• 08-12-2021
  • 2157
  • 0
Sercan Yardım İstiyor!

Aracım Yağ Eksiltiyor

  • Çorum / Merkez
  • 2016 Peugeot Partner Tepee 1.6 Blue hdi 120hp

Aracımda gözle görülür bir yağ kaçağı veya duman atma yok fakat 10 bin km de 2 litre kadar yağ eksiltiyor. Araç şuan 195 bin km de ancak bu sorun 80 bin km den beri devam etmekte. Servise sorduğumuz zaman 2 litreye kadar normal eksiltmesi diyor. Fakat bize göre hiç normal bir durum değil. Bu durumun nedeni ne olabilir?

Uzman Görüşü

Sercan Bey merhaba,

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDI'ler, dayanıklı ve güvenilir araçlar olarak iyi bir üne sahiptir. Çok azında önemli motor sorunları yaşanır. Bununla birlikte, bazı motorlar, aşırı yağ tüketiminden ve hasarlı bir katalizörden muzdariptir.

Tüm arabalar, motor tipine, sürüş düzenine, motor yüküne ve bakım geçmişine bağlı olarak farklı oranlarda yağ tüketir. Ancak aşırı motor yağı tüketimi ciddiye alınmalıdır.

Öncelikle aracınızda aşağıdaki sorunlardan biri veya birkaçı mevcut mu kontrol edilmelidir:

  • - Gösterge panelindeki yağ uyarı ışığı yanıyor mu?
  • - Aracınızı park ettikten bir süre sonra yerde yağ lekeleri mevcut mu?
  • - Egzoz borusundan mavi-gri duman çıkıyor mu?
  • - Motordan garip sesler geliyor mu?

Birçok otomobil üreticisi, her 3000-5000 km.'de yaklaşık 1 litre yağ tüketimini normal karşılamaktadır. Üreticiler böyle söylese de, elbetteki bu çok yüksek bir orandır ve herkes aynı fikirde değildir. Normal şartlarda bir aracın motorunun, yağ değişim aralıklarında en fazla yarım litre kadar bir kaybının olması makul karşılanabilir.

Tüm araçların yağ eksiltmesinin iki nedeni vardır. Araç ya yağ yakıyordur ya da yağ sızdırıyordur. Şimdi bu nedenlere bir bakalım...

Yüksek yağ eksikliğinin en yaygın nedeni dış yağ sızıntılarıdır. Bu tür sızıntılar, aşınmış veya ezilmiş contalardan veya hasarlı motor parçalarından kaynaklanır. Sızıntının şiddetine ve kaynağına bağlı olarak, aracı park ettiğiniz yerde küçük bir yağ birikintisi görebilirsiniz. PCV valfi, silindir kapağı, yağ tahliye tapası, karter contası, yağ filtresi, yağ pompası gibi bileşenler dikkatlice incelenmelidir. Bazen sızıntı o kadar küçüktür ki, görsel bir inceleme ile kaynağı bulamıyor olabilirsiniz.

Motorun çevresinde veya zeminde herhangi bir sızıntı göremiyorsanız motorunuzda dahili bir yağ kaçağı var demektir. Böyle bir durumda aracınızın egzoz borusunda yağlı bir katman oluşması gerekir. Sorun yeterince ciddiyse, egzoz borusundan mavi-gri duman çıktığını görebilirsiniz. Mavi dumanın sebebi, yanma odasında yakılan motor yağıdır. Böyle bir durumda, egzoz sisteminden geçen yağdaki katkı maddeleri nedeniyle katalitik konvertör ciddi derecede hasar görebilir.

Peki motor yağı yanma odasına nasıl girer?

Piston segmanları veya supaplar zamanla aşınarak çok ince bir yağ tabakasının yanma odasına geçmesine izin verebilir. Silindir duvarları yetersiz bakım nedeniyle yağsız kalırsa veya özelliğini yitirmiş bir yağa maruz kalırsa zamanla aşınabilir. Supaplar, supap contaları, kılavuzlar, yataklar, piston ve segmanlar zamanla yıpranarak motor yağının yanma odasına sızmasına neden olabilir. Tıkalı bir karter havalandırma sistemi de yağ basıncını artırarak aşınmaları hızlandırarak, motor yağının egzoz sistemine kaçmasına izin verebilir. Dahili motor yağı kaçaklarını tespit etmek zor olabilir. Böyle bir durumda, motor kompresyon testi yaptırarak arızanın varlığını doğrulayabilirsiniz.

Motor yağı tüketimini azaltmanın en etkili yollarından birisi, kullandığınız ince motor yağını bir üst kalınlıktaki motor yağı ile değiştirmektir. Örneğin 5W-30 motor yağı kullanıyorsanız 5W-40 veya 10W-40'a geçmek sorununuzu bir süre çözebilir.

Motor yağının eksilmesi aracın kilometresinden ziyade aracın bakım prosedürlerinin yerine getirilmemesi ile daha yakından ilgilidir. Elbette ki, motorun çalışma süresi ve kilometresi nedeniyle bir süre sonra motor aşınmaları ortaya çıkabilir. Ancak, bir aracın bakımları düzgün yaptırılmamışsa ya da yanlış veya kalitesiz yağlar kullanılmışsa, yağ yakma problemi çok düşük kilometrelerde de ortaya çıkabilir.

Kalitesiz bir yağı kullanmak, piston segmanlarının çevresinde karbon birikimine neden olarak segman arızasına ve yağ sızıntılarına neden olabilir.

Aracınızın motoru yetersiz soğutma sistemi nedeniyle aşırı ısınıyorsa, silindirlerin çevresinde sıcak noktalar oluşabilir. Sıcak noktalar aracın ateşleme sistemini etkileyecek, ön ateşlemeye neden olarak silindirleri, pistonları ve segmanları deforme edecek ve motor yağının yanma odasına sızmasına neden olacaktır.

Motor yağının zamanında değiştirilmemesi, yağın kirlenmesine, özelliğini yitirmesine neden olarak contaların, keçelerin, pistonların, segmanların, silindirlerin ve yatakların aşınmasını hızlandıracaktır. Bu da yüksek yağ tüketimi ile sonuçlanacaktır.

Motorun ateşleme zamanlamasıyla ilgili sorunlar da aşırı yağ tüketimine neden olabilir. Silindirler ve supaplar senkronize çalışmıyorsa, motor yağı supap gövdelerinden emilerek yanma odasına çekilebilir.

Modern araçların çoğu, uzun yağ değişim aralıklarına sahiptir. Ancak, aracınızda aşırı yağ tüketimi varsa motor yağı seviyesini sık sık kontrol edin ve motor yağını değiştirmek için üreticinin önerdiği aralıkları beklemeyin.

Özetle; aracınız yağ eksiltiyorsa mutlaka bir nedeni vardır ve bu nedenlerin tek tek kontrol edilmesi gerekir. Sorun "normal" denilerek geçiştirilmemeli ve gelecekteki daha ciddi motor hasarını engellemek için gerekli kontroller ve onarımlar yapılmalıdır.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.