• 26-09-2021
  • 3 dak
  • 9299
  • 0

Fren Diskleri Neden Paslanır?

Fren diskleri neden paslanır? Kaliperler neden paslanır? Fren diski paslanması nasıl önlenir? Fren disklerinin paslanması tehlike teşkil eder mi?

Aracınızın fren sisteminin genel durumu, yolda güvenliğinizi sağlamada önemli bir rol oynar. Sistem, çalışması için çok önemli olan birkaç bağımsız bileşenden oluşur.

Çoğu fren bileşeni, çelik ve dökme demir gibi sert ve dayanıklı metallerden yapılır. Bu metaller, fren diskleri ve kaliperler gibi parçaların uzun süre değiştirilmeden dayanmalarını sağlar. Ancak, bu malzemeler olumsuz koşullara maruz kalırsa pas ve korozyona karşı savunmasız hale gelebilirler.

 

Fren Disklerinin Paslanması

Çelik, sağlam ve ısıya dayanıklı bir malzemedir. Bu nedenle araç üretiminde kullanılan en iyi malzemelerden biri olarak kabul görmüştür. Ancak, su çeliğin düşmanıdır. Yağmur, kar ve yoğuşma nedeniyle atmosferde oluşan nem, metal bileşenler üzerinde korozyona neden olur. Ayrıca, karlı ve buzlanmanın çok yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, yol tuzu çalışmaları nedeniyle korozyon daha hızlı oluşabilir.

Fren disklerinin (veya rotorların) paslanması yaygın bir sorundur. Özellikle arabanızı sürekli yağmura ve güneşe maruz kalan bir yere park ederseniz, kelimenin tam anlamıyla bir gecede oluşabilir.

Dünyanın çok kuru veya kurak bir bölgesinde yaşamıyorsanız, ıslak ve nemli bir iklimde fren pası kaçınılmazdır. Aracınızı düzenli olarak kullanıyorsanız, bunun için endişe etmenize gerek yoktur. Sürüş sırasında frenlerinizi kullandığınızda, balatalar yüzeydeki pas lekelerini anında temizleyecektir. Bu nedenle, fren balatası alırken fren diskleri ile tam boyutta olmasına dikkat etmelisiniz. Fren balatalarının disklerle teması ne kadar çok olursa, aracınızın hem frenleme gücü artacak, hem disklerin tüm yüzeyi paslardan temizlenecek, hem de disklerdeki aşınma eşit oranda olacaktır.

Ancak, aracınızı uzun süre yatırıyorsanız, yüzeydeki paslar disklerde oyuklara neden olabilir. Fren diskiniz pürüzsüz olmayacağı için fren performansı bu durumdan etkilenecektir. Ayrıca, fren disklerinde biriken pas, fren balatalarının da paslanmasına neden olarak daha hızlı aşınmalarına sebep olur.

Paslı fren balatası

Fren diskleriniz ve balatalarınız ciddi şekilde paslandığında tekerleklerinizden gelen sürtünme sesini fark edebilirsiniz. Çukurlaşmanın neden olduğu düzensiz yüzey de frenlerin titremesine neden olabilir.

Aşırı paslı fren disklerinden kurtulmanın tek çözüm yolu, hala yeterli kalınlığa sahipse onları taşlamak veya değiştirmektir.

Fren disklerinin paslanmasını önlemenin en iyi yolu, aracı kuru ve gölgeli bir alana park etmektir. Ayrıca aracınızı çok uzun süre yatırmaktan kaçınmalısınız.

 

Kaliperlerin Paslanması

Fren disklerinin ve balatalarının yanı sıra paslanmaya karşı hassas olan bir diğer fren bileşeni de fren kaliperidir. Küçük ve yüzeysel paslanmalar sorun teşkil etmeyebilir ancak, kızaklar, burçlar ve pimlerdeki aşırı paslanma kaliperin diskler üzerindeki etkisini engelleyebilir. Bu nedenle balatalarınız düzensiz şekilde aşınabilir ve fren mesafesinin uzamasına sebep olabilir. Ayrıca aşırı pas nedeniyle kaliper sıkışıp kalabilir. Düzenli bakım aralıkları sırasında fren kaliperlerini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.

Demirin iyi bir ısı iletkenliğine sahip olması ve ekonomik olması nedeniyle, otomobillerin çoğu fren diskleri için dökme demir kullanır. Fren diskleri dökme demirden yapıldığı sürece, paslanmaya eğilimli olacaktır.

Seramik veya tungsten kaplı fren diskleri gibi gelişmiş teknoloji seçenekleri vardır. Bu alternatif malzemeler paslanmaya karşı bağışık olsa da, aşırı pahalı ve bütçeyi zorlayan uygulamalardır.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.