• 19-11-2016
  • 20399
  • 1
Orhan Yardım İstiyor!

Araç Yağ Önerisi

  • Kayseri
  • 2010 Volkswagen Jetta 1.6 Benzinli

İyi günler diliyorum. 2010 model benzin+lpg olan aracımın yağ değişimi yapılacak. Ancak piyasadaki yağlardan hangisi kaliteli hangisi aracıma daha uygun olur bilemedim. Castrol 10/40 yazıyo aracın motorunda ancak benden önceki sahibi ben 5-30 yağ kullandım dedi. 5/30 yada 10/40 kullanmam farkeder mi? Mesela Castrol yağ markasının iki modeli var Edge ve Magnetek ikisininde üzerinde tam sentetik yazıyor ama fiyat farkı var. Bu yağlarda kalite farkı gerçekten oluyor mu? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler...

Uzman Görüşü

Sayın Orhan Bey,

Yağlar arasında elbetteki kalite farkı vardır. Fiziki özellikleri, içeriğindeki katkı maddeleri farklılık gösterir. Uygun yağ seçimi motor üreticisinin tavsiyesine göre yapılır. Eğer motor üreticiniz 10/40 yağ tavsiye ediyorsa, bulunduğunuz iklim koşulları da buna elverişli ise kullanabilirsiniz. Fakat illaha ki Castrol kullanacaksınız diye bir mecburiyetiniz yok. 10/40 Mobil, Shell ya da diğer markaları da tercih edebilirsiniz.

Castrol'un şu anda iki tip tam sentetik yağı vardır. Castrol EDGE ve Castrol Magnatec Stop-Start... Magnetec Stop-Start tam sentetik yağ, sürekli yoğun trafikte olan ve dur kalk yapan araçlar için geliştirilmiştir. Dur-kalktan meydana gelen motor aşınmalarını en aza indirerek, daha üstün koruma sağlar.

Bulunduğunuz bölgede kışlar çok soğuk geçiyorsa Castrol EDGE 5W-30 LL veya Mobil 1™ ESP Formula 5W-30 kullanmanız önerimizdir.

Viskozite nedir?

Viskozite sıvının kalınlığının ve akmaya karşı direncinin ölçütüdür. Viskozite ne kadar fazla olursa yağ o kadar kalınlaşır ve akışkanlığı azalır. Motor soğukken yağ kalınsa, motor içindeki yağ hareket kabiliyetini yitirir. Aynı şekilde motor sıcakken yağ çok ince bir hal alırsa, motor içindeki parçaları koruyamaz. Yağın her ortamda akışkanlığını koruması ve doğru şekilde akması gerekmektedir.

10W40 - 5W30 ne anlama gelir?

Bu sayılar yağın sıcaklık değişiklikleri altındaki viskozite farklılıklarını gösterir. Yani yağın düşük ve yüksek sıcaklıklarda nasıl akacağını belirler. Ortadaki "W" harfi ise ingilizce "Winter" kelimesinin kısaltması ve "kış" anlamına gelmektedir.

İlk sayı yağın kış aylarında, soğuk havalarda nasıl akacağını temsil eder. Bu sayı ne kadar düşükse yağ düşük sıcaklıklarda o kadar incelir.

İkinci sayı ise bunun tam tersidir. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın olacaktır.

Ek olarak; yağınıza asla katkı maddesi koydurtmayınız. Bu maddeler yağın minerallerini ve yapısını bozmaktadır.

1 Yorum

Avatar
Doğan
18-12-2019 | İstanbul

Aracım otomatik dizel 1,6 Jetta. Hangi tip numara motor yağı kullanmalıyız. Teşekkür ederim.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.