• 19-03-2022
  • 5 dak
  • 20720
  • 0

Arabadan Gelen Yanık Kokusunun 8 Nedeni

Arabanızdan yanık kokuları geliyorsa, birşeyler gerçekten yanıyor demektir. Asıl soru şu ki, bu kokular nereden geliyor ve buna ne sebep oluyor? Bunun birkaç potansiyel nedeni olsa da, tam olarak neler olup bittiğini anlamak çok önemlidir.

Arabanızdan gelen yanık kokusunun en yaygın nedenleri şunlardır:

 

1. Elektrikli Bileşenlerin ve Kabloların Yanması

Aracınızdaki yanık kokusunun en yaygın nedenlerinden biri, elektrik bileşenlerinden ve kablolardan gelen yanık kokusudur. Elektrik yüksek ısı üretir ve tüm bileşenlerin ısınmasına neden olur. Sistemde kısa devre olduğunda o ısı bir yerde toplanır ve plastik aksamları eriterek aracınızın içinde yanık kokusuna sebep olur. Bu son derece ciddi bir durumdur, çünkü herhangi bir bileşenin alev almasına veya diğer kabloların zarar görmesine neden olabilir.

 

2. Aşırı Isınan Klima Kompresörü

Klimayı açtıktan sonra yanık kokusu alırsanız, bunun nedeninin arızalı bir klima kompresörü olma ihtimali yüksektir. Aracınızın kliması bir kayış tarafından tahrik edilir ve dahili bir sorun oluşursa kayışın ısınmasına ve yıpranmasına neden olabilir. Bu yalnızca kayışın aşınması ile kalmayacak, aynı zamanda aracınızın içinde yanık kokusuna neden olacaktır.

Ancak daha yaygın bir sorun, dahili bir arıza olduğu halde klima kompresörünün dönmeye devam etmesidir. Bu, kompresörün içindeki hasarlı bileşenlerin birbirine sürtünerek daha fazla ısı üretmesine ve alev almasına neden olabilir.

 

3. Sıkışmış Fren Balataları veya Takılı Kalmış Servis Freni

Fren balatalarının yanmasının birkaç nedeni vardır ve bu durum iyiye alamet değildir. Mekanik bir arıza nedeniyle kaliperler veya balatalar sıkışırsa, sürtünme nedeniyle ısı üretir. Aşırı ısı nedeniyle aracın frenleme gücü düşer ve hatta ileri vakalarda fren bileşenleri tutuşabilir. Ancak, bu her zaman mekanik bir arıza olduğu anlamına gelmez. Yanlışlıkla park frenini devrede bırakmış olabilirsiniz ya da düzgün olmayan bir şekilde sürüyor olabilirsiniz.

Bunun gerçekleşmesinin iki yaygın nedeni vardır. İlki; birçok acemi sürücü ayak frendeyken sürüş yapar ve hızlı bir şekilde fren balatalarının aşırı ısınmasına neden olur. İkincisi ise, özellikle dik yokuşlardan inerken aracı boşa atmak ve aracı yavaşlatmak için sürekli fren pedalına basmaktır. Bu, özellikle büyük araçlarda çok ciddi sorunlara neden olabilir. Uzun bir yokuşta, aracı yavaşlatmak için sürekli fren pedalına basmak, hidrolik sıvının kaynamasına ve aracın frenleme gücünü kaybetmesine neden olur. Bu gibi durumlarda, aracı düşük bir vitese atıp, motor freni ile inmeniz gerekir.

 

4. Kopmuş veya Sıkışmış Kayışlar

Arabanızda yanık kokusuna neden olan bir diğer yaygın sorun, sıkışmış veya kopmuş bir "V" veya aksesuar kayışıdır. Bu durum, yanık bir lastik kokusuna neden olur ve hemen ele alınması gereken ciddi bir sorundur. Sıkışmış bir kasnak veya aksesuar ya da hasarlı bir kayış, bu soruna neden olabilir.

Aracınızda tamamen kopmuş bir kayış varsa, muhtemelen yanık kokusu alacağınızı da bilmeniz gerekir. Bunun nedeni, arabanızda soğutma sıvısının döngüsünü sağlayan, kayış tahrikli bir su (devirdaim) pompası kullanılmasıdır. Kayış koparsa ve su pompası gerektiği gibi çalışmazsa, motor aşırı ısınacak, hararet yapacaktır. Motorun aşırı ısınması, çeşitli bileşenlerin yüksek ısı nedeniyle zarar görmesine neden olur.

 

5. Motor Soğutma Sıvısı / Yağ Sızıntıları

Motor bileşenlerinin düzgün çalışabilmesi için motor yağı, şanzıman yağı, soğutma sıvısı (antifriz), hidrolik direksiyon ve fren sıvısı gibi çeşitli sıvılar kullanılır. Contalar ve bileşenler aşınırsa, bu sıvılar sızıntı yapabilir ve motorun sıcak yüzeylerine temas ederek yanık kokusuna neden olabilir. Asıl endişelenmeniz gereken , tüm sıvıların yeterli seviyede olup olmadığıdır. Motorun veya şanzımanın yağsız kalması, bileşenlerin ciddi şekilde hasar görmesine neden olabilir. Eksik hidrolik seviyesi, frenlerin tutmamasına ve hidrolik direksiyon sisteminin devre dışı kalmasına neden olabilir.

 

6. Debriyaj Balatasının Yanması

Yanık kokusuna neden olabilecek bir diğer sorun ise debriyaj balatasının yanmasıdır. Debriyaj, vites değişimlerini gerçekleştirebilmeniz için motor ve şanzımanı birbirinden ayrımaktan sorumludur. Bunu, debriyaj balatasını baskı plakasına iterek yapar. Özellikle, yokuşlarda aracı geri kaçırmamak için yarım debriyaj uygulamak, debriyaj balatasının aşırı ısınmasına ve yanık kokusuna neden olur. Bu, manuel vitesli araç kullanan acemi sürücülerde çok sık rastlanan bir durumdur.

 

7. Havalandırma Mazgallarına Giren Yabancı Maddeler

Aracınızı ısıtmak için kaloriferi açtığınızda yanık kokusu geliyorsa, bunun nedeni havalandırma ızgaralarına giren yabancı maddelerden kaynaklanmaktadır. Özellikle arabalarda başıboş bırakılan çocuklar, birşeyleri kurcalamayı severler. Izgaralara atılan lastik, plastik, vb. maddeler, kaloriferi açtığınızda aşırı ısınarak eriyebilir ve arabanın içinde yanık kokusuna sebep olabilir.

 

8. Eskiyen Motor veya Şanzıman Yağı

Motor ve şanzıman yağını düzenli olarak değiştirmek, aracınızı uzun süre sorunsuzca kullanabilmenizin anahtarıdır. Yağ taze ve temiz olduğunda, herşey sorunsuzca çalışır. Ancak, yağ eskidikçe kalınlaşır ve ısıyı emme yeteneğini kaybeder. En önemlisi, motorun hareketli parçaları gerektiği gibi yağlanmaz ve birbirlerine sürtünerek ısı üretmeye ve aşınmaya başlarlar. Aşırı ısınan parçalar, kabinden duyulan yanık kokularına neden olabilir ve bu sorun ele alınmazsa motor hasarı meydana gelebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.