Yakıt / Benzin Şamandırası Arıza Belirtileri ve Tespiti

Tarih: 10-11-2019
Yakıt / Benzin şamandırası arıza belirtileri nelerdir? Yakıt göstergesi neden yanlış gösterir? Yakıt şamandırası nasıl çalışır? Arıza tespiti nasıl yapılır?....
Yakıt Şamandırası Nedir? Nasıl Çalışır?
Yakıt göstergeniz hatalı çalışıyorsa veya dolu ya da boş konumda takılı kalmışsa yakıt deposu şamandırasını değiştirmeniz gerekebilir.
Yakıt şamandırası, birçok aracın yakıt deposunda bulunan bir bileşendir. Yaygın olarak benzin şamandırası veya depo şamandırası olarak da adlandırılır. Yakıt şamandırasının görevi, depodaki yakıt miktarını bir sinyal vasıtası ile gösterge paneline iletmek ve sürücüyü yakıt durumu hakkında bilgilendirmektir. Genellikle metal bir kol, şamandıra ve şamandıranın konumuna göre değişen bir dirençten oluşur.
Şamandıranın pozisyonu, tankın içindeki yakıtın yüzeyinde durmak üzere tasarlanmıştır. Yakıt seviyesi düştükçe kol aşağı doğru iner ve şamandıranın değişen konumu bir direnç tarafından ölçülür. Bu konum anlık olarak gösterge panelindeki yakıt göstergesine iletilir. Yakıt şamandırasında bir arıza meydana geldiğinde, yakıt göstergesi doğru çalışmaz ve yakıt biterek yolda kalma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Araç üzerinde önemli rol oynayan yakıt şamandırası, sürekli kontrol edilen ve bakımı yapılan bir parça değildir. Genellikle yakıt pompasında bir sorun yaşandığında kontrol edilir. Yakıt şamandırası arızalandığında, sürücüyü uyaran bazı arıza belirtileri gösterir.
1. Yakıt Göstergesi Doğru Göstermiyor
Yakıt şamandırası problemlerinde ortaya çıkan ilk arıza belirtisi doğru çalışmayan bir yakıt göstergesidir. Arızalı bir şamandıra, yakıt göstergesinin aniden pozisyon değiştirmesine ve yanlış okumasına neden olur. Yarım depo benzini birkaç dakika içinde çeyrek depoya düşürebilir veya çeyrek depo yakıt gösterirken birkaç dakika sonra full konumuna geçebilir.
2. Depo Doluyken Yakıt Göstergesi Sürekli Boş Gösteriyor Veya Takılı Kalıyor
Yakıt şamandırasının arızalı olduğunun bir başka belirtisi, depo doluyken sürekli boş gösteren veya bir noktada takılı kalan yakıt göstergesidir. Şamandıra bir şekilde kırılır veya koldan ayrılırsa, yakıt göstergesinin sabit bir noktada takılı kalmasına sebep olur. Şamandıradan ayrılan metal kol, yakıtın içine düşecek ve yakıtın bitik olduğuna dair bir direnç yaratacaktır. Bazı durumlarda arızalı bir direnç, sinyal gönderemez ve aynı soruna yol açabilir. Aşınmış kablolar da voltaj sorunlarına neden olabilir.
3. Yakıt Göstergesi Sürekli Dolu Gösteriyor
Daha az yaygın olan bir başka şamandıra arıza belirtisi, yakıt göstergesinin depoyu sürekli dolu olarak göstermesidir. Şamandıra direnci arızalanırsa, gösterge paneline yanlış sinyal gönderir ve depodaki yakıtı sürekli dolu olarak gösterir. Bu durum, sürücü depodaki yakıt seviyesini anlık olarak bilemeyeceği için ciddi bir sorun yaşatır.
4. Yakıt Göstergesi Boş ve Dolu Arasında Dalgalanıyor
Boş ve dolu arasında dalgalanan yakıt göstergesi mekanik bir arızadan kaynaklanıyor olabilir. Yakıt şamandıra kolu bazı seviyelerde takılı kalıyor ve sıkışıyor olabilir. Şamandıra kolu normale döndüğünde gösterge panelinde dalgalanmalar meydana gelir.
Arızalı bir yakıt şamandırasının aracın çalışma fonksiyonlarına bir zararı yoktur. Ancak depodaki yakıt seviyesini bilmemek, yakıtın bitme riski ile karşı karşıya kalmanız demektir. Benzin istasyonuna yakıt almak için yürümek pek iyi bir seçenek olmasa gerek...
