• 08-07-2019
  • 6 dak
  • 33130
  • 5

EGR Valfi Nedir? EGR Valfi Arıza Belirtileri Nelerdir?

EGR valfinin görevi nedir? EGR valfi nasıl çalışır? EGR valfi arıza belirtileri nelerdir? EGR valfi nasıl değiştirilir? EGR valfi bozulursa ne olur?

EGR Valfinin Görevi Nedir?

EGR valfi, egzoz emisyonlarının düzenlenmesinde hayati bir rol oynar ve emisyon düzenlemelerinin yürürlükte olduğu ülkelerde kullanılması zorunlu bir bileşendir.

Motorda yanmanın oluşması için, yaklaşık % 80 azot ve % 20 oksijen içeren hava gerekir. Hava yakıtla birleşir ve yanar. Bu sırada yanma odası sıcaklığı ortalama 1370 ° C'nin (2500° Fahrenheit) üzerine çıkar.

Bu yüksek sıcaklıkta azot oksitler (NOx) oluşur. NOx, otomobillerden kaynaklanan en yüksek kirleticilerden biridir ve solunum sorunlarına yol açarak insan sağlığını etkiler.

Aracınızdan yayılan NOx kirletici miktarını azaltmak için, egzoz gazlarının soğutulması gerekir. Bunu başarmak içinse Egzoz Gazı Devridaim (EGR) valfine ihtiyaç vardır. EGR valfi vasıtasıyla bu kirletici gazlar %5 ila %15 oranında yanma odasına geri gönderilir. Bu döngü yanma odası sıcaklığını azaltır ve NOx emisyonlarının üretimi engellenir. Bu işlem ayrıca yakıt verimliliğini de arttırır.

 

EGR Valfi Nasıl Çalışır?

EGR valfi açılıp, kapanan elektropnömatik bir vanadır. Açık olduğunda egzoz gazlarının yanma odasına geçmesine izin verir. Motor ilk çalıştırıldığında vananın kapalı konumda kalması gerekir. Motor çalışma sıcaklığına ulaştığında veya araç hızlandığında valf yavaş yavaş açılır. Araç yavaşladığında veya durduğunda ise valf yavaşça kapanır.

Bu, resirkülasyon yolculuğunuz boyunca sürekli olarak gerçekleşir. Bu, aracın yakıt verimliliğini korumasına yardımcı olur ve daha az emisyon salgılar.

EGR valfi, hem benzinli hem de dizel günümüz modern araçlarında kullanılır. Vakumla çalışan ve elektronik olarak kontrol edilen iki çeşit EGR valfi vardır. Vakumla çalışan valfler genellikle eski tip araçlarda bulunur. EGR valfini açıp kapamak için basit bir vakum düzeneği kullanır. Vakum genellikle bilgisayar kontrollü bir solenoid tarafından kontrol edilir.

Çoğu modern otomobil, ECU (motor bilgisayarı) tarafından elektronik olarak kontrol edilen EGR valfi kullanır. ECU, seyahatiniz boyunca EGR valfinin konumunu ayarlayabilmek için çeşitli sensörlerden veriler alır.

 

EGR Valfi Arıza Belirtileri

Arızalı bir EGR valfi, motor gücünde azalma, tekleme, ani hızlanmalarda performans kaybı ve yüksek yakıt tüketimi gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca araç emisyonlarının artmasına neden olabilir.

EGR valfleri kurum parçacıklarının birikmesi, karbon birikintileri ve yakıttan kaynaklanan kirler nedeniyle "açık" veya "kapalı" konuma gelebilir. Otoyol sürüş koşulları EGR valfiniz için en ideal olanıdır. Çünkü uzun yolculuklar motorun karbon birikintilerinden kurtulmasına yetecek kadar ısınmasını sağlar. Şehir içi sürüş koşulları ise bu birikintilerin artmasına neden olur.

Modern otomobillerde ECU (Motor Kontrol Ünitesi) EGR valfı ile ilgili sorunları tespit edebilir ve sürücüyü uyarmak için gösterge tablosunda bir uyarı görüntüleyebilir.

Genel olarak EGR valfi arızasında aşağıdaki belirtiler gözlemlenir:

  • - Motor arıza ışığı yanar
  • - Rölanti dengesizliği
  • - Motorda vuruntu ve uğultu
  • - Tekleme ve ani hızlanma sorunları
  • - Performans kaybı
  • - Yakıt tüketiminde artış
  • - Emisyon değerlerinde artış
  • - Keskin yakıt veya kükürt kokusu

Arızalı bir EGR valfi ile ilgili en yaygın arıza kodları aşağıda listelenmiştir:

  • - P0401 - Yetersiz EGR Akışı
  • - P0402 - Aşırı EGR Akışı
  • - P0403 - EGR Devresi Arızası
  • - P0404 - Egzoz Gazı Devridaim A Kontrol Devresi Aralığı / Performans
  • - P0405 - EGR Sensör A Devresi Düşük Girişi
  • - P1404 - EGR Valfi Açık Durumda Sıkışmış Pozisyon
  • - P1406 - EGR Valfi Konum Sensörü Devresi Sorunu

Not: Bu arıza kodları aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir.

