• 26-11-2018
  • 6 dak
  • 13634
  • 3

Marş Motoru Nedir? Marş Motoru Arızası ve Nedenleri

Marş motoru arıza belirtileri ve sebepleri nelerdir? Marş neden basmaz? Marş motoru nedir? Marş motoru ve aracın çalışmama sorunlarına genel bakış.

Marş Motoru Nedir?

Marş motoru, elektrik sistemine ait bir parçadır ve içten yanmalı motorları çalıştırmak için kullanılır. Aküden aldığı elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirir. Motorun ateşlemesi için en önemli faktörlerden biri volanın dönmesidir. Kontak anahtarı çevrildiğinde, hırsızlık önleme sistemine ve ECU'ya düşük amperli bir elektrik sinyali gönderilir. Akü, yüksek elektrik akımını marş motoru solenoidine gönderir ve volanı harekete geçirir. Volan dişlileri ise krank milini döndürür ve pistonlar pompalamaya başlar. Krank mili hareket edince, krank mili konum sensörü ECU'ya bir sinyal gönderir. ECU, yakıt enjektörlerini ve bujileri harekete geçirir. Motora hava / yakıt karışımı dolar ve ateşleme ile birlikte motor çalışmış olur. Motorun çalışması için en az 85 - 150 rpm arası güce ihtiyaç vardır.

Marş sistemi, akü, kontak anahtarı, marş motoru, marş şalteri veya solenoidi, volan ve volan dişlisinden oluşur.

Marş basma süresi 10-15 saniyedir. Daha fazla marşa basmak aküyü boşaltır ve marş motoruna zarar verir. Motor çalıştığı anda kontak anahtarı bırakılır. Motor çalıştıktan sonra marşa basmaya devam edilirse, marş ve volan dişlileri zarar görür. Marşa basıldığı anda hiç tık yoksa ve gösterge lambaları yanmıyorsa (özellikle korna basmıyorsa) sorun bitik bir akünün habercisidir.

 

Marş Motorunun Arızalı Olduğundan Emin Olmak

Aracın marş basmaması birçok nedene bağlıdır. Bir motorun başlaması için, birçok şeyin aynı anda ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Aşınmış kablolar, gevşek bağlantılar, yıpranmış veya hasar görmüş bir sistem bileşeni aracın çalışmamasına neden olabilir. Aracın marş basmama nedenlerini tespit etmek sanıldığı kadar basit değildir. Bazı durumlarda marş motorunun çalışmamasına, başka bir parçanın görevini iyi yapamaması yol açabilir. Böyle bir durumda gereksiz yere marş motoru değiştirilir ve fatura kabartılır.

Bu tür olumsuzluklardan kaçınmanın en iyi yolu, yeni bir marş motoru satın almadan önce eskisinin arızalı olduğundan emin olmaktır. Bunun için eski marş motoru sökülür. Gücünü ve hızını test etmek için çeşitli ölçümler yapılır.

Bir motor, çalışmak için doğru hava, yakıt, sıkıştırma ve ateşleme kombinasyonuna ihtiyaç duyar. Bunlardan herhangi biri eksikse, marş basabilir ancak motor çalışmakta zorlanabilir.

Zayıf aküler marş motorunun bir numaralı düşmanıdır. Düşük akü voltajı motoru çalıştırmaya yetmez. Bu durumda defalarca marşa basmak, yüksek akıma neden olacak ve sonunda marş motorunu yakacaktır. Yeni bir marş motoru alsanız bile yine aynı sorunla karşı karşıya kalırsınız. Sorunu çözmek için akünüzü değiştirmelisiniz.

Kontak anahtarı başlangıç konumuna getirildiğinde hiç bir tepki yoksa, doğal olarak marş motoru arızasından şüphelenebilirsiniz. Ancak, şanzımanın boşa çıktığından emin olmalı (Park Pozisyon Sensörü arızası) ve marş sistemi kablo demetinde bir kopukluk olmadığını da değerlendirmelisiniz.

Bir sonraki kontrol marş motorunun kendisi olacaktır. Solenoidi pas geçmek için bir jumper kullanılır. Solenoidi atlayınca marş motoru çalışıyorsa, arıza solenoid veya ateşleme sistemindedir.

