• 14-02-2022
  • 3 dak
  • 2554
  • 0

El Freni Teli Nedir? El Fren Teli Arıza Belirtileri Nelerdir?

El freni teli nedir? El freni teli arıza belirtileri nelerdir? Park freni arızası nasıl anlaşılır?

Acil durum freni olarak da bilinen el freni, aracınızın park halindeyken sabit kalmasını sağlayan ikincil bir fren mekanizmasıdır. Araç uygulamasına bağlı olarak, çoğu araçta ya el freni ya da servis freni bulunur. Aracınızı güvenli bir şekilde park etmek istediğinizde ya da aracınızı sürerken birincil frenlerin arızalanması durumunda önemli bir rol oynar.

Standart el freni teli, tipik olarak çelik örgülüdür ve telin bir kısmı PVC malzemeden yapılmış koruyucu bir kılıf ile kaplanır. Telin görevi, mekanik el freni tertibatına sahip araçlarda, el freni kolunu veya pedalını arka frenlere bağlamaktır. Sürücü el frenini etkinleştirmek istediğinde, ya ön koltuklar arasında bulunan bir kolu çeker, ya da servis freni denilen bir pedala basar. Bu eylem sonrasında tel gerilir ve arka fren balatalarını fren kampanasına ya da kaliperleri disklere doğru bastırarak frenleri etkinleştirir.

El freni tertibatının çalışır durumda olması önemlidir. Aracınızı yokuşlara park ettiğinizde el frenini çekmek, arabanıza daha güçlü bir tutuş sağlayacak ve kaymasını önleyecektir.

 

El Freni Teli Arıza Belirtileri Nelerdir?

El freni telinin en büyük düşmanı pastır. Kablolar aracın altından geçtiği için paslanma ve büzülme eğilimindedir. PVC kılıf hasar görürse, kablonun içine su girerek paslanmasına ve tutukluk yapmasına neden olur. Araç uzun süre kullanılmadığında paslanma hızlanır ve telin sıkışmasına neden olarak fren tertibatının çalışmasını zorlaştırır. Tel hasar görmemişse, serbest bırakmak ve yağlamak yeterli olabilir. Ayrıca, aşırı soğuk havalar ve don olayları nedeniyle tel kopabilir. Dışarısı don olacak kadar soğuksa, el frenini devreden çıkarmak için aracınızın ısınmasını beklemelisiniz. Düzgün çalışan bir el freni, kolu hafifçe çektiğinizde veya pedala bastığınızda devreye girmeli, tersi işlemde devreden çıkmalıdır. Kolu çekerken tıklama sayısı (kademe) genellikle 5 ila 7 arasındadır.

  • - Kopmuş bir el freni telinin en yaygın belirtisi, el freninin devreye girmemesi ya da devreden çıkmamasıdır. El freni çekiliyken aracınızı sürmekten kaçının çünkü bu, fren sisteminin daha fazla zarar görmesine neden olabilir. El freni çekili bir aracı sürmek, kampanaların ve disklerin eğrilmesine, aşırı ısınan balataların çatlamasına neden olabilir. El freni teli gevşerse ve olması gerektiği gibi çalışmazsa, park halindeki aracınız yokuşlarda kayabilir.
  • - Sürüş esnasında bir tutukluk fark ederseniz, bu el freninde meydana gelen bir arızadan kaynaklanabilir. Arızanın nedeni, fren kampanası, el freni teli veya her ikisi de olabilir. Aracınızı düşük hızlarda sürerken arka tekerleklerden gelen bir sürtünme sesi ya da gıcırtı da duyabilirsiniz.
  • - El freni çekildiğinde arka fren balataları kampanalara veya disklere baskı uygular. İki tekerlek yerine tek bir tekerlek devreye giriyorsa el freni sisteminizi kontrol ettirmelisiniz.
  • - El freni sıkışırsa ve devreden çıkmazsa, gösterge panelinde fren arıza lambasının yanmasına neden olur.
  • - Kolu çektiğinizde veya pedala bastığınızda çok gevşek olduğunu hissederseniz, bu da el freni telinin gevşediğini ve yeniden ayarlanması gerektiğini gösterir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.