• 17-09-2018
  • 3 dak
  • 46362
  • 10

Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Enjektör arızası nasıl anlaşılır? Yakıt enjektörü arıza belirtileri nelerdir? Arızalı yakıt enjektörü nasıl test edilir?

Aracınızın kontrol edilmesi ve bakımı gereken parçalarından biri de yakıt enjektörüdür. Enjektörden tuhaf bir ses geliyorsa veya hiç ses gelmiyorsa ve aracınızın motorunun çalışmasında bir gariplik varsa, suçlu yakıt enjektörü olabilir. Basit bir-iki adımda yakıt enjektörünüzü test edebilirsiniz.

İlk adım, yakıt enjektörünü bir multimetre ile kontrol etmektir. Öncelikle yakıt enjektörünün bağlantısını kesmeniz ve multimetrenin kablolarını yakıt enjektörünün terminallerine yerleştirmeniz gerekecektir.

 

Değerleri Kontrol Edin

Aracın servis kılavuzunu doğru değer için kontrol etmeniz gerekir. Normalde yakıt enjektörünün direnç seviyesi 10 ohm ila 18 ohm arasında olmalıdır. Okuma normal değerin üstünde veya altındaysa, yakıt enjektörünü değiştirmeniz gerekecektir. Değeri en az üç kez kontrol ettiğinizden emin olun.

 

Yakından Dinleyin

Aracın motoru çalışırken uzun bir tornavidayı yakıt enjektörüne yerleştirin. Kulağınızı tornavidanın sapına yerleştirin ve sesi dinleyin. Temiz bir tekrarlayan tıklama sesi varsa, yakıt enjektörünüz iyidir. Ses ritmik değilse, yakıt enjektörünü değiştirmeniz gerekecektir.

 

Yakıt Enjektörü Arıza Belirtileri Nelerdir?

Yakıt enjektörü düzgün çalışmadığında aracınız performans sorunları yaşayabilir. Yakıt enjektörü elektronik olarak kontrol edilen bir valftir. Yakıt pompası, basınçlı yakıtla besler. Enjektöre enerji verildiğinde vana açılır ve basınçlı yakıt küçük bir delikten ince bir sis şeklinde çıkar. Enjektörler manifold içine yerleştirilir ve yakıtı püskürtürler. Elektronik veya sabit yakıt enjeksiyon sistemine göre arıza belirtileri değişebilir.

 

Çalışma Zorluğu / Titreme ve Sarsıntı

Aracın çalışmasında zorluk yaşanıyorsa ve marşa uzun süre basıldığında çalışıyorsa enjektör arızasından şüphelenebilirsiniz. Bir başka belirtisi ise, araç rölantisini koruyamaz ve stop eder. Özellikle ışıklarda ve aracı her boşa attığınızda stop etme sorunu yaşarsınız. Aracın motoru hissedilir bir şekilde sarsıntılı ve gürültülü çalışır.

 

Yakıt Kokusu ve Fakir Karışım

Enjektör arızalarında genellikle araç fakir karışıma düşer. Bu, daha fazla hava, daha az yakıt demektir. Arızalı bir yakıt enjektörü, yakıtın motor silindirine akışını kısıtlar. Bu da ateşleme hatalarına neden olarak aracın sarsıntılı çalışmasına neden olur. Aracınızda yakıt kokusu alırsanız yakıt enjektörünüzün kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

Geç Hızlanma / Performans Kaybı

Aracın performansı büyük ölçüde azalır. Gaza bastığınızda aracınızın güç kaybettiğini hissedebilirsiniz. Aracın hızlanmasında ve devrinde sorunlar yaşanır. Ani hızlanmalarda motorun zorlandığı anlaşılır.

Yakıt enjektörünüzün ömrünü ve ne zaman değiştirilmesi gerektiğini servisinizden öğrenebilirsiniz. Zamanında değiştirilmeyen bir yakıt enjektörü, yakıt pompası, valfler ve dağıtıcılar gibi aracın diğer parçalarına zarar verebilir.

Aracınızdan maksimum yakıt verimliliğini elde etmek için iyi çalışan bir yakıt enjektörüne sahip olmanız gerekir.

