Kötü Yakıt Nasıl Anlaşılır?
Hileli benzin nasıl anlaşılır? Kötü yakıtın belirtileri nelerdir? Kötü yakıt araçta ne gibi sorunlara yol açar? Kötü yakıttan korunma yöntemleri nelerdir?
Otomobil kullanıcılarının en çok korktuğu sorunların başında alınan benzine su karıştırılmış olmasıdır. Benzin hidrokarbon, su ise inorganik bir madde olduğu için aradaki yoğunlaşma farkından dolayı birbirlerine karışması mümkün değildir. İstasyonun deposuna bilerek ya da havadaki nemin buharlaşması sebebi ile su karışmış olsa bile, bu su deponun dibine çökmekte ve aracın deposuna gelmemektedir. Ancak, bu gibi bir durumla karşılaşmanız veya şüphe etmeniz durumunda yapmanız gereken ilk işlem aracı park ederek servisi ve akaryakıt dağıtım şirketini aramanız olmalıdır. Depoyu kesinlikle boşaltmamalı ve üzerine yakıt ekletmemelisiniz. Alınacak numune ile haklılığınız söz konusu ise yapılan tüm masraflar akaryakıt şirketine fatura edilmektedir.
Hileli benzin, su ile karışımdan elde edilmez. Benzen, tolyen, hekzan, heptan ve white sprite gibi solvent türü boya inceltici katkı maddelerinin benzine karıştırılması ile elde edilir.
Hileli Benzin Nasıl Anlaşılır?
- Benzini full doldurunuz. Parka çektiniz ve 3 gün aracınızı çalıştırmadınız. Benzindeki uçucu katkı maddelerinden dolayı yakıtınız yarı yarıya tükenir.
- Aracın rölantide çalışırken sesi değişir. Sağlıksız ve gürültülü çalışmaya başlar.
- Kontağı kapattığınız zaman araç hemen stop etmez ve çalışmaya devam eder.
- Aracın çekişi düşer, yokuşlarda bayılır ve en küçük engelde bile avans vuruntu yapar.
- Motordaki sarsıntılar ve vuruntular yükselir.
- Motor gücü azalır, süratlenmede yığılmalar meydana gelir.
- Kilometre hesabı yaparsanız yolda kalırsınız, benzin her zamankinden çabuk tükenir.
- Aracı boşa attığınızda veya rölantiye aldığınızda motor stop edebilir.
Kötü Yakıtın Zararları Nelerdir?
- Oktan sayısı düşük olacağından motorun arızalanmasına ve avans vurmasına sebep olur.
- Karbüratörde arızalanmalara yol açacaktır.
- Benzinde aşırı katkı maddesi varsa buhar tıkacı denen olay meydana gelir ve motor yavaşlar.
- Çabuk biten benzin ekonomik olarak cebinize zarar verecektir.
- Pistonları dağıtabilir ya da aşınmalara neden olabilir.
- Krank mili yatağının aşınmasına neden olur.
- Buhar olan benzin parlama ve çabuk alev alacağından otomobil yangınlarına sebep olabilir.
- Subapları aşındırarak erime yapabilir.
- Motorunuzun ömrü çabuk kısalır. Normal motor yenileme süresi iyi yakıt kullanan otomobillerde 5 yılda bir olurken, kötü yakıt kullanan araçlarda bu süre 1 yıl hatta 6 aya kadar düşebilir.
Kötü Yakıta Karşı Alınacak Önlemler
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için yapmanız gereken işlemler nelerdir?
- Eğer istasyonunuzdan memnunsanız sürekli aynı yerden yakıt alınız. Gerekmedikçe istasyon değiştirmeyiniz.
- Yakıt aldıktan sonra aracınızın performansını test ediniz. Anormal bir durum gözlemlerseniz istasyonunuzu değiştiriniz.
- Kilometre hesabı yapınız. Aldığınız benzin her zamankinden çabuk tükenmişse istasyonu değiştiriniz. Farklı istasyonlardan aldığınız benzinin performansını ve kilometre hesabını mutlaka karşılaştırınız. Kilometre hesabı yaparken aracı aynı devir ve sürüş şartlarında kullandığınıza da emin olunuz. Agresif kullanım (yüksek devir) benzini çabuk tüketecektir.
- Araç yokuş çıkarken zorlanıyor veya yığılıyorsa kötü yakıt aldığınızın belirtisidir.
- İstasyondan şüpheleniyor ve kötü yakıt sattığından eminseniz ana şirkete başvurarak akaryakıt istasyonunun kontrol edilmesini isteyiniz.
İsa
06-04-2023 | ManisaOPET pişmanlıktır. İnanmadım, tekrar tekrar aldım her LPG aldığımda aracım çekişten düştü. Bir önceki hıza hiç ulaşamadım. OPET ten yakıt almayın..! Çok az fark ödeyin Petrol Ofisinden alın.
Şirin
21-05-2022 | İstanbulBugün ilk kez opetten aldım arabamdan dumanlar çıktı yokuşta kaldı berbat bir firma.. Bp ye devam..
Adana
11-04-2022 | AdanaAdana opette benzin alınca motor rölantide birdenbire devir değiştirmeye hatta zaman zaman sönmeye başladı. Kesinlikle her yerde aynı durum var. Opet kendisine çeki düzen vermeli her yerde aynı sorun. Böyle giderse müşteri bulamayacak.
Volvo
18-05-2021 | İstanbulOpet su basıyor... Ankara’da aynısı oldu, İstanbulda da depoyu boşaltmam gerekti. Direkt su çıktı. İki kez arıza için uğraştım. Numune göndermek de çare değil.
