• 22-02-2022
  • 4 dak
  • 2014
  • 0

Silindir Kapağı Sıcaklık Sensörü Nedir? CHT Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir?

Silindir kapağı sıcaklık sensörü nedir? CHT sensörü arıza belirtileri nelerdir? Silindir kapağı sıcaklık sensörü arızası nasıl anlaşılır?

Silindir Kapağı Sıcaklık Sensörü Nedir?

Modern otomobiller, sistemlerine entegre edilmiş, daha güvenli sürüş ve bakım kolaylığı sağlayan birçok şaşırtıcı teknolojiye sahiptir. Motor yönetim sisteminin en önemli bileşenlerinden biri de silindir kapağı sıcaklık (CHT) sensörüdür.

Motorun performansı ve verimliliği sıcaklığına bağlıdır. Güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM) veya motor kontrol modülü (ECM), motorun arkasındaki beyindir ve motorun sorunsuz çalışmasını sağlamak için sıcaklıkları kontrol eder. Örneğin, motor soğukken ve onu çalıştırmak istediğinizde daha fazla yakıta ihtiyaç duyar veya motor çok sıcaksa, PCM maksimum verimlilik ve güvenliği sağlamak için daha az yakıta ve radyatörün daha fazla soğutmasına ihtiyaç duyar. PCM'nin motor sıcaklığından haberdar olmasını sağlayan en önemli bileşen silindir kapağı sıcaklık sensörüdür.

CHT sensörü, silindir kapağı civatalarından birinin yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi görevi, silindir kapağının sıcaklığını ölçmektir. Bu 2 telli sensör metal sıcaklığını kontrol eder ve motorun ne kadar ısındığını belirlemek için kullanılır. -40°C'ye (-40° Fahrenheit) kadar düşük ve 260°C'ye (500° Fahrenheit) kadar yüksek sıcaklıkları algılayabilir. Sensör, direnci sıcaklık ile değişen bir termistördür. Sıcaklık artıkça direnç azalır ve PCM'ye giden voltaj sinyalinin düşmesine neden olur, aksi durumda tam tersidir.

Bazı motor uygulamalarında, soğutma suyu sıcaklık (ECT) sensörü yerine CHT sensörü kullanılır. CHT sensörü, okumalarını doğrudan motorun metal yapısından aldığı için ECT sensöründen daha hassas bilgiler sağlar. Sensör tarafından gönderilen bilgiler, PCM / ECM tarafından ateşleme zamanlamasını ve yakıt dağıtımını hesaplamak için kullanılır.

 

Silindir Kapağı Sıcaklık Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir?

Doğru motor hesaplamaları için silindir kapağı sıcaklığının izlenmesi oldukça önemlidir, bu nedenle CHT sensörü arızalanırsa yakıt verimsizliğine, aşırı ısınmaya, stop etmeye ve hatta motorun tamamen arızalanmasına neden olabilir.

Arızalı bir silindir kapağı sıcaklık sensörü, sürücüyü önceden uyaran bazı semptomlar üretir. En yaygın arıza belirtileri şunlardır:

  • - Aracınızı çalıştırmaya çalışırken daha uzun marş süresi
  • - Yakıt ekonomisinde azalma
  • - Hızlanma esnasında güç eksikliği
  • - Hızlanma esnasında sarsıntı
  • - Stop etme sorunları
  • - Klimanın çalışması ile ilgili sorunlar
  • - Radyatör fanlarının durmadan çalışması veya hiç çalışmaması
  • - Motor arıza ışığının yanması
  • - Motorun arıza emniyet moduna girmesi

 

Motorun Zor Çalışması

Arızalı bir silindir kapağı sıcaklık sensörünün en yaygın belirtisi, uzun marş süreleridir. Sensör tarafından PCM'ye sağlanan bilgi, motorun çalışmasında önemli rol oynar, bu nedenle arızalı bir sensör motorun zor çalışmasına neden olabilir. Aracın çalışması için normalden daha uzun süre marşa basıyorsanız, silindir kapağı sıcaklık sensörünü kontrol ettirmeniz önerilir.

 

Motor Performans Sorunları

Silindir kapağı sıcaklık sensörü tarafından gönderilen sinyal, motor hesaplamaları için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle arızalandığı taktirde, çeşitli motor performans sorunlarına yol açabilir. Motor gücü özellikle hızlanma esnasında fark edilir derecede azalabilir. Ayrıca, yakıt tüketiminde bir artış gözlemlenebilir. Performans sorunları başlangıçta çok hissedilmese de zaman geçtikçe daha da kötüleşecektir. Motor teklemeleri, stop etme gibi sorunlar görülebilir ve motor arıza emniyet moduna geçebilir.

 

Motor Arıza Işığının Yanması

Sensörler motor yönetiminde ciddi rol oynar ve PCM tarafından sürekli izlenir. Arızalı bir sensör, her zaman motor arıza ışığının yanmasına neden olur. Ancak, arıza ışığı birçok nedenden dolayı yanabilir, bu nedenle doğru teşhis ve onarım için PCM'nin hafızasında saklanan arıza kodlarının okunması gerekir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.