Motor normal hızda dönüyor (genellikle 200 ila 250 rpm) ancak çalışmıyorsa sorun büyük ihtimalle marş motorunda (amper değerleri normalse) değildir. Ateşleme sistemini ve yakıt enjektörlerini çalıştırmak için aküde yeterli voltaj olup olmadığını kontrol edin.

İyi durumdaki bir marş motoru, dört silindirli normal bir motoru çalıştırırken 130 ila 150 amper, V6 motoru çalıştırırken 175 amper, V8 motoru çalıştırırken 200 ila 225 amper akım çeker. Akım çekişi, marş tipine ve özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle marş motorunun amper değerlerini ölçmek için bir test cihazı kullanın.

Marş motoru kontrolünde gerçekleştirilen bir başka test yöntemi ise, marş motorunu araçtan söküp, boşta çalıştırma işlemidir. Marş motoru büyük bir mengeneye sıkıştırılır. Çok fazla sıkıştırmak mahfazaya zarar verebilir. Marş motorunu çalıştırmak için bir akü ve jumper kablosu kullanılır. Aküden gelen negatif kablo marş mahfazasına, pozitif kablo ise marş motorunun artı ucuna takılır. Çoğu marş motoru 2500 ila 3000 rpm gücünde döner. Marş motoru çok yavaş dönüyorsa veya hiç dönmüyorsa, yeni bir marş motoruna ihtiyacınız vardır.

Bendix tipi marş motorlarının tahrik dişli mekanizması ayrı olarak değiştirilebilir. Bu nedenle tüm marş motorunu değiştirmeye gerek yoktur. Redüksiyonlu tip marş motorlarında bu önerilmez. Arızalı ise komple değiştirilmesi gerekir.

Arızalı bir solenoid de marş problemlerine yol açar. Solenoid, aküden gelen akımı marş motoruna arktaran bir röle gibi davranır. Marş motoruna monte edilebilir veya motor bölmesinde başka bir yere yerleştirilebilir. Genellikle pozitif akü kablosuna bağlanır. Korozyon veya gevşek bağlantı kabloları solenoidin görevini yapmasını engeller. Solenoid arızalı ise, açık veya kapalı kalmışsa değiştirilmesi gerekir.

 

Marş Motoru Arıza Nedenleri

Aracınızın kontağını çevirdiğinizde çalışmaması çok sinir bozucu bir durumdur. Bu durumla karşılaştığımızda genellikle sorunun neden kaynaklandığını anlamaya çalışırız. Aracın çalışmamasının en yaygın nedenlerinden biri, marş motoruna etki eden bir çeşit arıza olmasıdır.

  • - Zayıf veya bitik akü
  • - Gevşek veya çıkmış akü kutup başları
  • - Oksitlenmiş akü kutup başları
  • - Şase bağlantılarında gevşeklik
  • - Bitmiş marş motoru kömürü
  • - Arızalı marş motoru

 

Marş Motoru Arıza Belirtileri

Marş motoru arızalanmadan önce birtakım belirtiler vererek sürücüyü uyarır. Başlangıçta ufak tefek kendini gösteren arıza belirtilerine zamanında müdahale edilmezse yolda kalmanıza ve onarım masraflarının artmasına sebep olabilir.

  • - Marş dinamosundan ses gelmesi
  • - Marş dinamo dişlisinin ıslık benzeri ses çıkarması
  • - Marşa basınca kaçırma ve cırtlama sesi
  • - Zayıf dönen marş motoru
  • - Marş motoru dönerken hızında ve sesinde oluşan dalgalanmalar
  • - Marşın geç alması ve aracın geç çalışması
  • - Aracın hiç marş almaması

3 Yorum

Avatar
Tuncay
22-09-2021 | İstanbul

Ustam marş motoru dişlisini değiştirince gres sürüyor muyuz?

Avatar
Eyüp
12-02-2021 | İstanbul

Emeğinize sağlık. Aydınlatıcı bir metin.

Avatar
Abdulbaki Yeşil
08-10-2020 | Ankara

Çok güzel herkesin anlayacağı saflık ve seviyede anlatılmış teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.