• 30-10-2018
  • 9 dak
  • 1407
  • 0

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken ve kontrol edilmesi gereken yerler nelerdir? 2. el araç alırken nerelere bakılır? Sorunsuz bir ikinci el araba almanın püf noktaları nelerdir?

İster galeriden ister sahibinden olsun, arabadan anlamıyor ve nerelerine bakacağınızı bilmiyorsanız ikinci el bir araç satın almak büyük bir maceraya dönüşebilir. Bir başkasının arızalarından bıktığı ve elden çıkarmaya çalıştığı bir külüstürü mü satın alıyorsunuz, yoksa yıllarca güvenle binebileceğiniz, masraf çıkarmayacak bir otomobil mi satın alıyorsunuz?

Şunu unutmayın ki, eğer bu işin ticaretini yapmıyorsa çoğu insanın aracını satmasının en büyük nedeni aracın sürekli sorun çıkarması, tamirine çok fazla para harcaması ve sahibinin ondan nefret etmesidir. Ya da kısa süre sonra araç büyük masraflar açacaktır ve sahibi bu durumdan kurtulmak istiyordur.

Tüm ikinci el arabalar sorunludur demiyorum. Eğer satıcı, paraya ihtiyacı olduğu için veya model yükseltmek için aracı elden çıkarıyorsa konuya farklı yaklaşabiliriz. İkinci el araba seçerken en çok dikkat etmeniz gereken aracın bakımlarının zamanında yapılmış ve düşük kilometre olmasıdır.

Aracı kontrol ettiğinizde çalışmasında bir problem yoksa, bakım ve onarımları kayıt altına alınmışsa iyi yoldasınız demektir. Her zaman yağ ve filtrelerin düzenli olarak değiştirildiğini gösteren makbuzları ya da son zamanlarda yapılan büyük onarımların faturalarını isteyin.

Bir otomobil galerisinden araç satın aldığınızda, aracın geçmişi hakkında çok fazla bilgi sahibi olamayabilirsiniz. Eğer satıcı firma gizlemek için atmamışsa torpido gözünde herhangi bir bakım veya onarım makbuzuna rastlayabilirsiniz. Genellikle galericiler, müşteriye aracı kusursuz ve sorunsuz göstermeyi severler. Eğer araçta onarım yapılmışsa, yapılan onarımın garantisi olup olmadığını sormayı unutmayın.

 

İkinci El Araba Alırken Kontrol Edilmesi Gereken Yerler

  • - Aracı görmeye gündüz ve yağışsız bir günde gidin. Araçtan anlamıyorsanız, yanınızda iyi anlayan birini veya bir usta götürün.
  • - Aracı, bir bireyden veya galeriden satın alıyorsanız mutlaka test sürüşü isteyin. Test sürüşü aracın çalışmasını, tüm mekanizmalarını, hızlanmasını, fren sistemini kontrol edecek kadar yeterince uzun olmalıdır. Yolunda gitmeyen birşeyler varsa, motorda bir ses veya koku varsa çok geç olmadan aracı almaktan vazgeçin ve oradan uzaklaşın.
  • - Yaklaşık bir dakika araca yarım gaz verin ve egzozdan salınan dumanın rengine bakın. Eğer renk mavi ise bu size aracın motorunda bir sıkıntı olduğunu bildirir. Çeşitli yöntemlerle bu durum kamufle edilse de buji kontrolünde bu durum ortaya çıkar. Eğer duman siyah ise araç fazla yakıt yakıyordur ve bakım zamanı geçmiştir demektir. Dumanın rengi çok yoğun bir beyazsa bu da silindirlere su karıştığının habercisidir. Normal olan az miktarda beyaz duman ve 1-2 damla su çıkmasıdır.
  • - Aracı ilk olarak dıştan kontrol edin. Boyanan kısmı, paslı yeri var mı diye güzelce bakın. Aracın tampon gibi plastik bölümündeki lokal boyalar ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak aracın tavanı ya da kaputundaki boya aracın ciddi bir kaza geçirdiğinin işaretidir. Aracınıza her iki yandan da düz bir çizgi üstünden bakın. Yansımalar boya görmemiş araçta düzgündür ve simetriktir. Bu sayede aracın boyalı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yine de en garanti yöntem bir ustanın aletle ölçüm yapmasıdır.
  • - Aracın kaputunu açarak, yağ ve su kaçakları var mı kontrol edin.
  • Yağ seviye çubuğundaki yağ seviyesini kontrol edin. Yağ seviyesi düşükse, motor yağ yakıyor veya yağ motordan sızıyor olabilir. Yağ çok koyu ve kalınsa, motor yağı uzun süre değişmemiş demektir.
  • - Ayrıca şanzıman yağ çubuğunu çekerek kontrol edin. Sıvı, pembe veya kırmızı renkte olmalıdır. Koyu kahverengi ise ya da yanmış bir kokusu varsa, şanzımanda sorunlar olabilir.
  • - Aküyü inceleyin. Üzerindeki tarih dört veya beş yaşından fazla ise akü yolun sonuna gelmiş demektir. Akü kutup başlarında aşınmalar görüyorsanız, aracın çalışması ile ilgili problemler olduğunun göstergesi olabilir.
  • - İkinci el araçlarda aracın kilometre göstergesi oldukça önemlidir. En iyisi düşük kilometre olmasıdır. Ancak kilometre, aracın sürüş türüne göre değişiklik gösterebilir. Otoyolda yapılan sürüşler, şehir içi trafiğinde yapılan dur-kalk ve kısa mesafe sürüşlerden daha iyidir. Bu aracın motorunun daha az yorulduğu ve daha az aşındığı anlamına gelir. Otoyolda 150 bin kilometre yapmış bir araç, şehir içinde 100 bin kilometre yol yapmış bir araçtan daha iyi bir durumda olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken, aracın kilometre sayacı ile oynanmamış ve kilometre düşürme hilesine başvurmamış olmasıdır. Bu durum aracın bakım, onarım makbuzlarından kontrol edilebilir. Ayrıca TÜV muayenesi sonucu tüm kilometreler kayıt altına alınmaktadır.
  • - Lastiklere göz atın. Lastiklerde eşit olmayan aşınmalar varsa genellikle onarımı pahalı tutacak süspansiyon ve ön takım masraflarının olduğunu gösterir.
  • - Çalışıp çalışmadığını görmek için, aracın tüm donanımlarını açıp kapatın. Lambalar, sinyaller, silecekler, korna, kalorifer, klima, buz çözücü, ön ve arka elektrikli camlar, elektrikli koltuklar, radyo/cd çalar, otomatik kapı kilitleri, vb. aksesuarları kontrol edin. Çalışmayan bir donanım fiyatta pazarlık etmenize yardımcı olur.
  • - Sel hasarlı araçlara dikkat edin. Araç suya maruz kalmışsa, kablolarda, sensörlerde, ECU, vb. elektronik aksamda arızaya neden olur. Bu durum oldukça kronik ve pahalı sorunlara yol açar. Paspaslarda, kapı döşemelerinde, bagajda ve kaputun altında su veya çamur lekeleri olup olmadığını kontrol edin.
  • - Aracı daima kısa bir test sürüşü için kullanınız. Araç kolayca çalışıyor mu? Rölantide dalgalanmalar var mı? Boş viteste stop ediyor mu? Sarsılma ve tekleme var mı? Hızlanma esnasında tereddüt ediyor ve tökezliyor mu? Direksiyon ve frenlerde titreme var mı? Dönüşlerde ön takımdan ses geliyor mu? Gösterge panelinde herhangi bir arıza lambası yanıyor mu? Olağan dışı bir ses veya koku var mı? Bunların hepsini gözlemleyin ve dinleyin.

