• 16-10-2018
  • 5 dak
  • 17519
  • 1

Duymazdan Gelmemeniz Gereken 5 Araba Sesi

Kulağa alışılmadık gelen araba sesleri genelde yanlış giden bir şeyler olduğunun habercisidir. Bu yazımızda duymazdan gelmemeniz gereken 5 araba sesine değineceğiz.

Sürüş Esnasında Tekerlekten Gelen Cıvıltı Sesleri

Tekerlek bölgesinden gelen cıvıltı veya gıcırtı sesi genellikle porya bilyası veya aks rulmanı arızasını gösterir. Aracın hızına bağlı olarak sesin şiddeti değişecektir. Bazen rahatsız edici bir şekilde duyulabilir, bazen de ses kesilmiş gibi gelebilir. Duvar diplerinden veya başka araçların yanından geçerken ses daha keskin duyulabilir. Rulman arızalı olduğu için bu ses göz ardı edilmemelidir. Tekerleğin gevşemesine ve aracınızdan ayrılmasına sebep olabilir.

Tekerleklerden kaynaklanan sesleri fren balatalarından gelen sesler ile karıştırmayın. Nemli havalarda fren balataları hafifçe şişer. Bu durum can sıkıcı sürtünme ve gıcırtı sesleri yaratabilir.

Sadece dönüş esnasında gelen tık tık / lık lık şeklindeki ses genellikle aks kafalarında sorun olduğunu gösterir.

 

Fren Esnasında Gelen Kazıma ve Sürtünme Sesleri

Frenler bazen balatalar ıslak olduğunda sürtünme veya gıcırdama sesleri çıkarır. Bazı tip fren balataları (özellikle yarı metalik balatalar) soğuk olduklarında gıcırtı yapabilirler. Normal durumlarda fren yaparken kazıma veya sürtünme sesleri duyarsanız, muhtemelen fren balatalarınız bitmek üzere ve aracınızın yeni balatalara ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Aşınmış frenler sizi güvenli bir mesafede durduramayacağı için gecikmeyin. Eğer aracınızı bu şekilde kullanmaya devam ederseniz balataların metal yüzeyi disklere sürtecek ve disklerin aşınmasına sebep olacaktır. Ayrıca fren tertibatında daha büyük arızalara yol açabilirsiniz.

 

Motor Bölmesinden Gelen Tıslama Sesleri

Sürüş esnasında veya sürüş sonrası aracı stop ettikten sonra motor bölmesinden bir tıslama sesi duyarsanız, motorunuzun aşırı ısındığı ve soğutma sistemi sıvısında kaçak olduğu anlamına gelebilir. Aşırı ısınma durumunu görmek için hararet göstergesini kontrol edin. Sürüşe devam etmeyin (özellikle buhar görürseniz), aşırı ısınma motorunuza zarar verebilir.

Aracınızı durdurun ve kaputu dikkatlice açın. Motoru, radyatörü ve radyatör hortumlarını sıvı kaçağı varmı diye kontrol edin. Buhar görürseniz veya hoş bir koku alırsanız, soğutma sisteminden sızan antifrizdir. Motor soğuyana kadar radyatörü veya soğutma sıvısı haznesini açmayın ve soğutma sıvısı eklemeyin.

Not: Sızıntı yapan bir soğutma sistemine sıvı eklenirse kısa sürede yine eksilecektir. Kaçak giderici veya benzeri bir ürün gibi bir soğutma sistemi önleyicinin eklenmesi, küçük bir sızıntıyı yavaşlatabilir veya durdurabilir, ancak büyük bir sızıntıya karşı etkili olmaz. Sızıntı yapan bölümün kısa sürede değiştirilmesi gerekmektedir.

 

Motordan Gelen Tıkırtı Sesleri

Motorlar çok fazla ses üretebilir, ancak metalik bir vurma veya tıklama sesi motorunuzun yağının eksik olacağının veya yağ basıncının düşük olduğunun habercisi olabilir. Tıklama sesi supaplardan gelir. Karterdeki yağ seviyesi düşükse ya da yağ pompasında bir sorun nedeniyle yağ basıncı düşükse, supapları açan ve kapatan iticiler kırılabilir. Bu duyduğunuz ses motorun üst kapağı çevresinden gelecektir.

Motoru durdurun, birkaç dakika bekleyin (böylece yağ karterin içine geri dönebilir), ardından yağ çubuğundaki yağ seviyesini kontrol edin. Düşükse, seviyeyi tam işarete getirmek için yağ ekleyin. Krank karterini yağ ile aşırı doldurmayın. Ayrıca, motoru yağ sızıntıları açısından kontrol edin. Eskimiş contalar motorun yağ sızdırmasına sebep olur.

Ses kesilmezse veya yağ basıncı gösterge uyarı lambası yanıyorsa aracınızı sürmeye devam etmek iyi bir fikir değildir. Yağ basıncı kaybı, kapsamlı ve pahalı motor hasarlarına neden olabilir.

Diğer motor sesleri de kötü habercidir. Aşınmış piston yataklarından gelen metalik sesler motorunuzun yolun sonuna geldiğini gösterebilir.

Eğer sadece hızlanırken, yük çekerken veya rampa çıkarken motordan vuruntu veya gürültü duyuyorsanız, muhtemelen motorunuzun yanma odasında bir düzensizlik var ve patlatma sorununa yol açıyor demektir. Bu soruna, yanma odasındaki karbon birikimi, düşük oktanlı yakıt, motorun aşırı ısınması, arızalı EGR sistemi, ateşleme zamanlaması hatası veya arızalı vuruntu sensörü yol açabilir.

 

Sürüş Esnasında Egzoz Bağırtısı / Uğultusu

Egzoz sisteminizde bir kaçak varsa, hızlanırken aracınızın altından gelen egzoz gürültüsünü duyarsınız. Bu gürültünün aracınıza bir zararı yoktur fakat egzoz sisteminizin onarım gerektirdiği anlamına gelir (muhtemelen yeni bir susturucu veya boru).

Tehlikeli yanı, karbon monoksit içeren egzoz gazlarının yolcu kabinine girmesidir. Karbon monoksit (CO) sessiz bir katildir. Yolculuk esnasında aracınıza sızan küçük bir miktar karbon monoksit gazı dikkatinizi, yola konsantrenizi ve tepki verme kabiliyetinizi etkiler. Yüzde 0.08 kadar karbon monoksit gazı baş dönmesine, baş ağrısına, sersemliğe, mide bulantısına ve iki saat içinde baygınlığa neden olabilir. Yüzde birlik karbon monoksit konsantrasyonu bir kişiyi üç dakikadan daha kısa sürede öldürebilir!

Egzoz sisteminizi en kısa sürede tamir ettirmelisiniz!

1 Yorum

Avatar
Ko|ay
15-12-2020 | Ankara

Arabayı çalıştırınca harıltı çatırtı gibi garip sesler geliyor neden olabilir? Tamire götürüyoruz sorun giderildi diyor tekrardan aynı ses hata lambası yanıyor teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.