• 25-01-2022
  • 4 dak
  • 9411
  • 0

Far Rölesi Nedir? Far Rölesi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Far rölesi nedir? Far rölesi arıza belirtileri nelerdir? Far rölesi nasıl test edilir?

Far Rölesi Nedir?

Çoğu far sistemi basittir ve ampuller, röle, sigorta ve anahtar gibi birkaç temel bileşen içerir. Bazı araçlarda gündüz yanan farlar, uyarlanabilir farlar veya sis farları gibi diğer küçük varyasyonlar vardır, ancak tasarım genelde aynıdır. Farlarınızı açtığınızda, anahtar bir röleyi etkinleştirir. Bu röle aslında ampuller ile akü arasındaki elektrik bağlantısını sağlar. Kabloları ve sistem devresini korumak içinse sigortalar kullanılır.

Bilgisayar kontrollü far sistemlerine sahip araçlarda, kısa huzmeleri ve uzun huzmeleri kontrol etmek için röle kullanılır. Bazı araçlarda gündüz farlarını etkinleştirmek için üçüncü bir far rölesi de vardır. Far rölesi, yüksek voltajı kontrol eden ve düşük voltaja dönüştüren elektromanyetik bir anahtardır. Rölenin içinde bir bobin ve bir dizi bağlantıya sahip bir anahtar mekanizması bulunur. Çoğu otomotiv rölesi normalde açıktır, yani röle etkinleştirilene kadar bağlantılar arasında elektrik akımı dolaşmaz.

Sürücü, kısa huzmeli farları yakmak için far anahtarını çevirdiğinde, gövde (yada karoseri) kontrol modülü (BCM) olarak adlandırılan bir bilgisayara sinyal gönderilir. BCM, röle içindeki bobine topraklama sağlayarak yanıt verir ve akımın bobinden geçmesine izin verir. Bobinden geçen akım, bir manyetik alan oluşturarak, normalde açık konumda olan röleyi kapatır ve kısa huzmeli farların yanmasını sağlar.

Tüm bilgisayar kontrollü far sistemlerinin röle kullanmadığını belirtmekte fayda var. Örneğin, bazı sistemlerde BCM, genellikle entegre güç modülü (IPM) olarak adlandırılan bir tür akıllı sigorta kutusuna far aktivasyonu için bir talep gönderir. Talebi alan IPM, kısa huzmeleri etkinleştirmek için entegre sürücüleri kullanır.

Ayrıca bilgisayar kontrollü olmayan eski far sistemlerinde genellikle far röleleri bulunmaz. Bunun yerine, akım tipik olarak doğrudan far anahtarından selektör kolu aracılığıyla farlara geçer.

 

Arızalı Far Rölesinin Belirtileri Nelerdir?

Tıpkı diğer röleler gibi, far röleleri de sonunda arızalanabilir. Arızalandığında, farlar olması gerektiği gibi çalışmayacaktır. Sonuç olarak aşağıdaki belirtilerden birini fark edersiniz.

Farlar Yanmayabilir

Arızalı bir far rölesinin en yaygın işareti yanmayan farlardır. Far rölesi açık konumda arıza yaparsa, elektrik akımının farlara ulaşması engellenir. Kısa huzme rölesi arızalanırsa, kısa huzmeler çalışmayacaktır. Aynı şekilde, uzun huzme rölesi veya gündüz farları rölesi arızalanırsa ilgili farlar çalışmaz.

Farlar Kapanmayabilir

Far rölesi kapalı konumda arızalanırsa, farlar sürekli açık kalacak ve sönmeyecektir. Arızanın nedeni, far rölesine güç sağlayan devrelerde veya rölenin kendisinde olabilir.

Gizli Farlar (Pop-up Far) Düzgün Çalışmayabilir

Bazı otomobillerde (genellikle spor otomobillerde), açılıp kapanan gizli farlar bulunur. Bu farlar, bilgisayar kontrollü bir röle tarafından etkinleştirilir. Röle açık konumda arızalanırsa, gizli farlar açılmaz. Böyle bir durumda elinizle açıp kapatmanız gerekebilir.

Farlarınız çalışmıyorsa, arızanın nedeni ya elektrikseldir ya da ampuller yanmıştır. Farlardan sadece biri çalışmıyorsa, bunun nedeni ampulden kaynaklanır ve değiştiridiğinizde sorun genellikle düzelir.

 

Far Rölesi Nasıl Test Edilir?

Far rölesi genellikle motor bölmesindeki sigorta kutusunda bulunur. Otomotiv sektöründe kullanılan röleler genellikle birbirine uyumludur. Bir far rölesini test etmenin en kolay yolu, sigorta kutusunda bulunan bir başka röleyi kullanmaktır. Gece yolculuğunda farlarınız arızalandığında ve bir tamirciye ulaşamadığınızda, sigorta kutusundaki en önemsiz röleyi geçici olarak kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, rölenin üzerinde aynı numaranın yazıyor olmasıdır.

Far rölesinin çalıp çalışmadığını anlamanın bir diğer yolu, röleyi dinlemektir. Uzun bir tornavidanın sapını steteskop olarak kullanabilirsiniz. Tornavidanın ucunu röleye dokundurun ve yardımcınıza farları açmasını söyleyin. Röleden klik sesi geliyorsa, bobin çalışıyor demektir. Ses gelmiyorsa röle muhtemelen bozuktur ve değiştirilmesi gerekir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.