• 15-09-2018
  • 4 dak
  • 2433
  • 0

Arabalarda En Pahalı 8 Onarım

Arabalarda en pahalı tamir edilen parçalar nelerdir? Yüksek tamir masraflarına yol açan araba arızaları nelerdir?

Özellikle eski model bir araca sahipseniz tamir masraflarından kaçınmanız çok zordur. Güvenli bir sürüş sağlamak için aracınızın bozulan parçalarını tamir ettirmek ve değiştirmek zorundasınız.

Bazı onarımlar oldukça pahalıdır. Özellikle eski model ve piyasası olmayan bir araca sahipseniz tamir ve yedek parça masrafları araç bedeli ile kafa kafaya çarpışabilir. Bu nedenle tamir etmeye değer mi değmez mi sorgulamanız gerekebilir.

En pahalı araba tamirlerinden bazılarını listeleyelim.

 

1- Otomatik Şanzıman

Eğer piyasada ucuza satılan otomatik vitesli 2. el bir araba görmüşseniz, şanzıman arızası olma ihtimali oldukça yüksektir.

Şanzıman, motordan gücü tekerleklere ileten parçadır ve genellikle uzun ömürlüdür. Bununla birlikte, her zaman arıza yapma riski vardır. Arızalar, genellikle bakımların aksatılmasından, yanlış yağ kullanımından veya şanzıman yağı değişimlerinin ihmal edilmesinden kaynaklanır.

Otomatik şanzıman tamiri ve değiştirilmesi oldukça zor ve masraflı bir iştir. Güvenilir, garantili ve iyi bir ustaya götürülmesi gerekir.

 

2- Turbo

Turboşarjlı araçlarda, turboyu değiştirmek en pahalı onarımlardan biridir. Turboşarjlı bir araç tam kapasite ile çalıştığında turbo yaklaşık 200.000 Rpm'de döner. Yüksek hızlarda sürdükten sonra hasar yapmasını önlemek için, aracı stop etmeden önce mutlaka yaklaşık bir dakika rölantide çalıştırılmak gerekir. Turbo değişimleri yaklaşık 8-9 saat sürmektedir.

 

3- Motor Üflemesi

Araçlarda en sık yaşanan ve masrafı çok olan bir diğer sorun motorun üflemesidir. Bu duruma pistonlar, segmanlar, yataklar ve silindirler gibi motor içindeki bir çok parça yol açabilir. Silindir ile segmanlar arasında boşluk arttıkça kompresör kaçakları meydana gelir. Motor çekişten düşer ve üflemesine sebep olur. Sorun, motorun rektefiye görmesi ile çözülür ve masrafı ağır olur.

 

4- Eksantrik Mili (Kam Mili)

Hareketini krank milinden alan egzantrik milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motorda ki hava ve yakıt akışını kontrol eder. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır. Aracınızın düzenli bakımlarını yaptırırsanız hiç bozulmayabilir. Fakat yağ değişim zamanlarını gözardı eder ve valflerde kir ve pislik oluşumuna izin verirseniz ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Eksantrik milinin değişimi oldukça pahalıdır.

 

5- Katalitik Konvertör

Emisyon testlerinden geçemiyorsanız aracınızın katalitik konvertörü arızalanmış olabilir. Katalitik konvertör, karbonmonoksiti (zehirli bir gaz) karbondioksite (daha az zararlı bir gaz) dönüştürür. Arızalı bir katalitik konvertör, emisyon testlerinden geçmenizi önler ve motor arıza lambasının yanmasına neden olur. Şanslıysanız sensörlerle işi kurtarabilirsiniz ancak sistemin komple değiştirilmesi oldukça tuzludur.

 

6- Silindir Kapak Contası

Aracınızdaki silindir kapak contasının önemli bir görevi vardır. Motor silindirlerini kapatır ve soğutma sıvısı ve yağın sızmasını önler. Silindir contasında hasara sebep olan en büyük neden, motorun aşırı ısınarak hararet yapmasıdır. Bu durumda mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Parça oldukça ucuz olmasına rağmen, silindir kapak contasının tamir edilmesi genellikle zahmetlidir. İşçilikten kaynaklı yüksek tamir faturaları çıkmasına sebep olur. Tamiri genellikle 15-24 saat arası sürmektedir.

 

7- Klima Kompresörü

Aracınızdaki klima kompresörü, klima gazını sıkıştırarak, sıcak yaz günlerinde araç kabininin soğumasına yardımcı olur. Hareketini motor krank milinden bir kayış vasıtası ile alır. Kompresörün arızalanmasına kavrama, kasnak veya rulman gibi parçalar neden olabilir. Yeni bir kompresörün alınması aracınızın marka ve modeline göre oldukça tuzlu olabilir.

 

8- Triger Seti

Triger kayışları düzenli olarak değiştirilmelidir çünkü aşırı kullanıma bağlı olarak aşınma ve yıpranmaya eğilimlidirler. Bir triger kayışının değiştirilmesi çok pahalı olmamasına rağmen, değiştirilmediği taktirde çok büyük masraflara yol açabilir.

Aşınmış bir triger kayışı koparsa, valflerde, pistonlarda, eksantrik milinde ve motorun diğer önemli parçalarında ciddi hasarlara neden olabilir. Bütün bu hasarlı parçaların değiştirilmesi size binlerce liraya mal olabilir ve çok fazla zaman harcayabilirsiniz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.