• 30-07-2019
  • 4 dak
  • 13941
  • 6

Fren Ana Merkez Silindiri 6 Arıza Belirtisi

Fren ana merkez silindiri arıza belirtileri ve sorunlarına genel bakış. Fren ana merkez silindirinin görevi nedir? Bozulduğu nasıl anlaşılır?

Fren Ana Merkez Silindiri Nasıl Çalışır?

Fren Ana Merkez Silindirinin Görevi Nedir?

Fren ana merkez silindiri, modern otomobil fren sistemlerinde bulunan en önemli bileşenlerden biridir. Sürücü yavaşlamak için fren pedalına bastığında, fren ana silindirine bağlı metal bir pistonu iter. Pedala uygulanan kuvvet  hidrolik bir basınca dönüşür. Bu basınç, fren hidroliğini diskli frenlerde kaliperlere, kampanalı frenlerde tekerlek fren silindirine gönderir ve balataların disklere baskı yaparak aracın durması sağlanır. Fren ana silindiri olmadan herhangi bir fren sisteminin mevcut olması mümkün değildir.

Fren Ana Merkez Silindiri nedir nasıl çalışır?

Fren Ana Merkez Silindiri Arıza Belirtileri Nelerdir?

Tüm mekanik parçalar gibi fren ana silindiri de sonunda yıpranacaktır. Kullanıma ve kalitesine bağlı olarak, tipik bir fren ana silindirin ömrü 100.000 ila 300.000 km. sürebilir. Şehir içinde kullanılan araçlar, fren sistemini daha çok kullanmaktadır. Bu nedenle daha çabuk yıpranarak arızalanırlar.

Fren ana silindiri bozulmaya başladığında, bazı belirgin semptomlar ortaya çıkar. Aşağıda, fren ana silindiri arızalanmaya başladığında kesinlikle farkedeceğiniz ilk 6 belirti yer almaktadır.

 

1- Süngerimsi ve Yumuşak Fren Pedalı

Genellikle arızalı bir fren ana silindiri ile ilgili ilk semptomlardan biri, fren pedalındaki anormal davranışlardır. Ana silindir, fren sistemi için tüm basıncı üreten bileşendir. Basıncı sızdırmaz hale getirmek veya dağıtmak için herhangi bir sorun ortaya çıkarsa bu fren pedalında hissedilir. Sürücü frene bastığında, fren pedalı belli bir noktaya kadar düşmeli ve orada kalmalıdır. Pedalın düşmeye devam etmesi ana silindirde bir hidrolik kaçağı olduğunu gösterir. Sürekli kullanılan bir parça olduğu için, zamanla silindir içindeki kauçuk contalar aşınarak sızıntılara neden olabilir. Bu durumda, fren pedalı süngerimsi bir his oluşturur ve pedala basıldığında yavaşça zemine kadar düşer.

 

2- Kirli Fren Hidroliği

Aşınmış ve parçalanmış kauçuk contaların bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek diğer bir sorun ise fren hidroliği içindeki kirliliktir. Contalar yalnızca fren hidroliğinin sızmasını önlemekle kalmaz, aynı zamanda kir ve pisliklerin fren hidroliğine karışmasını engeller. Kirlenmiş ve bozulmuş fren hidroliği koyu kahverengi veya siyah renge dönüşür. Contanın aşınması ve sıvının bozulması fren basıncını etkiler. Böyle bir durumda aracı yavaşlatmak için fren pedalına daha sert basmanız gerekir.

Contaların daha uzun ömürlü olması için daima araç kullanıcı el kitabında önerilen hidroliği doldurun. Hidroliğin kapalı bir kapta olmasına dikkat edin ve her 30.000 km. de değiştirin.

 

3- Fren Uyarı Işığının Yanması

Yaygın olarak görülen diğer bir belirti fren uyarı ışığının yanmasıdır. Bu uyarı lambası farklı nedenlerden dolayı da yanabilir. Genellikle hidrolik seviyesinin azalması ve el freni çekili olduğu durumlarda bu lamba yanar. Ana silindiri değiştirmeden önce diğer fren sistemi parçaları sızıntıya karşı kontrol edilmelidir.

 

4- Motor Kontrol Lambasının Yanması

ABS ve ESC teknolojisine sahip bazı modern araçların fren sistemleri, hidrolik ve basınç seviyesini algılayan sensörlerle donatılmıştır. Bu sensörler, ana silindirin hidrolik basıncı ile ilgili bir sorun tespit ettiğinde durumu ECU'ya bildirir ve gösterge panelinde Motor Kontrol Uyarı Işığının yanmasına sebep olur.

