• 17-09-2018
  • 5 dak
  • 9428
  • 11

Ateşleme Bobini Nedir? Ateşleme Bobini Arıza Belirtileri Nelerdir?

Ateşleme bobini nedir? Ateşleme bobini arızası nasıl anlaşılır? Ateşleme bobini arıza belirtileri nelerdir? Ateşleme bobini arızalanırsa ne olur? Ateşleme bobini nasıl çalışır?

Ateşleme Bobini Nedir? Nasıl Çalışır?

Ateşleme bobini, silindir içindeki hava/yakıt karışımını ateşlemek için bujilere gönderilen düşük voltajlı akımı on binlerce volta çeviren bir transformatördür.

Ateşleme bobininin çalışması, elektromanyetik indüksiyon adı verilen bir olguya dayanır. Ateşleme bobininin içinde "bobin" adı verilen iki takım tel sargı vardır. Birincil set ve ikincil set olarak bilinen iki sargı, bir demir çekirdeği (nüve) çevreler. Çekirdeğin görevi, elektromanyetik alanı (mıknatıslanmayı) güçlendirmektedir.

Ateşleme bobinleri, gerekli yüksek voltajları üretmek için elektrik ve manyetizma arasındaki ilişkiden yararlanır. Bir elektrik akımı, bir tel bobin gibi bir elektrik iletkeninden geçtiğinde, bobinin etrafında bir manyetik alan oluşturur. Manyetik alan (daha doğrusu manyetik akım), daha sonra tekrar elektriğe dönüştürülebilen bir enerji deposudur.

Akü voltajı birincil sargıdan geçerken bir manyetik alan oluşturur. Birincil sargının görevi ikincil sargı için gereken yüksek voltaj kıvılcımının oluşmasını sağlamaktır. Manyetik alanının gücünü etkileyen iki faktör vardır. Birincisi; tel bobine uygulanan akımın arttırılması manyetik alanı güçlendirir. İkincisi ise bobindeki sargı sayısı ne kadar fazlaysa manyetik alan o kadar güçlü olur.

Ateşleme esnasında, bir anahtar veya elektronik bir tetikleyici akımı keser ve manyetik alan ikincil sargıya çökerek bobine başka bir elektrik akımı indükler. Manyetik alanın değişimi (veya hareket hızı) ne kadar hızlı olursa indüklenen voltaj o kadar yüksek olur. İkincil sargıdaki tel sayısı, birincil sargıdan çok daha fazla olduğundan, sonuç çok büyük bir voltaj çarpanıdır. Başlangıçta 12V olan akü voltajı, indüklendikten sonra bujilere 20-30 bin volt olarak gönderilir.

Bir ateşleme bobininin birincil sargısı tipik olarak 150 ila 300 tur tel içerir. İkincil sargı ise 15.000 ila 30.000 tur tel sayısı ile birincil sargıdan 100 kat daha fazladır. Başlangıçta 12V olarak gelen akü voltajı, birincil sargıda oluşan manyetik alan ile yaklaşık 200 volta indüklenir. İkincil sargıda ise indükleme 100 kat daha fazladır ve 20.000 - 30.000 volta kadar çıkabilir.

Ateşleme Bobini Nasıl Çalışır?

Ateşleme Bobini Arıza Belirtileri Nelerdir?

Aracınızında tekleme, silkeleme ve stop etme sorunları yaşıyorsanız bu durum arızalı bir ateşleme bobininden kaynaklanıyor olabilir. Ateşleme bobini aküden güç alır ve bujilere aktarır. Bu yakıtı ateşler ve aracınızı çalıştırır. Arızanın boyutu, ateşleme bobinlerinden hangisinin başarısız olduğuna bağlı olarak değişir.

Backfire (Geri Tepme)

Aracınız geri tepme yapıyorsa, bu bir ateşleme bobini arızasının erken belirtilerini gösterebilir. Bu durum, kullanılmayan yakıt, egzoz sisteminden atıldığında ortaya çıkar. Eğer sorunu çözmezseniz egzozunuzda ciddi hasarlar yaratabilir ve gereksiz ve masraflı tamirlere neden olabilirsiniz. Egzozunuz siyah bir duman yayabilir ve hatta benzin kokusunu bile algılayabilirsiniz.

Çalıştırma Problemleri

Modern motorların çoğunda, her silindir başına bir ateşleme bobini bulunur. Daha eski araçlar, tüm bujilere voltaj sağlamak için tek bir bobin kullanır. Bu tek bobin arızalanırsa, silindirlerin hiçbiri ateşlenmez ve bu da, marşı basan ancak çalışmayan bir araba ile sonuçlanır.

Aracınızı çalıştırmada sorun yaşıyorsanız ateşleme bobinlerinden biri arızalanmış olabilir. Bujilerde kıvılcım olup olmadığını kontrol etmek için kablolara basit bir test uygulayabilirsiniz. Sırasıyla ateşleme bobininin soketini çıkararak, motorun tepkisine bakınız. Soketi çıkardığınızda motor sarsıntı-titreşim yapıyorsa, o ateşleme bobini sağlamdır. Soketi çıkardığınızda motorun çalışmasında hiçbir değişiklik hiçbir titreşim olmuyorsa, ateşleme bobini ya da buji arızalıdır. Emin olmak için bujiyi kontrol edin, buji sağlamsa ateşleme bobini bozuktur.

Yakıt Tüketiminde Artış

Aracınız fazla yakıt tüketmeye başladıysa bu da bir ateşleme bobini arızası belirtisi olabilir. Bujilere daha az güç gönderildiğinde, ECU bunu telafi etmek için daha fazla yakıt gönderecektir.