Ayrıca depodaki yakıtın bitmesi farklı sorunlara yol açabilir. Yakıt bittiğinde, depo içindeki yakıt pompası aşırı ısınır ve hasar görür. Bir aracın yakıtı sürekli biterse, yakıt pompasının arızalanmasına neden olur. Araç sürekli düşük yakıt seviyesi ile kullanılırsa, depotaki tortu ve pislikler yakıt pompasını, yakıt filtresini, yakıt hatlarını ve enjektörleri tıkayabilir. Tıkalı bir yakıt hattı motorun ömrünü azaltarak hem araç performans sorunlarına hem de ciddi masraflara yol açar.
Çoğu kullanıcı bu arızayı göz ardı etsede, depoyu her zaman tam olarak doldurmak ve yakıt seviyesinden haberdar olmak sürücünün menfaatinedir.
Yakıt Şamandırası Arıza Testi Nasıl Yapılır?
Yakıt şamandırası bazı araçlarda ayrı bir modül bazı araçlarda ise yakıt pompası ile entegre olarak çalışır. Yakıt pompası ile değiştirildiği taktirde maliyeti yüksek onarımlara neden olur. Bu nedenle yeni bir şamandıra almak istemeyebilir ve tamir yöntemine gidebilirsiniz.
Yaşadığınız arızanın gösterge panelinden mi yoksa şamandıradan mı kaynaklandığını test etmek için birkaç küçük uygulama yapmanız gerekir.
1- Arka koltuk sökülerek yakıt deposundaki şamandıra soketi sökülür.
2- Soket üzerinde dört adet pim bulunur. İnce olanlar gösterge panelinin, kalın olanlar şamandıranın kablolarıdır. Kalın olan iki şamandıra kablosu sökülüp birbirine temas ettirilir.
3- Kısa devre sonucunda gösterge panelinde yakıt full göstermelidir. Bu durumda arıza şamandıradan kaynaklanır. Eğer gösterge ibresi oynamıyorsa sorun yakıt göstergesinde veya kablo tesisatındadır.
Bu Konuya Yapılan Yorumlar
-
Bulunduğu İl: İzmir Tarih: 07-09-2021
"Sabahları 4-5 seferde alıyor. Şamandıra değişmesi lazım diyorlar 2004 Kia Shuma teşekkürler."
-
Bulunduğu İl: Rize Tarih: 20-08-2021
"Benzin deposunu söktüm, şamandırayı çıkardım. Şamandıra plastik topu çatlak veya kırıktı. İçine sürekli benzin dolduğu için muhtemelen şamandıra yukarı kalkmıyordu. Küçük plastik topu yenisi ile değiştim, depoyu tekrar taktım, sorunsuz çalıştı."
-
Bulunduğu İl: Manisa Tarih: 15-12-2020
"Astra cd aracım var 98 model. Yakıt göstergesi çeyrek deponun altında idi. 100 lira ver dedim pompacıya 65 tl aldı dahada almadı dolu almıyor dedi. Fakat ibre çeyrek depo ile yarım depo arası oldu.. Bi ara yine aldım 100 tl yarım depo olmuştu. Sorun neden olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim.. Allah'a emanet olun."
-
Bulunduğu İl: Mersin Tarih: 21-10-2020
"Benim yakıt göstergesi hep dolu gösteriyor Deponun üstündeki fişleri çektim yine aynı Değişmedi ful gösteriyor Aracın 2005 Hyundai almira dizel"
-
Bulunduğu İl: Gaziosmanpaşa Tarih: 27-05-2020
"Hyundi accent aracım var. Yeni aldım 2001model 1.5 benzinli. Aracın kontağını kapatıyorum benzin ibaresi ortada kalıyor saygılar."
-
Bulunduğu İl: İstanbul Tarih: 18-02-2020
"Merhaba... Öncelikle şunu söyleyim aracımı çalıştırdığımda elektrik gelip gelip gitti. Sonra baktım akünün kablosu gevşemiş onu sıkınca düzeldi. Ancak yakıt göstergesi bozuldu. Çalışıyor ama çok eksik gösteriyor. Kırmızı ışık yandığında depoyu fulledim yarım gösteriyor sebebi ne olabilir şimdiden teşekkürler."
"Benim benzin göstergesi hızlı bir şekilde bir aşağı bir yukarı vuruyor. Genelde kışın yapıyor, yazın olmuyor. Bi yarım saat binince araba ısınınca yapmıyor. Normale bindiğinde değerler normal gösteriyor yani depo yarımsa yarıda kalıyor. Yani saat gibi tik tak diye bi aşağı bi yukarı vuruyor. Cevaplarsanız sevinirim."