Abdulbaki Yeşil
12-02-2021 | AnkaraAnlara Yenimahalle Belediyesi yanındaki Opet in benzini sıkıntılı. Hep BP den alırdım benzini opet de iyidir farketmez dedim demez olaydım. O gün bugün eksozdan sürekli birşeyler atıyor araba ve sarsıntılı çalışıyor. Opet güvenli değil artık bir daha almam. Merzifon Amasya tarafına çıkışta 2km mesafede bir opet var gidişte sağdaki ondanda iyi kazık yedim demekki OPET bitmiş.
Mehmet
28-07-2020 | AdanaBu tür sıkıntılarla karşılaşmamak için işlek petrollerden yakıt alın petrolün markası önemli değil en iyi yakıt işlek petrolde bulunur.
Bitlis
28-05-2020 | BitlisBitlis merkez opetten sürekli benzin alıyordum. Benzin solventli ve çamurlu aracım mahvoldu. Depo şamandıradan avuçla çamur çıktı. Boğaz kelebeği, emme manifoldu ve sensörler, katalitik konvaktör ve egzoz gitti. Motor subap ve piston daha bakılamadı onlarda sorunlu. Şikayet ediyom sonra biz istasyondan tahlil yaptık benzin harika sorun yok diyorlar. 10.000 tl den fazla masraf çıktı. Serviste tamir olsa aracı perte çıkarırlar.
Atilla
20-07-2019 | ZonguldakBende likörlü petrolden başka bir yerden almıyordum ama yakıtında su çıktı mağdur durumdayım giderilmediği takdirde peşini bırakmayacağım.
Uğur Aydozer
23-06-2019 | İzmirO kadar güvendiğim opet in azizliğine uğradım. İzmir'den Uşak'a giderken Salihliyi geçtikten sonra sağda büyük bir Opet istasyonu var. Benzinim azalmıştı ve fullettirdim. Ne olduysa ondan sonra oldu. Motorun sesi değişti rölantide sallamaya başladı. Hadi dedim düzelir belki geçici bir şeydir o şekilde kullandım bir süre. Daha sonra servise gittim elektrik tesisatı enjektörler herşeye bakıldı ve sonuç hileli yakıttan dolayı subaplar yanmış. Mekanik zarar görmüş. Üzerinden zaman geçtiği için ve Opet Uşağa yakın olduğundan gidip ilgilenemedim. Bir daha Opet mi asla.
Urfalı
31-07-2018 | Adana2001 w polo gaz kelebeği devamlı sorun oluyordu 5 yıldır araba bende hep aynı istasyondan benzin alıyordum Shell. Klimayı açamıyordum araba stop ediyordu istasyonu değiştirdim şimdi normal. İbre kalkıp iniyordu şimdi ibre sabit yazık bu insanlara tamirciye dünya para veriyorlar
Erhan
19-05-2018 | KirklareliOpet istasyonu kartepe den benzin aldık 10 dk sonra araba stop etti çalıştı masukiyede eğlendik dönüşte araba stop ediyor kerkiniyor bayılıyor 1 depo benzinle geldik 2 depo benzinle yolda ailemle rezil bir sekilde 300 km yolu zor katettik sonuç motor tamiri yapıldı usta solventli benzin almışsın dedi arabaya 7000 tl masraf yaptım hala düzelmedi şimdi OPET istasyonlarından benzin almıyorum.
Burak
18-05-2018 | ErzincanOpetten depoyu fulledim. Şuan araba durduğunda rolantide stop ediyor sürekli
Mümin
06-02-2018 | İstanbulAracım Hyundai aksen benzin ve lpg li sabahları zor çalışırken bir gün hiç çalışmadı çok şey denedik en sonunda depodaki benzini değiştirdik araç çalıştı.
Volkan C
13-01-2018 | KKTCÇok iyi bir yerden aldığım bilgiyi size aktarayım. Küçük şişelerde özel bir madde satılıyor. Sanırım Rusya'dan getiriliyor. Kesinlikle yasak bir madde. Bu maddeyi benzine koyduğunuz anda su ile benzin karışıyormuş. Nasıl bir madde ise anlamadım ama yasak olan pahalı bir maddeymiş.. Yani kısacası bu madde sayesinde su benzinin dibine çökmüyor, yoğunlukları eşitliyor bu madde.
Bülent Kum
08-03-2017 | AnkaraAracım çalışmıyordu supop ayarı ve bujiler değiştirdim ancak araç gene çalışmadı. Daha sonra benzin katkısı aldım ve depoya boşalttım. Araçta hiçbir sorun yok. Üstelik aracı Reno Mais çalıştıramadı kendim çalıştırdım. Çok tuhaf değilmi. Benzin istasyonlarının benzin kalitesinin sürekli kontrol edilmesi gerekiyor. İstasyonların kirli pis benzinleri yüzünden birçok araç mahsur kalıyor. Üstelik bu istasyonlar opet ve shell gibi çok iyi görünen istasyonlarda bu işi yapıyor.
Nevzat Kılıç
18-01-2017 | İstanbulŞeli bana övdüler oradan almaya başladım daha önce 3 şey çıktığım rampayı 1 kez çıktım arabamın çekişi düştü bir dahamı tövbe.
SERDAR ALTAN
04-03-2015 |BENZİNE KATILAN ENJEKTÖR TEMİZLEYİCİLERİN KÖTÜ YAKIT KULLANMAKTAN OLUŞAN TORTULARI GİDERMEKTE FAYDASI OLUYOR MU? YANİ YAKIT KATKILARININ FAYDALARI VAR MI?