• 29-10-2019
  • 4508
  • 2
Yusuf Yardım İstiyor!

Araçta Zıplama Hoplama Sarsıntı Problemi

  • Tekirdağ
  • 2011 Chevrolet Aveo

Merhaba,

Aracım Aveo 2011 1.4 LPG'li 97 binde. Sorun 1., 2. ve 3. viteste düşük devirde gaz pedalına hafif ve sabit basılı tuttuğumda araç zıplamaya başlıyor. Sanki acemi şoför kullanır gibi. LPG'de ve benzinde de yapıyor. Her zaman yapıyor. Buji, bobin, gaz ayarı düzelmesi için değişip yapıldı araç. Performans artması dışında fark olmadı. Problem aynı araç performansta gidişte yada başka hiçbir sıkıntı yok tek sorun bu olaydır.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Bir aracın hızlanma sırasında sarsılması çok yaygın bir problemdir. Aracın sarsıntısına yanlış ateşleme, yakıt dağıtım sorunları, katalitik konvertör tıkanıklıkları vb. bir çok sorun neden olabilir. Yapmanız gereken ilk şey aracı bir arıza tespit cihazına bağlamak ve arıza kodlarına bakmak olmalıdır.

Bujileri, buji kablosunu ve bobinleri gerekirse tekrar kontrol ettirin. Katalitik konvertör tıkalıysa araç hızlanmada sorun yaşar ve sarsıntılara neden olur. Fakat bu diğer performans sorunlarına da yol açar. Araç hiç bir şekilde yüksek hızlara çıkamaz.

Yakıt enjektörlerinden birisi tıkanmışsa veya düzgün çalışmıyorsa sarsıntı hissine sebep olabilir. Yakıt pompasında bir arıza varsa veya yakıt filtresi tıkanmışsa bu da hızlanırken sarsıntı yaratır. Pompa hızlanma için gerekli basıncı üretemezse aracın silkelemesine yol açar. Yüksek hızlarda çok fazla yakıt gerekmediğinden bu sorunu yaşamayabilirsiniz.

Ayrıca hava filtresini ve hava girişinin herhangi bir cisimle tıkalı olup olmadığını kontrol ediniz. Hava / yakıt karışımı düzgün olmadığı sürece araç tutarsız davranışlar sergiler.

Yaşadığınız soruna daha birçok neden sayılabilir. Bu nedenle iyi bir ustanın kontrol etmesi ve hata kodlarını incelemesi gerekir.

2 Yorum

Avatar
Ali
23-01-2022 | Kayseri

1.6 Siena silkeleme sorununu çözdünüz mü sorun nedenmiş?

Avatar
Poyraz
22-05-2020 | Aydın

Benim aracım 2000 model Fiat Siena 1.6 16V.HL 2. ve 3. vites devirlerinde gaz pedalına az bastığımda motor aşırı bir silkeleme yapmaya başlıyor. Gaz pedalını bıraktığımda, debriyaja bastığımda veya agresif kullanarak gaz pedalına sert ve çok bastığımda motor silkelemesi olmuyor. Buji, buji kabloları, ateşleme bobini, km. hız sensörü, yağ, yağ filtresi değiştirildi. Hava filtresi temizlendi. Sorun halen devam ediyor. (Bu arada enjeksiyon arıza lambası hep yanıyordu ve silkeleme hem benzinde hemde gazda oluyor. Motor soğukken kolay sıcakken zor çalışıyor) Enjektörlere hiç bakılmadı. Sırada boğaz kelebeği potansiyometresi var değiştirilecek. Olmazsa lamda sensörü, krank konum sensörü...vb. Soket uyumsuzluğundan dolayı PC'ye bağlama imkanı yok. Bu tarz arızalardan anlayan usta bulmakta zor. Aldığım parçaları kendim takmak zorunda kalıyorum. Sadece triger seti ve devir daim değişimini ustaya yaptırabildim. Aynı arızaların aracının farklı olmasına rağmen başka bir arkadaşın aracında da olması dikkatimi çekti. Şurası kesinki bu tarz arızaları çözebilecek motor ustası bulabilmek çok zor. Arabanın satılmasına sebep olabilecek arızalar yani.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.