• 22-07-2019
  • 5 dak
  • 1422
  • 0

Yanlış Bilinen 9 Araç Bakım Efsanesi

Otomobil bakımları ile ilgili uyduruk hikayeleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu nedenle yanlış bilinen 9 araç bakım efsanesini sizlerle paylaşmak istedik.

Her araç sahibi, aracını iyi durumda tutmak ister. Bunun için çeşitli önerileri internetten araştırır, okur veya çevresinden duyar. Bu tavsiyelerin çoğu para tasarrufu sağlamak veya aracın performansını arttırmaya yöneliktir. Ancak, çoğu zaman bunlar yanlış uygulamalardır. Bu yanlış uygulamalardan bazılarını öğrenmek için okumaya devam edin.

 

1- Motor Yağı Her 5.000 Km.'de Değiştirilmelidir

Bir zamanlar durum böyleydi ve her otomobil ve yağ üreticisi bu fikri destekliyordu. Ancak artık durum değişti ve son on yılda üretilen otomobillerin çoğu 8.000-12.000 km. arası yağ değişimini önermektedir. Sentetik yağların daha iyi kimyasal bileşimi ve üstün motor tasarımları, yağın daha uzun süre dayanmasını sağlayacak kadar gelişmiştir.

 

2- Aracın Bakımlarını Yetkili Serviste Yaptırmamak Garantiyi Bozar

Aracın garantisi, bakımlarını düzenli olarak yaptırdığınız sürece, nerede yapıldığına bakılmaksızın son kullanma tarihine kadar geçerlidir. Yetkili servisler, bakımların kendileri tarafından yapılmasını zorunlu kılarlar. Aksi taktirde aracın garanti kapsamı dışına çıkacağını belirtirler.

Periyodik bakımlar, zamanla aşınan ve eskiyen sarf malzemelerini değiştirmek ve aracın ömrünü uzatmak için yapılır. Doğru işçilikle orjinal malzeme kullanılırsa, periyodik bakım süresi aşılmaz ve yapılan işin fatura ve makbuzları saklanırsa aracınız garanti kapsamından çıkmaz.

 

3- Soğuk Havalarda Motoru Isıtmadan Hareket Etmeyin

Motor parçalarının daha fonksiyonel olması için ısınması gerekir. Modern otomobil motorları aracı sürmeye başladığınızda daha çabuk ısınır. Tekerlek yatakları ve şanzımanın tamamen ısınması için de hareket gereklidir. Soğuk havalarda, aracı ısıtmak için 3-5 dakika çalıştırmak, yakıt israfından başka bir işe yaramaz. Hareket halinde iken en iyi tasarruf ve performansı elde edersiniz.

 

4- Dört Lastiğin Hepsini Aynı Anda Değiştirmeniz Gerekir

Diğer lastiklerle aynı marka, model ve ebatta olduğu sürece, herhangi bir lastiği tek olarak değiştirebilirsiniz. Ayrıca, lastiklerden biri patlarsa hemen yeni bir lastik satın almanız gerekmez. Delik çapı 1 cm. den küçükse lastiğinizi tamir ettirebilirsiniz.

 

5- Aracınızı Bulaşık veya Çamaşır Deterjanı ile Yıkayabilirsiniz

Para biriktirmek için güzel bir yol gibi görünsede, aracınızı bulaşık veya çamaşır deterjanı ile yıkamak, aracınızın cilasına zarar verir. Ayrıca, boyanın kalkmasına ve kaportanın paslanmasına neden olabilir. Araç yıkama deterjanları, özel kimyasallar içerir ve aracın cilasına zarar vermez. Bu sebeple biraz daha fazla ödemekten kaçınmayın.

 

6- Kısa Bir Sürüş Sonrası Akü Hemen Şarj Olur

Bitik bir akünün tamamen şarj olması saatler sürer. Özellikle soğuk havalarda süreç daha da uzar. Isıtmalı koltuklar, araç telefonu, radyo, aydınlatmalar, klima, vb. gibi ek donanımlar, alternatörden çok fazla güç çekerler. Bu durum akünün yeniden şarj olması için geriye çok az şey bırakır.

Aracın aküsünü tamamen şarj etmek için birkaç saat dolaşmak gerekir. Kısa bir sürüş sonrası, aracınızı yeniden çalıştırmak için gereken akımı akünüz toplamayabilir.

 

7- Şanzıman Yağı Her 75.000 Km.'de Değiştirilmelidir

Şanzıman yağının 75.000 km.'de bir değiştirilmesi tavsiye edilsede, çoğu modern araç uzun ömürlü bir şanzıman yağına sahiptir. Şanzıman yağı, 150.000 km. hatta aracın ömrü boyunca kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu durum araç üreticisine göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple, araç kullanım el kitabını kontrol ediniz ve periyodik yağ değişim sürelerini aksatmayınız.

 

8- Daha Çok Yakıt Tasarrufu Yapmak İçin Klima Yerine Camları Açın

Aşırı sıcak havalarda, klima kullanmak yerine camları açmak yakıt tasarrufunda çok az fark yaratır. Klimayı açmak yakıtı daha çabuk tüketir. Bu doğru fakat camları açmak da rüzgar direncini arttırır. Aracın, bozulan aerodinamik tasarımını telafi etmesi için biraz daha fazla yakıt harcaması gerekecektir. Özellikle uzun yolda seyahat ediyorsanız ve aracınız 90 km. hızın üzerine çıkmışsa yakıt tüketimi de artacaktır. Bu nedenle klima açmak ile camları açmak arasındaki yakıt tüketimi tasarrufu minumum düzeydedir.

 

9- Yakıt Deposunu Sabahları Doldurmak Tasarruf Sağlar

Ortak bir inanç, depoya sıcak havalarda alınan yakıtın, soğuk havalarda alınan yakıttan daha az olmasıdır. Nedeni ise, sıcaktan dolayı yakıtın genleşmesi ve buharlaşmasıdır. Sabahları pompalanan yakıt teorik olarak daha soğuktur. Daha az para ile yakıt tankına daha fazla benzin gireceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Bu efsanenin aksine, benzin istasyonlarında yakıt izole edilmiş yeraltında depolanır. Depodaki yakıtın soğuktan veya sıcaktan etkilenmesi söz konusu değildir. Bu nedenle, yakıtı saat kaçta alırsanız alın, depoya konulan yakıt miktarında bir fark yaratmaz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.