• 24-11-2017
  • 7 dak
  • 17724
  • 0

Arabanın Hangi Parçası Ne Zaman Değiştirilir?

Otomobillerde hangi parça ne zaman değiştirilir? En sık değiştirilen araba parçaları nelerdir? Otomobil bakımı ve parça değişim zamanı.

Aracınızda değiştirilmesi gereken parçalar, aracınızın yılına, marka, modeline, sürüş koşullarına (şehir içi ya da şehirler arası), yıllık kilometre oranına ve aracın bulunduğu bölgedeki iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Ayrıca aracınızı sürüş şekliniz ve nerede sürdüğünüz (asfalt, köy yolu, stabilize yol, vb.) bazı parçaların daha hızlı aşınmasına sebep olabilir. Örneğin agresif bir şoför, normal bir şoföre oranla fren balatalarını daha hızlı aşındırır.

Tipik bir araç sahibi, normal sürüş koşullarında genellikle aşağıda sıraladığımız parçaları yıpratır ve değiştirir. Bu, aracınızdaki parçaların aşağıda yazdığımız zaman aralıklarında mutlaka değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Fakat kilometreler ilerledikçe sizi nelerin beklediğini bilmeniz açısından bir fikir verebilir.

En Sık Değiştirilen Araba Parçaları

Yağ ve Yağ Filtresi

Motor yağı değişimi benzinli araçlarda ortalama 10.000 kilometrede bir, dizel araçlarda ise ortalama 15.000 kilometrede bir yapılmalıdır. Bazı üretici firmalarda yağ değişim süreleri 15-20 bin kilometreye kadar çıkabilmektedir. Kilometre dolmasa bile yağ değişimi her yıl mutlaka yaptırılmalıdır. Yağ filtresi bazı araçlarda iki yağ değişiminde bir yapılmaktadır. Bizim önerimiz her yağ değişiminde mutlaka yağ filtresini de değiştirmeniz yönündedir.

Cam Silecek Lastikleri

1 veya 2 yılda bir mutlaka değiştirilmesi gerekir. Cam silecekleri özellikle en çok kış aylarında işimize yaramaktadır. Yıpranmış ve eskimiş cam silecekleri görevini tam anlamıyla yerine getiremeyeceği için sürüş güvenliğini de tehlikeye atacaktır. Araç sıcak iklimlerde ise ve sürekli yüksek sıcaklıklara maruz kalıyorsa silecek lastikleri daha çabuk aşınacaktır.

Hava Filtresi

Çok pahalı olmadığı için genellikle periyodik bakımlarla beraber değiştirilir. Ortalama her 10-20 bin km. de bir değiştirilmesi öngörülür. Araç sürekli toprak ve çakıl yollarda kullanılıyorsa filtre çok daha erken tozlanabilir.

Fren Balataları

Balataların değiştirilme sıklığı aracın türüne, kullanım şekline, balatanın kalitesine ve tipine (yarı metalik, seramik kaplama) göre değişir. Büyük ve ağır araçların fren balataları, normal binek araçlara kıyasla daha çabuk tükenir. Sürekli dur-kalk yapılan şehir içi kullanımlarda da balatalar daha çabuk biter. Her üç ila beş yılda bir veya 40 bin kilometrede kontrol edilerek değiştirilmesi gerekmektedir.

Akü

Kilometre farketmeksizin her dört ila beş yılda bir değiştirilmesi gerekir. Sıcak iklim bölgelerinde ise bu süre üç yıla kadar düşebilir.

Far ve Stop Lambası Ampulleri

Değişim süresi ne kadar gece sürüşü yaptığınıza bağlı olmakla beraber beş ila yedi yıl arasıdır. Engebeli yollarda aracın kullanılması ampül filamentlerinin ömrünü kısaltabilir (İçinde filament bulunmayan Xenon ampuller veya LED arka farlar üzerinde hiçbir etkisi yoktur.)

Lastikler

Her yıl yaptığınız kilometreye, aracı kullanış biçiminize ve lastiklerin aşınma derecesine bağlı olarak (daha yüksek aşınma katsayısı, lastiğin daha uzun süre dayanacağı anlamına gelir) her beş ila yedi yılda bir değiştirilmesi gereklidir. Sürekli virajlı yollarda kullanmak ve agresif sürüş teknikleri lastikleri daha çabuk yıpratarak düzensiz aşınmalara neden olabilir.

Bujiler

Standart bujiler her 30 bin kilometrede bir kontrol edilmeli, gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır. Platin ve iridyum bujiler normal şartlarda 150 bin kilometre kullanım ömrüne sahiptir. Yılda 10 bin kilometre yol yaptığınızı düşünürsek ortalama 15 yılda bir değiştirilmesi gerekir.

