişler sıyrılırsa boşaltma musluğu yerine oturmaz ve sıvı sızıntılarına neden olabilir. Başka bir olası sorun ise tapanın ucundaki kauçuk contanın hasar görmesidir ve bu da sıvı sızıntılarına yol açabilir.

Radyatör tahliye musluğu için belirlenmiş bir kullanım ömrü olmasa da sonsuza kadar sürmez. Dikkatli sökülüp takıldığı sürece radyatörün ömrü boyunca (8 ila 10 yıl kadar) dayanabilir. Tahliye musluğunun dişleri sıyrılmışsa, kanatları kırılmışsa, aşırı ısı nedeniyle çatlamışsa mutlaka değiştirmeniz gerekir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.