Motorda Tekleme & Silkeleme

Ateşleme bobinleri, hava-yakıt karışımının ateşlenmesinde önemli rol oynadığından, arızalı bir bobin teklemelere neden olur. Tekleme, bir veya daha fazla silindirin düzgün ateşlenmemesi demektir.

Böyle bir durumda motor düzensiz çalışır ve ani hızlanmalarda tereddüt ve silkeleme problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, rölantide devir düşüklüğü ve titreme sorunları yaşarsınız.

Stop Etme

Arızalı bir ateşleme bobini, bujilere düzensiz kıvılcımlar gönderir. Bu durum motorun stop etmesi ile sonuçlanabilir. Stop etme sorunu, genellikle tek bir ateşleme bobini bulunan araçlarda meydana gelir.

Kablo Arızaları

Aşınmış bujiler, ateşleme bobinlerini daha fazla zorlar. Kabloların durumunu iyi tutmak, ateşleme bobini arızalarını azaltabilir. Bazı basit düzenli bakımlar, uzun vadede size kazandırabilir.

Ateşleme Bobini Tamiri Mümkün mü?

Ateşleme bobini arızalandığında tamir edilmez ve yenisiyle değiştirilir. Eğer aracınızda bağımsız elektronik ateşleme sistemi varsa, hangi ateşleme bobini arızalıysa sadece onu değiştirirsiniz. Eski tip tek ateşleme bobinli sistem varsa, bunun değişmesi gerekir.

Ateşleme bobininin soket uçları doğru tespit edilmelidir. Modellere göre farklılık gösterdiği için uçların artı, eksi ve sinyal ucu olup olmadığını kendi aracınıza göre tespit etmelisiniz. Yine aynı şekilde bobin direncini kendi aracınıza göre ayarlamalısınız.

Motor tekleme arızası ve ateşleme bobini arızası, diyagnostik test cihazıyla kontrol edildiğinde P0300-P0301-P0302-P0303-P0304 arıza kodları okunabilir.

11 Yorum

Avatar
İsmail
05-07-2021 | İzmir

Yolda giderken birden stop etti aracım 4.5 defa marşa bastım çalışmadı sebebi neden olabilir?

Avatar
Ahmet
08-10-2020 | İstanbul

98 model Hyundai yumurta kasa aracım var araç bazen rolantide çalışırken Gaza basıyorum motor titreme yapıyor bazende vites 1 le kalkıyorum sanki 2 veye 3 le kalkıyormuş gibi yapıyor neredeyse stop edecek bana bir yardımcı olurmusunuz herkes bir kafadan bişey söylüyor

Avatar
Oğuz
02-05-2020 | Bursa

Slm arkadaslar 15 gün önce başıma ateşlemeyle ilgili problem geldi. Ustaya gittim baktı ateşleme hattı değişecek dedi. Arac normal çalışıyor rampada ya da gaza ani yüklenmelerde çırpıyor esc lambası yanıyor çekiş gidiyor. 1200 tl civarnda maliyeti var dediler. Eve geldim. Kurcalarken arızayı gördüm 50 krş a hallettim şuan hiç bir problem kalmadı.

Avatar
Hilmi
12-03-2020 | Elazığ

Ford Focus 2001 1.6 zetec hatchback modelinde aracım var. Daha önceleri tekleme, sönme yapıyordu. Rölantide de dalgalanmalar yaşıyordum. İridyum buji tavsiye ettiler taktım buji kablolarında sorun var dediler. Değiştirdim ve hala sorunum devam ediyor. Bunun sebebi ateşleme bobini mi değişmesi lazım hocam?

Avatar
Özkan ÖZEN
14-09-2019 | Ankara

Değerli arkadaşlar hepinize iyi günler. Araç motor soğukken gayet kolay çalışıyor. Fakat biraz kullanıp stop ettikten 10,15 dakika sonra sanki araç boğulmuş gibi zor çalışıyor ve yakıt tüketimi biraz fazla. Sorun ne olabilir? Aracım 1973 Anadol LPG yok.

Avatar
Ersin
12-06-2019 | Nevşehir

Turgut bey; benimde 2011 cruzum vardı. Bir ara aracın yığıldığını, gaza bastığımda gitmediğini, titrediğini, son aşamaya geldiğinde ise bütün uyarı lambalarının yandığını gördüm. Bütün bu sorunlar bujileri yenileyince bitti.

Avatar
Ayyıldız
22-05-2019 | Bursa

Gazdan ayağımı çektiğimde araç sarsıntı yapıyor ve tekrar hızlanmak için gaza bastığımda ilk olarak araçta isteksizlik ve sonradan hızlanırken sarsıntı oluyor sebebi sizce ateşleme bobini midir arac 2003 opel astra comfort benzinde de lpg de de aynı sorun var...

Avatar
Turgut
22-05-2019 | İstanbul

Benim 2011 cruzum var aracımda uzun yol gittiğimde veya çok dur kalkta esp arızası çıkıyor sebebi nedir?

Avatar
Tahir Karakaya
22-05-2019 | Çanakkale

1,6 2001 model skoda felicia araç yol alırken arasıra stop ediyor 15'20 dk sonra çalışıyor yola çıkmaya korkuyorum arızayı bulamadık yardımcı olursanız sevinirim.

Avatar
Tortoise
22-04-2019 | Düzce

Merhabalar aracım soğukken dehşet bir çekiş gücüne sahip fakat motor ısındığında çekişi hissedilir derecede düşüş oluyor özellikle bir anlık gaza yüklendiğinde tam olarak tarif edemesemde sanki birisi tutuyorda gidemiyor gibi birde kesik kesik hızlanıyor acaba problem nedir

Avatar
Seyit Polat
27-11-2018 | İzmir

Doblo dizel aracım yürürken ayağımı gazdan çektiğimde stop ediyor yardımcı olursanız sevinirim.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.