 

EGR Valfi Bozulursa Ne Olur?

1- Egzoz Partiküllerinde Artış (Kısmen Yanmış Yakıt)

Arızalı ve tıkanmış bir EGR valfi, egzoz partiküllerini arttırır ve dizel partikül filtrelerinin (DPF'ler) daha çabuk tıkanmasına neden olur.

 

2- Patlatma ve Yakıt Tüketimi Artış Sorunları

Motorun yanma odasında küçük patlamalar meydana gelir. Bu durum aşırı ısınmaya, aşınmalara ve mekanik hasara yol açabilir. Valfin sürekli açık kalması yakıt tüketimini arttırır. Yanma odası sıcaklığı düşeceği için yakıt uygun sıcaklıkta yanmayacak ve daha az verimli olacaktır.

 

3- Tekleme ve Rölanti Düzensizliği

EGR valfi kapanmazsa, egzoz gazlarının emme manifolduna sızmasına neden olur. Bu durum tekleme ve rölanti düzensizliğine yol açabilir. Ayrıca aracınız rölanti durumunda stop edebilir.

 

4- Aracın Zor Çalıştırılması ve Performans Sorunları

Açık kalan bir EGR valfi, emme manifolduna vakum kaçaklarına neden olur. Bu durum aracın çalışmamasına neden olabilir. Ayrıca açık kalan veya sürekli kapalı bir EGR valfi düşük performans sorunlarına yol açar.

 

5- Keskin Yakıt Kokusu

Emme manifoldunda süreki bir gaz akışı varsa, rahatsız edici bir yakıt kokusu alabilirsiniz. Çünkü düşük ısılarda yakıtın tamamı yanmaz. Bu, egzoz borusundan salınan hidrokarbon gazlarının miktarının önemli ölçüde arttığı anlamına gelir.

 

EGR Valfini Sökmek veya İptal Ettirmek

EGR valflerinin çıkarılması veya iptal edilmesi önerilmez. Bunu yapınca aracın daha fazla performans gösterdiğine dair yaygın bir yanılgı vardır. Ancak bu doğru değildir. Böyle bir durumda aracınız hem emisyon testlerinden dolayısı ile muayeneden geçmez, hem de daha fazla yakıt tüketirsiniz.

 

EGR Valfi Nasıl Değiştirilir?

1- Aracı park konumuna getirin ve el frenini çekin. EGR valfinin konumunu bulmak için kullanıcı el kitabı / onarım kılavuzuna bakınız.

2- Motoru stop edin ve akü bağlantısını kesin.

3- Tüm vakum hatlarını yırtık, yırtılma ve delikler açısından inceleyin. Gerektiği gibi değiştirin.

4- EGR valfinden vakum hattını çıkarın.

5- EGR valfini silindir kafasına sabitleyen civataları çıkarın.

6- EGR valfini çıkartın. Açık silindir kapağını her türlü kirden korumak için dikkatli olun.

7- Yeni EGR valfini civalatalayın ve vakum hattını takın.

8- Aküyü bağlayın.

9- Aracı çalıştırın ve herhangi bir arıza kodu olup olmadığını kontrol etmek ve motor kontrol ışığını sıfırlamak için tanılama aracını kullanın.

10- Motorun düzgün çalıştığından emin olmak için bir deneme sürüşü yapın.

5 Yorum

Avatar
Ferhat
06-02-2022 | İzmir

2009 Opel 1.3 cdtı im var. Şehir içinde sorun yapmıyor ama uzun yolda araç arıza ışığını yakıyor ve çekişten düşüyor. Ara ara sönüyor ama arıza ışığını yaktığında önde fan sesi gibi ses yapıyor. EGR midir bulamadık.

Avatar
Renault Clio 3
12-02-2021 | Edirne

Renault Clio 3 hb 2010 model P0400 arıza veriyor Erg sıfır takıldı ve tanıtımı yapıldı ama yine P0400 arıza vermeye devam ediyor , arıza bilgisayarda sildirip tekrar çıkıyor sökülen Erg de 12v kontrolde sağlam çıktı.

Avatar
Özgür Avcı
16-08-2020 | Ankara

Peugeot 407 hdi 2008 model var bende. Her gittiğim usta farklı birşey söylüyor ve bir türlü sorunu çözemedik. Sıkıntım araç ara ara tekliyor ve siyah duman atıyor. Araçta gůç kaybı yok. Nasıl çözeceğiz bilmiyorum ve bu şekilde aracı kullanıyorum.

Avatar
Zafira
12-03-2020 | Amasya

1.9 ctdı opel zafira kulanıcısıyım. Motorda çekişte bir sıkıntı goremedim ama 10 km yol kat ettiğimde egzoz da gereğinden fazla sıcaklık oluyor. Neden egzoz bu kadar ısınır? Teşekkürler yorumlarınız için şimdiden.

Avatar
Namık Korkusuz
12-02-2020 | ığdır

Bende bir Nissan pikap var. Bir kontakta çalışıyor ama araçta egzoz da koku var. Üçüncü vitese aldığım zaman araç tekleme yapıyor, gaz yemiyor, motor arıza lambası yanıyor ve bazende beyaz duman basıyor. EGRden yapar mı? Selam

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.