• 17-09-2018
  • 4 dak
  • 2136
  • 0

Dizel Otomobillerle İlgili 7 Önemli Bilgi

Dizel otomobil kullanıcılarının dikkat etmesi ve bilmesi gerekenler. Dizel araç sahipleri için faydalı bilgiler.

Arabanızı çok kullanıyorsanız ve yakıt giderlerini düşürmek istiyorsanız, dizel bir araba satın almayı düşünebilirsiniz. Bu arabalar, OPEC'in (Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliği) tüm petrol satışlarını yasakladığı 1970'lerde son derece başarılı oldu. Yaşanan kriz, dizel otomobillerin satışının önemli ölçüde artmasına sebep oldu. Bu yakıt tipi ilk olarak Almanya'da Dr. Rudolph Diesel tarafından icat edilmiştir. Temel özellikleri arasında uzun ömür, yakıt ekonomisi ve yüksek performans vardı.

Dizel otomobiller, benzinli araçlara kıyasla yüzde 30'a kadar yakıt tasarrufu sağlayabilir. Çoğu ülkede dizel fiyatları benzin fiyatlarından çok daha düşüktür. Bu, daha fazla kilometre, cüzdanda daha fazla para ve pompayı daha az ziyaret anlamına gelir. İkincisi, sürüş performansı harika ve sürüşü eğlenceli hale getiriyor.

Bununla birlikte, bir dizel araca yatırım yapmadan önce dizel araçlarla ilgili aşağıdaki bilgilere bir göz atmanızı öneririz.

 

Yüksek Sıkıştırma Oranı

Dizel otomobiller daha yüksek sıkıştırma oranlarına sahiptir. Tipik bir benzinli otomobilin sıkıştırma oranı 8:1 iken normal bir dizel araba için bu oran 20:1'dir. Bunun sebebi benzinin mazota göre daha erken yanmasıdır. Dizel araçlarda ateşleme sıkıştırma sayesinde olduğu için buji kullanılmaz. Ateşleme sıkıştırma sayesinde yapılır. Sıkıştırma oranı arttıkça basınç ve sıcaklıkta artar. Bunun için dizel motorlar yüksek sıcaklığa dayanıklı bir şekilde üretilirler. Bu da motorun daha ağır olmasına sebep olur.

 

Daha Pahalı

Dizel otomobiller, benzinli otomobillere kıyasla daha pahalıdır. Fakat, gezmeyi çok seviyorsanız veya sürekli iş seyahatlerine çıkıyorsanız sağladığı yakıt ekonomisi ile bu fiyat farkını birkaç yıl içinde telafi edebilirsiniz. Motor teknolojisinde kullanılan parçalar fiyatın yüksek olmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, pahalı ve daha az dayanıklı direkt enjeksiyon sistemini kullanırlar. Bakım maliyetleri de daha yüksektir.

 

Düşük Maksimum Devir

Dizel otomobiller, benzinli arabalara kıyasla daha düşük maksimum RPM aralıklarına sahiptirler. Dizel otomobiller yüksek beygir gücü yerine yüksek tork üretirler.

Konuyu açmak gerekirse, benzinli araçlar gücünü devirden alır. Dakikada krankın attığı tur sayısı fazladır. Dizel araçlarda ise, sıkıştırma oranı daha fazla olduğundan tork yüksektir. Bu nedenle benzinli ve dizel araçların ideal devir aralıkları değişir. Yeterli güç için benzinli bir araç 2000 - 3500 devir aralığında kullanılırken dizel araç genellikle 1500-3000 devir aralığında kullanılır.

 

Örneğin;

2016 model 1,6 Benzinli Toyota Corolla

132 beygir (HP) maksimum gücü 6400 devirde veriyor.

Tork: 160Nm torku 4400 devirdeyken veriyor.

 

2016 model 1,4 Dizel Toyota Corolla

90 beygir (HP) maksimum gücü 3800 devirde veriyor.

Tork: 205Nm torku 1800 - 2800 devir aralığında veriyor.

 

Düzenli Periyodik Bakım

Tüm araçların bakımı önemlidir ve asla aksatılmamalıdır. Ancak dizel araçların bakım aralıkları zamanında ve düzenli olarak mutlaka yaptırılmalıdır. Dizel yakıt, benzinli yakıtlara göre daha fazla partikül taşıdığından, söz konusu partiküller mazot filtresinde birikir ve aracın performans kaybetmesine neden olur. Bu sebeple dizel aracınızın periyodik bakımlarını asla ihmal etmeyin. Aksi taktirde motorda kurumlanma meydana gelebilir. Bakımlar genellikle 10.000-15.000 km. aralığında veya her yıl yapılsa da marka ve modele göre değişiklik gösterebilir.

Dizel araçlarda kullanılan yakıtın kalitesi de önemlidir. Tek seferlik bile olsa ucuz mazot kullanmak aracınızın motorunda ciddi sorunlara yol açabilir.

 

Duman Atma ve Gürültü

Dizel otomobiller daha fazla duman üretebilir. Ayrıca, bir dizel motor benzinli bir aracın motoruna göre daha gürültülü çalışır. Bazen de titremesi muhtemeldir.

 

Aracın Çalıştırılması

Soğuk havalarda dizel araçların çalıştırılması biraz daha zor olabilir. Aracınız, kızdırma bujileri içeriyorsa, kızdırma bujilerinin ısınması gerektiğinden bir süre beklemek gerekebilir. Motoru çalıştırmadan önce kontağı yarım çevirin ve uyarı ışıklarının sönmesini bekleyin. Yarım kontak olarak adlandırılan bu uygulama sayesinde motoru ısıtmış olursunuz. Aracın marş basmaması durumunda halk arasında “aracın vurdurulması”olarak bilinen işlemin kesinlikle uygulanmaması gerekir.

 

Motor Yağı Viskozitesi

Dizel motorların yağı benzinli araçlardan daha yüksek viskozite içerir. Daha koyu ve kalın olduğu için yağın akışkanlığını sağlaması daha uzun sürer. Dizel, benzine oranla daha kirli bir yakıt olduğu için benzinli araç için üretilen yağların dizel araçlarda kullanılması tavsiye edilmez.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.