Triger Seti ve V Kayışı

Otomobilin marka ve modeline göre farklılık göstermekle birlikte, V kayışı ve triger seti değişim süreleri her 4 yılda bir ya da 60-80 bin kilometre aralığındadır.

Alternatör

Alternatör, aküyü sürekli şarj ederek aracın elektrik sistemi için voltaj üretir. Yüksek talepler genellikle alternatörlerin ömrünü kısaltır. Şarj etme sorunları genellikle zayıf elektrik bağlantılarından (akü kabloları veya alternatör kablo demeti) kaynaklanabilir. Alternatör değiştirilmeden önce bu kabloların kontrol edilmesi gerekmektedir. Alternatörler genellikle 5-6 yıl sonunda ömrünü tüketir ve değiştirilmesi gerekebilir.

Yakıt Pompası

Yakıt pompaları, araçlarda en çok değiştirilen parçaların başında gelir. Kullanıma bağlı olmakla birlikte, 5-6 yıl sonunda arızalanarak değiştirilmesi gerekebilir. Sürekli çalışan yakıt pompası, deponun içindeki pas veya pisliklerden zarar görebilir. Depoda benzin yokken aracı çalıştırmayı denemek, veya depoyu çok düşük seviyelerde doldurmak, pompanın kuru kalmasına ve arızalanmasına sebep olabilir. Yakıt basıncı ile ilgili şikayetlere tıkalı yakıt filtresi, yakıt basınç regülatörü veya elektrik sorunları yol açabilir. Yakıt pompası değişiminden önce mutlaka bunlar kontrol edilmelidir.

Devirdaim Pompası

Su pompası içindeki mil contası aşınır ve sonunda sızdırmaya başlar. Soğutucu kaybı, motorunuzun aşırı ısınmasına neden olur. Devirdaim pompasının genellikle 6 ila 8 yıl arası kullanım ömrü vardır. Buna rağmen triger seti ile birlikte pompanın da değiştirilmesi gerekir.

Sigortalar

Sigortalar, elektrik sorunları nedeniyle sıklıkla değiştirilen parçalardır. Sigortalar, aşırı elektrik akımlarında devre dışı kalarak, parçanın yüksek voltajdan dolayı arıza yapmasını engeller.  Değiştirilen sigortalar orijinal sigorta ile aynı amperde olmalıdır. Araçta yangın çıkma riski olduğundan, arızalı sigortayı asla daha yüksek veya düşük bir amper değerindeki sigorta ile değiştirmeyiniz.

Sensörler

Çoğu sensör 200-250 bin kilometreye kadar dayanabilir. Ancak motorun çalışma saati ve kullanım şartları bazı sensörlerin daha çabuk arızalanmasına neden olur. Bir sensör görevini yapamadığı zaman, genellikle motor arıza lambasını yakar ve bir hata kodu verir. Örneğin; Bir oksijen sensörü 150-200 bin kilometre ömre sahiptir. Fakat motor yağ yakıyorsa, ya da araçta LPG gibi alternatif bir yakıt türü kullanılıyorsa daha erken arıza yapar. Gaz kelebeği konum sensörü zamanla yıpranarak hatalı okuyabilir. Krank devir sensörü, motor sıcaklığına maruz kalarak iç çatlaklara neden olabilir. Soğutma sıvısı sensörleri içinde durum aynıdır. Kütle hava ölçer sensörü pislik veya yakıt artıkları ile kirlenerek görevini yapamayabilir.

Susturucu

Yeni model araçların orijinal susturucuları paslanmaz çelikten üretilmiştir. Yol tuzlarına ve  neme bağlı olarak 10 yıl veya 150 bin kilometre (veya daha fazla) kullanım ömürleri vardır.

Amortisörler ve Yaylar

75-100 bin kilometre arasında amortisör ve yaylar yumuşar ve görevini yapamaz hale gelir. Eski sürüş konforunu yakalamak, aracın performansını yükseltmek için bu parçaların değiştirilmesi gerekmektedir. Sürüş güvenliği üzerinde doğrudan etkisi olan amortisörler, frenleme ve yol tutuşu üzerinde de son derece etkilidir.

Baskı & Balata & Bilya (Debriyaj Seti)

Bu parçaların değişim süresi, aracın kullanımına bağlı olarak büyük farklılıklar gösterebilir. İyi bir sürücü 100 bin kilometreye kadar değiştirmeye gerek görmezken, agresif sürüş, ayağı pedaldan aniden çekme, ayağı pedal üstünde tutma gibi alışkanlıklar bu parçaların ömrünü önemli ölçüde kısaltır. 20 bin kilometre de debriyaj setini değiştirenlere rastlamak mümkündür.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.