Tüm bunları yaptıktan sonra satıcı ile onarım masraflarını konuşabilir ve bunları fiyattan düşürmek için pazarlık yapabilirsiniz.

 

İkinci El Araç Satın Alacaklara Tavsiyeler

İkinci el bir araç aldıktan sonra birşeyler ters giderse sonuç çok üzücü olabilir. Aracı üstüne aldıktan sonra yaşanacak her türlü arıza artık senin sorunundur. Eğer aracın garantisi devam ediyorsa veya satıcı firma ekstra garanti vermişse bunlar istisnai durumlardır. Üretici firmalar genellikle 3 yıl / 100.000 km. motor garantisi vermektedir. Bu garanti, aracın periyodik bakımlarını veya frenleri, lastikleri, aküyü, egzoz sistemini, ışıkları veya aksesuarları kapsamaz.

İkinci el araç satın alırken, aracın çalıntı olup olmadığını, geçmişte kaza geçirip geçirmediğini mutlaka sorgulayın. Hasar kaydını ve yapılan hasarların tutarlarını öğrenin. Bu sorgulamalar için ödenecek küçük ücretlerden asla kaçınmayın. Bunun için tüm operatörlerden aracın plakasını yazarak 5664’e kısa mesaj gönderin. Gelen mesajda aracın kaza kaydının görünmemesi aracın kazasız olduğu anlamına gelmez yalnızca kasko ya da trafik sigortasının karşıladığı bir kaza varsa bunu görebilirsiniz.

Almak istediğiniz aracın marka ve modeli hakkında mutlaka bir ön araştırma yapın. İnternetteki çeşitli blog yazılarından ve forumlardan kullanıcı şikayetlerini okuyun. Kullanıcıların, alacağınız araç ile ilgili en çok ne tür sorunlar yaşadıklarını araştırın. İleride daha kolay satmak için aracın piyasasını, yedek parça fiyatlarını öğrenin. Eğer samimi olduğunuz bir tamirci tanıdığınız varsa, alacağınız araç hakkındaki fikirlerini mutlaka dinleyin. Bir ustanın tavsiyesi paha biçilmez olabilir. Çünkü sürekli araç tamiri yapan ustalarımız, hangi aracın ne tür sorunlar çıkardıklarını çok daha iyi bilmektedir.

Son olarak, ikinci el araba almak çok zaman alan, yorucu bir iştir. İnternette binlerce araba ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat tanımadığınız birinden ikinci el araç satın almak riskli olabilir. Satıcının arabası ile ilgili vermiş olduğu bilgiler yalan veya abartılı olabilir. Ayrıca var olmayan bir aracı ilana koymuş olabilir. Aracı bağlamak için asla önden kapora veya teminat göndermeyin. Satın alacağınız aracın ruhsattaki şase numarası ile motor şase numarasının aynı olup olmadığını kontrol edin. Sonra dolandırıcılık kurbanı olabilirsiniz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.