• 20-03-2022
  • 5 dak
  • 6016
  • 0

Radyatör Kapağı Nedir? Arızalı Radyatör Kapağının Belirtileri Nelerdir?

Radyatör kapağı nedir? Radyatör kapağının görevi nedir? Arızalı radyatör kapağının belirtileri nelerdir?

Radyatör Kapağı Nedir?

Radyatör kapağı, radyatördeki sıcak soğutma sıvısının basıncını kontrol etmeye yardımcı olan küçük bir mekanik bileşendir. Radyatör kapağının birincil görevi, soğutma sıvısını radyatör de tutmak ve dışarı sızmasını engellemek olsa da, motor soğutma sisteminin çalışmasında çok önemli birkaç rolü daha vardır.

  • - Radyatör kapağı, soğutma sistemini basınç altında tutarak kaynama noktasını yükseltir. Soğutma sıvısının sıcaklığı arttıkça, sonunda kaynamaya başlar ve buhara dönüşür. Soğutma sıvısının kaynama noktası yaklaşık 100 °C'dir. Radyatör kapağı soğutma sıvısının kaynama noktasını yaklaşık 7 °C arttırır.
  • - Sıvı ısındıkça genleşir. Radyatör kapağı, genleşen soğutma sıvısının genleşme tankına gönderilmesine yardımcı olarak, radyatör içindeki soğutma sıvısı seviyesini düzenler.
  • - Hava, tüm soğutma sistemlerinin bir numaralı düşmanıdır ve yetersiz soğutmaya ve soğutma sistemi bileşenlerinde korozyona neden olur. Radyatör kapağı, sisteme herhangi bir hava girmesini önleyerek soğutma sistemini kapatır.

 

Radyatör Kapağı Nasıl Çalışır?

Radyatör kapağı, soğutma sisteminin güvenliğinden sorumludur ve oldukça basit bir çalışma düzeneğine sahiptir. Farklı soğutma sistemleri farklı basınçlar gerektirir. Bu nedenle, radyatör kapakları tutabileceği basınca göre derecelendirilir (örneğin 0,9 Bar ya da 15 PSI gibi). Bir radyatör kapağı satın alırken, aracınıza uygun özelliklerde basınca sahip olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Soğutma sıvısı genellikle bire bir oranında su ve antifrizden oluşur. Su, motordan gelen ısıyı emerken antifriz, soğutma sıvısının kaynama noktasını yükseltir. Soğutma sıvısının buharlaşması istenmeyen bir durumdur, çünkü buharlaşan soğutma sıvısı ya bir sızıntı yoluyla sistemi tamamen terk edecek ya da gereğinden fazla yer kaplayarak, sistem bileşenlerine zarar veren aşırı basınca neden olacaktır.

Tüm soğutma sistemlerinde, bu basıncın çıkabileceği tek yer kapaktır. Kapağın altında, maksimum çalışma basıncına göre açılıp kapanan yaylı bir çek valf bulunur. Sistem basıncı istenilen değere ulaştığında, yay, çekvalfi iterek açar ve fazla soğutma sıvısının ince bir hortum aracılığıyla genleşme deposuna kaçmasına izin verir. Basınç düştüğünde, kapak, soğutma sıvısını sisteme geri çeker.

Radyatör Kapağı Nedir? Arızalı Radyatör Kapağının Belirtileri Nelerdir?

Arızalı Radyatör Kapağının Belirtileri Nelerdir

Soğutma sistemi ile ilgili sorunların en yaygın nedenlerinden biri arızalı bir radyatör kapağıdır. Arızalı radyatör kapağının en yaygın belirtileri şunlardır:

 

1. Soğutma Sıvısı Sızıntıları / Düşük Soğutma Sıvısı

Radyatör kapağı sıkışır ve arızalanırsa, radyatörün içinde aşırı basınç oluşur ve sızıntılara neden olur. Sistem aşırı basınç altındaysa, soğutma sıvısı en zayıf noktadan dışarıya çıkacaktır. Sızıntı, kapağın kendisinde, contalarda, hortumlarda, su pompasında veya radyatörde olabilir.

Sızıntının yerini tespit edebilmek için aracı çalıştırmanız ve ısıtmanız gerekir. Ardından, kaputun altını dikkatlice inceleyerek sızıntının nerede olduğunu belirleyebilirsiniz. Farklı araçlar farklı tipte soğutma sıvısı kullandığından, bu sıvı parlak yeşil, turuncu, kırmızı, sarı veya mavi olabilir.

Bazen bu sızıntılar sadece çalışma sıcaklığında veya aracı bir süre kullandıktan sonra ortaya çıkar. Sistem basınç altında olduğundan, soğutucu hortumundan motor bölmesine, hatta doğrudan havaya fışkıran bir sızıntı fark edebilirsiniz.

Sistemde bir kaçak varsa, doğal olarak soğutma sıvısı seviyesi düşecektir. Hazneyi kontrol ettiğinizde, soğutma sıvısı minumum seviyenin altına düşmüşse, uygun sıvı ile yeniden doldurulması gerekir.

 

2. Motorun Aşırı Isınması

Arızalı bir radyatör kapağının bir başka belirtisi, motorun aşırı ısınmasıdır. Gösterge panelindeki hararet göstergesinin yükseldiğini görürseniz, aracı güvenli bir yere çekmeniz ve motorun soğumasını beklemeniz gerekir. Ardından, bir çekici çağırarak aracı en yakın tamirciye götürmeniz gerekir. Motorun aşırı ısınması, bileşenlerin ve motorun hasar görmesine neden olabilir.

 

3. Radyatör Hortumlarının Çökmesi

İç basınç dalgalanmaları hortumların çökmesine, büzüşmesine ve/veya yırtılmasına neden olabilir. Basınç çok düşerse, bir veya daha fazla hortumun çökmesine ve hatta çatlamasına neden olan bir vakum oluşur.

Hortumları kontrol ettiğinizde, çok sert veya süngerimsi bir hisse neden olmamalıdır. Süngerimsi hortumlar zayıftır ve kolayca çökebilir, sert hortumlar ise kırılgandır ve aşırı basınç altında çatlayabilir.

 

4. Genleşme Tankının Taşması

Isınarak genleşen soğutma sıvısı, genleşme tankına gönderilir. Arızalı bir radyatör kapağı, gerekli koşullar sağlanmadığında da soğutma sıvısının genleşme tankına girmesine neden olabilir. Bu da, genleşme tankının taşmasına ve soğutma sıvısı dolaşımının gecikmesine neden olabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.