10 Yorum

Avatar
Sadullah Ahmet Genç
28-03-2022 | Tokat

93 Opel Vectra A 2.0 i aracımın yakıtı çok yüksek. En son 110 kilometreye 25 litre gaz yaktı benzin hariç. Arabanın çekişi çok düşük, sabah zor çalışıyor. Çok yüksek gaz veriyorum yoksa çalışmıyor, onu da çiğ atıyor, patlıyor. Bujileri yeni değiştim, buji kabloları ve ateşleme bobinini test ettim onlar çalışıyor. Arabanın çok yakmasına ve çekiş düşüklüğüne çözüm bulamadım. Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.

Avatar
Özkan
26-02-2022 | İstanbul

Opel Vectra B kasa 1.6 1996 model araç çok yüksek yakıyor sorun neden olur acaba enjektörden olur mu?

Avatar
Bülent
21-10-2021 | Ankara

Merhaba bende 97 model Opel Frontera 2.2 var 2200 motor 136 beygir. Araç benzinde ani dip gaz yapınca boğuluyor yavaş yavaş basarsan birşey yok. LPG ayarı için gittim bilgisayara bağladı ve benzin enjektör milisaniye ayarı çok düşük dedi. Bende arabayı 1 hafta benzinde kullandım. Şimdi de arabayı sabah çalıştırınca tek marşta çalışıyor ama 1 saat bekleyip marş yaparsam geç çalışıyor ne yapabilirim?

Avatar
Atila Çimen
26-07-2021 | Bursa

Aracım virajlarda savruluyor nedendir?

Avatar
Alper Genç
23-05-2021 | Malatya

Merhaba yardımcı olursanız çok sevinirim. Aracım 2000 model Opel Astra G. Benzin enjeksiyon değerleri 6.50-7 arası çalışıyor ve aracım LPG de 95 kuruştan aşağı yakmıyor. Hava akışmetre sensörü, oksijen sensörü, bütün sensörlere baktırdım ve değiştirdim. Egzoz tıkalı dediler onu da değiştirdim ama değerler düşmüyor enjeksiyondan olabilir mi?

Avatar
Ferhat
25-11-2020 | İstanbul

Aracım 2015 Mercedes Sprinter 2000 devri geçti mi bütüm viteslerde 40'tan 120-130 yüksek devirlerde aracım titreme yapıyor bunun sebebini öğrenebilir miyim teşekkürler

Avatar
Tolga
08-10-2020 | İstanbul

İbrahim bey, Kızdırma bujilerini kontrol ettirin. Van gibi sabahları soğuk olan bir bölge de, arızalı kızdırma bujisi geç marş verebilir.

Avatar
İbrahim
22-05-2020 | Van

Aracım 2011 model fulience 1.5 dci 145 binde tek sorunum sabahları geç çalışma onun dışında hiç bir sorunu yok. Öncelikle marş dinamosunu söktüm bi sorun yoktu yakıt filtresini değiştirdim filtreden pompaya gelen hortuma çekvlaf attım filitre hava alıyor diye ama aynı sorun devam ediyor. Şimdide enjeksiyonlardan şüpheleniyorum sizce sorun ne olabilir Sadece uzun süre kalırsa araç geç çalışıyor sıcakken gayet iyi çalışıyor seyir halindeyken arac 170 180 yapıyor hiç bir sorunu yok. Gürültülü çalışmada yok stop etmede yok yardımcı olursanız sevinirim.

Avatar
Tecelli
10-03-2019 | Graz

Aracımda önceden titreme vardı ve kontrol ettirdim enjektör bozuk dediler tamir edilip takıldı ama arabamda şu an belli bir süre sonra ısındıktan sonra motordan vurma sesi geliyor çat çat diye enjektörü değiştirdikten sonra vurma sesi geldi.

Avatar
Mehmet Emin Akan
28-09-2018 | Gaziantep

L300 egzoz siyah duman atıyor sanırım enjektör tamir edilmesi lazım nasıl bir yol izlenmeli yada tam bir fiyat verebilirmisiniz siyah duman atmaması şartıyla iyi çalışmalar.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.