 

5- Fren Hidrolik Seviyesinin Azalması

Aracı yavaşlatmak ve durdurmak için gerekli basıncın oluşması gerekir. Bu nedenle fren ana silindirin belirli bir hidrolik seviyesine ihtiyacı vardır. Ana silindir üzerinde bir kaçak varsa hidroliğin sızmasına neden olur. Bu durum aracın yavaşlamasını ve durmasını engeller. Fren ana merkez silindiri değiştirmeniz gerekir.

 

6- Fren Pedalının Zemine Yapışması

Diğer tüm belirtilerle birlikte, pedala bastıktan sonra eski konumuna dönmemesi ve zemine yapışıp kalması arızalı bir fren ana silindirinin göstergesidir. Bu durum ciddi tehlikeler yaratır ve bir an önce ana silindiri değiştirmeniz gerekir.

Fren ana merkez silindiri, fren sisteminin kalbidir ve aracın güvenli durabilmesi için hayati önem taşır. Bu nedenle düzenli kontrolleri yapılmalı ve ortaya çıkacak arızalar en kısa zamanda giderilmelidir.

6 Yorum

Avatar
Bekir Ünlü
22-08-2021 | Kırşehir

Rezzo fren 2 veya 3 pompalamadan sonra tutuyor. Tamirci fren ana merkezdendir dedi olabilirmiş bilen varsa yardımcı olun selamlar.

Avatar
Snr
22-05-2021 | Istanbul

Selam benim araçta firen pedalına basinca pedal ayağımın altında çok ufak hareketlerle gidip geliyor neden olabilir hiç bir usta bulamadı bu konuda tecrübesi olan varmıdır?

Avatar
Altınay Ercan
12-02-2021 | Kars / Merkez

Mrb benim 2014 model İ20 hyundai aracım var araba kullanırken 1-2 km gittikten sonra araç vites değiştirirken özellikle vites yükseltirken hızı artacağına araç yavaşlamaya başlıyor.. Nedenini fren ana merkezindeki bozulmadan kaynaklandığını söylediler ama ben debriyaj baskı balatadan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum çünkü fren pedalıyla ilgili sıkıntım yok.. bu konuyla ilgili bilgisi olan varsa cevaplar mısınız lütfen.. tşk ederim.

Avatar
Cengiz
02-05-2020 | Kayseri

Selam aleyküm arkadaşlar benim sorunum fren pedalını ne kadar pompalarsam sertleşmiyor frenle sorunum bir iki haftadır başladı araç 20-30 km yapıncaya kadar hiç bir şikayet yok ondan sonra fren pedalı çok gergin oluyordu hatta frenler sıkıyordu hava yapmış olabilir dediler bende az buçuk anlarım havasını almaya çalıştım sonra sol teker iyi tutar oldu sağ teker %50 gibi tutuyordu biraz daha uğraştım şimdi üç tekerde fren hiç yok sadece sol teker tutuyor o da en sonuna kadar iyice basarsan pedal da hiç sertleşme olmuyor herhangi bir parçada bozukluk varmı yada ben mi havasını alamıyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Avatar
Kerem
12-02-2020 | Ankara

Kolay gelsin benim aracım 93 dogan sl. Aracın westinghouse arızalandı. Değişik fren çok güzel oldu fakat pedal eskisinden yukarda gibi oldu. Frene basacağım zaman eskisinden yukarda basıyorum bu durum normalmi frenin farklı alçaklık yükseklik ayarı varmı acaba?

Avatar
Sedat Alın
14-12-2019 | Artvin

Fren ana merkez hakkında sormak istediğim konu, araç balataları yeni, ayarlar iyi, kampanaya yakınlığı pedala bastığımda dibe kadar iniyor. Frenleme sadece arka tekerleklerde önlerde hiç frenleme yok. Pedalı pompaladığımda pedal doluyor ama önler cevap vermiyor. Hidrolik kaçağı yok. Pedalı doldurup yükte bekletiyorum dolu kalıyor. Bırakıp frenleme yaptığımda pedal düşüyor. Arkalarda frenleme var önlerde yok. Ana merkez içerden hata yaparmı? Bir bölümü çalışmıyor mu? Teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.