• 24-11-2018
  • 6 dak
  • 2227
  • 0

Araç Aküleri İle İlgili Merak Edilen Sorular

Araç aküleri hakkında en çok merak edilen sorular. Araba aküleri ile ilgili bilmeniz gereken sorular ve cevapları.

Akünün kullanım ömrü ne kadardır?

Islak hücreli kurşun asitli bir araç aküsünün ömrü ortalama dört ila beş yıldır. Sıcak iklimlerde akünün ömrü üç yıla kadar düşebilir. Akü sık sık düşerse, şarj sisteminde kronik bir arıza varsa veya aşırı titreşime maruz kalırsa (kötü yol koşullarında sürüş) ömrü azalır. AGM aküler ise altı yıl veya daha uzun süre dayanabilir.

 

Akünün iyi veya kötü durumda olduğunu nasıl anlarım?

Arabanıza binip marşa bastığınızda geç çalışıyor ve bu durum sık sık tekrarlanıyorsa akü bitmiş olabilir. Kontağı çevirdiğinizde göstergeler çalışmıyorsa bu durum akünün bitik olmasından kaynaklanabilir. Akünün durumunu kontrol etmek için elektronik akü test cihazı kullanabilirsiniz. Eğer akünüz testi geçemezse değiştirilmesi gerekmektedir.

 

Ne tür bir akü satın almalıyım?

Eski akünüzü, ıslak hücreli kurşun asitli veya AGM akü ile değiştirebilirsiniz. Yeni akünün soğuk çalıştırma akımı (Cold Cranking Amp (CCA) eski akünüz ile aynı veya daha yüksek olmalıdır.

 

Aracıma deniz aküsü takabilir miyim?

Marine aküleri, aşırı deşarj döngüleri ve daha düşük amperaj çıkışı için tasarlanmıştır. Araç sürekli yatmadığı sürece ve elektrikli aksesuarlar için çok fazla akım gerekmediği sürece araçlar için uygun değildir.

 

Eski akümü ne yapacağım?

Araç aküleri kurşun (zehirli bir ağır metal) ve asit içerir. Her zaman geri dönüştürülmesi gerekir. Akü satışı yapan mağazaların çoğu eski akünüzü geri almak isteyecektir. Eski akünüzü vermezseniz, geri dönüşümü teşvik etmek için bir depozito ücreti alabilirler.

 

Araç aküsünün fiyatı ne kadar?

Akünün CCA kapasitesine, seçeceğiniz akü çeşidine (geleneksel, AGM) ve akünün garanti durumuna göre fiyat değişecektir. CCA değeri ne kadar yüksek olursa veya garantisi ne kadar uzun olursa, fiyat o kadar yüksek olur. Ayrıca aynı özellikteki bir akünün yerli veya ithal olması fiyat uçurumlarına neden olabilir. AGM aküler, geleneksel akülerden %25 daha pahalı olur. Yerli aküler piyasada 250 TL - 750 TL (50$ - 150$) arasında, ithal aküler ise 400 TL - 1200 TL (80$ - 220$) arasında satılıyor.

 

AGM aküyü geleneksel bir akü ile değiştirebilirmiyim?

Evet ama bunu yapmamanız aracınız için daha hayırlıdır. AGM aküler daha uzun ömürlüdür ve geleneksel bir aküye kıyasla daha yüksek amper değerlerine sahiptir. AGM aküler genellikle start-stop sistemli araçlarda kullanılır.

 

Tüm araç aküleri 12 volt mu?

Evet. Aslında tam olarak şarj edildiğinde 12,65 volt değerdedir. 1950 ve 1960'lı yıllara ait bazı otomobillerde 6 volt akü ve elektrik sistemi bulunur. Hibrit araçlar, 48 volt ila 300 volt arasında veya üstünde değişebilen bir yüksek voltaj aküsüne sahiptir.

 

Akü değiştirmek zor mudur?

Bir araç aküsü oldukça ağırdır ancak değiştirmesi çok kolaydır. Negatif ve pozitif kablolar aküden sökülür. Ardından aküyü sarsıntılara karşı koruyan kelepçeler sökülür ve akü çıkarılır. Yeni akü tepsiye yerleştirilir. Kelepçeler sıkılırarak pozitif ve negatif kablolar bağlanır. Elektronik modüllü araçların aküsünü değiştirirken hafızadaki bilgileri korumak için harici güç kaynağı kullanılması tavsiye edilir.

 

Araç aküsü patlar mı?

Araç aküleri şarj olduklarında hidrojen gazı yayarlar. Bu gazlar bir yerde biriktiği taktirde, yakındaki bir kıvılcım akünün patlamasına neden olabilir. Kapalı bir ortamda hidrojen gazı konsantrasyonu %4.5 'i bulduğunda ortam patlamaya hazır demektir. Hatalı, hızlı, aşırı şarj sırasında daha çok gaz oluşacağından, akü gözleri açık tutulmazsa gaz birikmesi patlama sorunu yaratabilir. Donmuş bir aküyü asla çalıştırmaya zorlamayın. Her iki kabloyu aynı kutup başına bağlamayın. Akünüzü her zaman temiz tutun ve kutup başı bağlantılarının gevşek olmamasına dikkat ediniz. Akünün üzerinde metal bir cisim unutmayın. Sigaranızı akünüzden uzak için. Ayrıca, aküyü tutarken veya değiştirirken göz koruması ve eldiven kullanın ve aküden dökülen asit temasından kaçının.

 

Tüm araç aküleri kurşun asitli midir?

Mevcut üretilen geleneksel veya AGM 12 volt akülerin tümü kurşun asittir. Ancak, bazı yarış otomobillerinin aküleri lityum-iyondur. Hibrit aküler nikel-metal hidrit (NiMH ve Ni–MH) olabilir. Ancak çoğu yüksek voltajlı lityum-iyondur.

 

AGM akü ile geleneksel akü arasındaki fark nedir?

AGM, Absorbed Glass Mat teknolojisinin kısaltmasıdır. Akü içerisindeki sıvı elektrolit, ayraç (seperatör) görevi de gören yüksek gözenekli cam elyafına emdirilmiştir. Akü plakaları ve bu ayraçlar özel bir yöntemle minimum alan kaplayacak şekilde akü hücrelerine yerleştirilmiştir. AGM aküler dökülmez, çünkü dökülecek sıvı yoktur ve tipik olarak benzersiz yapıları nedeniyle daha uzun ömürlüdürler. AGM aküler daha hafiftir, daha hızlı şarj edilir ve daha az akü hasarı riski ile daha etkili döngü yapabilirler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.