• 13-02-2022
  • 4 dak
  • 4263
  • 0

Otomatik Kararan Dikiz Aynası Nedir? Nasıl Çalışır? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Otomatik kararan dikiz aynası nedir? Karartmalı dikiz aynası nasıl çalışır? Otomatik kararan dikiz aynası arıza belirtileri nelerdir?

Otomatik Kararan Dikiz Aynası Nedir?

Dikiz aynası, aracınızın ön camının üst kısmında bulunur. Amacı, aracın arkasındaki görünümü yansıtmak ve şerit değiştirme esnasında çevrenizdeki diğer arabaları görmenizi sağlamaktır. Dikiz aynası hem sizin hem de etrafınızdaki araçların güvenliğinin önemli bir parçasıdır.

Yeni model araçların çoğunda otomatik olarak kararan dikiz aynaları kullanılır. Bu aynalar, yüzeyinden yansıyan ışığı kısma özelliğine sahiptir. Arkadaki araçlardan gelen ışığın parlamasını önemli ölçüde azaltarak sürücünün yorgunluğunu azaltır. Doğal olarak bu tür aynalar, geceleri yoğun trafikte çok daha faydalıdır. Bu özellik, yalnızca iç dikiz aynalarında değil, dış dikiz aynalarında da kullanılmaktadır.

 

Otomatik Kararan Dikiz Aynası Nasıl Çalışır?

Tarihe hızlı bir bakış attığımızda, otomatik kararan aynaların 1950'lerin sonlarında icat edildiği ortaya çıkıyor. Ancak ticari uygulamaları 1980 yılından sonra başlamıştır. Gentex, otomatik kararan aynaların en tanınmış üreticilerinden ve lider tedarikçilerinden biridir.

Modern araçlarda kullanılan otomatik kararan dikiz aynaları aşağıdaki ana bileşenlere sahiptir:

Ortam Sensörü: Ortam ışığını algılar. Ortam havası kararmaya başladığında kontrol ünitesine çalışmaya başlama zamanının geldiğini bildiren bir sinyal gönderir.

Parlaklık Sensörü: Aynaya düşen ışığın yoğunluğunu ölçer ve ilgili sinyali kontrol ünitesine gönderir.

Kontrol Ünitesi: Her iki sensörün de çalışmasını izler ve göz kamaştıran parıltıyı azaltma kararı alır.

 

Otomatik kararan ayna sandviç tip konstrüksiyona sahiptir ve elektrokromatizma prensibi ile çalışır. Bir ayna ve bir düz camdan oluşur. Ayna ve camın her birine yan yana iki iletken katman yerleştirilmiştir. Bu iletken katmanlar arasında iyon depolama, elektrolit ve elektrokromatik katmanlar yer alır.

Kontrol ünitesi ışığın parlamasını azaltma komutunu verdikten sonra, sistem iletken katmanlara yaklaşık 3 voltluk bir elektrik voltajı uygular. Bu, iyonların iyon depolama katmanından elektrokromatik katmana akmasına ve aynanın kararmasına neden olur. Sonuç; aynadan yansıyan ışık miktarının azalmasıdır.

Otomatik Kararan Dikiz Aynası Nedir? Nasıl Çalışır?

Neden otomatik Kararan Dikiz Aynaları Kullanılmalı?

Gece sürüşlerinde arkadan gelen ışığın aynada parlaması sürücüleri aşırı rahatsız eder. Aynı zamanda sürücünün görüş mesafesini düşürür. Bu tür ışığa uzun süre maruz kalmak, sürücünün gözlerinde ciddi bir gerginliğe neden olur. Bilimsel araştırmalara göre, böyle bir parlama, sürücünün tepki verme süresini neredeyse iki katına çıkararak kaza riskini artırıyor. Üreticiler bu tür aksilikleri önlemek için araçları otomatik kararan aynalar ile donatmaya başladı. Otomotiv endüstrisinde bu aynaların popüleritesi hızlı bir şekilde artmaktadır.

  • - Diğer araç ışıklarından kaynaklanan göz kamaşmasını engeller ve gece görüş mesafesini artırır.
  • - Daha iyi görüş nedeniyle güvenliği artırır.
  • - Göz yorgunluğunu ve sürücü yorgunluğunu azaltır.

 

Otomatik Kararan Dikiz Aynası Arıza Belirtileri Nelerdir?

Dikiz aynası, aracınızın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsa da, bazı nedenlerden dolayı arızalanabilir. Arızalı bir dikiz aynasının en yaygın belirtileri şunlardır:

 

Dikiz Aynası Otomatik Olarak Karartmıyor

Aynanın arkasında bulunan birkaç sensör vardır. Otomatik karartma özelliği çalışmıyorsa sensörler kirlenmiş olabilir. Bunları bulun ve yumuşak bir bezle çizmeden temizleyin. Sensörlerden gelen ışığı engelleyen hiçbir şey olmadığından emin olun. Bunları temizledikten ve inceledikten sonra, sensörlere bir el feneri tutun ve aynanın kararıp kararmadığını test edin. Eğer hala kararmıyorsa, sensörler arızalıdır ve değiştirilmesi gerekebilir.

 

Renk Değişikliği

Güneş ve diğer kalıntılar nedeniyle dikiz aynasının rengi zamanla solabilir. Böye bir durumda, yüzeyi çizmemek için yumuşak bir bezle temizlemeye çalışın. Renk değişikliği ayna yüzeyinin altında da olabilir. Herhangi bir değişiklik olmazsa, ayna tamir edilemeyecek şekilde hasar görmüş ve değiştirilmesi gerekiyor olabilir.

Bazı durumlarda, dikiz aynası yerinden düşebilir ve kırılabilir. Kırıldığı taktirde, mümkün olan en kısa zamanda değiştirilmesi gerekir. İç dikiz aynası olmadan aracınız muayeneden geçer, ancak sürüş güvenliğiniz tehlikeye girebilir. Yalnızca, şoför tarafındaki (sol) dış dikiz aynası olmayan araçlar muayeneden geçemez.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.