• 04-03-2018
  • 6385
  • 2
Özgür Yardım İstiyor!

Olmayan Hararet Durumu

  • Bursa
  • 2009 Chevrolet Aveo 1.2

Ustacım,

2009 model Chevrolet Aveo 1.2 sedan (85.000 km de Benzin+LPG) aracının ilk sahibiyim.. Son 1-2 haftadır aracıma sabah ve akşam bindiğim ilk dakikalarda (gittiğim yol 5-6 km ) aracın ön bölümünden su şıkırtısına benzer sesler duyar oldum. Tesadüf mü bilmiyorum sanki aracın kalorifer sistemi de pek eski randımanını vermiyor gibi geliyordu. Aracı Bosch servisine götürdüm. Aracı yukarı kaldırıp bakınca bazı hortumların çevresinden sızıntılar gördük. Akşam almaya gelince bana aynen şöyle söylendi:

"Aracınız gizli hararet yapmış olabilir, sistem hava yapıyor, suyu dışarı atıyor, silindir bloğun çatlamış olabilir. Bu şekilde kullanma daha büyük sorunlar yaşarsın. Motoru söküp bakmalıyız, rektefiye yapmalıyız, araca hararet yaptırdın mı?.. 4000-10000 tl arasında tutabilir." vs.vs...

Oldukça şaşırdım ve üzüldüm zira ben aracının üzerine titreyen yıllık bakımlarını ve diğer arızalarını ihmal etmeyen biriyim ve dedikleri gibi bir hararet durumu yaşanmadı. Zaten evim ile işim arası maximum 10 dakika ve mevsimlerden kıştayız. Aman aman trafiğim yok. Evime geldim internetten bir hayli yazılar okudum, videolar seyrettim. Bahsettikleri durumlarda yağın suya-suyun yağa karıştığını, egzozdan beyaz dumanlar çıktığını, hararet yapıp su kaynattığını okudum ama ben bunların hiçbirini yaşamadım ki!..

Bu sabah aracımın başına gittim (henüz motoru çalıştırmadan soğuk halde) yedek su deposunu açtım. Açmamla beraber su fışkırması bir oldu. Şüphelendim acaba sistemde bir hava mı var diye sanayiye gittim birkaç ustaya durumu anlattım. Usta aracın radyatöre giden hortumunun çok sert olduğunu sistemde hava olduğunu söyledi ve öncelikle yedek su deposunun kapağının arızalanmış olabileceğini onu değiştirmemi söyledi. Aldım geldim ve ustaya yağa su -suya ise yağ karışıp karışmadığını kontrol ettirdim. Hayır her iki durum da söz konusu değildi. Peki sence radyatör temizliği yaptırmalı mıyım dedim gerek olmadığını, radyötörümde arıza olsaydı suyun kaynacağını ve hararet yapıp suyu fışkırtacağını söyledi. Hortumdaki sertlik oldukça rahatladı. (Çok uzun bir yazı oldu biliyorum kusura bakmayın)

Sizce tüm bunların ışığında durum nedir? Yani ben o masrafı yapıp motoru açtırmalımıydım yoksa beni kandırmak mı istediler? Yorumunuz benim için önemli... Şimdiden teşekkürler...

Uzman Görüşü

Merhaba,

Aracınızı götürdüğünüz ikinci usta eli öpülesiymiş. Gizli hararet demek contanın hasar görmesi ve yanma odasına su kaçırması demektir. Bu durumda egzoz beyaz duman atar, araç çekişten düşer ve tekleme yapar, motor suyu eksilir.

Motor bloğu, araç aşırı hararete maruz kalmışsa veya kış aylarında antifirizsiz kullanıldığı için donmuşsa genleşerek çatlar. Çatlamaya bağlı olarak farklı etkiler gösterir. Soğutma suyu eksilmesi, hararetin yükselmesi, yağ kaçakları, stop etme, tekleme, çekişten düşme, aracın çalışmaması, motorun kitlenmesi, yağa su-suya yağ karışması, piston ve yatakların yerinden oynaması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Sizin aracınızda bu belirtilerin hiçbirinin olmadığını söylüyorsunuz. Bu bakımdan endişe etmenize gerek yok. İkinci ustanız doğru olanı yapmış. Soğutma sisteminizde hava var ve alınması gerekir. Aksi taktirde termostat görevini yapamaz ve motorun hararet yapmasına sebep olabilir. Termostat, hortumlar, radyatör kapağı ve genleşme kabını, radyatörü özetle tüm soğutma sistemini kontrol ettiriniz. İlk servis sizi kandırmak istemiş demeyelim de, yanlış teşhis koymuşlar diyelim. Geçmiş olsun.

2 Yorum

Avatar
Mustafa34
28-11-2019 | İstanbul

Üstat bende de aynı sorun var kafayı yiyecem. 4 tane usta gezdim abuk subuk parça değiştiriyoruz ama sorun devam ediyor. Normal boş yolda sıkıntı yok ama trafikte kırmızı çizgiye vuruyor hararet. Siz nasıl giderdiniz sorunu cevap verirseniz çok sevinirim 2007 SX Aveo bendeki model 05467151590

Avatar
Add
15-05-2019 | Tekirdağ

Aveo1.4 2007 hb kasa conta yanık araç aldım tamir edildi ama hararet yine çıktı sebebi nedir okumak termostat işini çözer diyorlar sizce çözüm önerileri varmı?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.