• 25-08-2019
  • 7416
  • 1
Suat Yardım İstiyor!

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirmek Zararlı mı?

  • Erzurum
  • 2004 Fiat Stilo 1.6 16v

Merhabalar,

Hareket halinde 1. vitesten 2. vitese geçerken debriyaja basmayı unuttum. Vites kolunu 1 den 2 ye çekerken gaarç diye bir ses geldi. Yani tam ikiye geçmeden yarı yolda. O anda hemen debriyaja basıp normal 2. vitese atıp yoluma devam ettim. Herhangi bir sorun olmadı. Ama yinede biraz canım sıkıldı. Sormak istediğim araca herhangi bir zarar vermiş midir bu durum? Şimdiden teşekkürler.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Özellikle acemi sürücülerde çok karşılaşılan, birçok usta sürücünün de başına gelmiş bir durumdur. Araç hareket halinde iken, debriyaja basmadan veya yarım debriyaj ile vites değiştirdiğinizde, motor ile şanzıman ayrılmaz ve "gaarç" diye bir ses gelir. Çoğu zaman bir problem olmamakla birlikte, zorlamaya bağlı olarak senkromeç dişlilerinin aşınmasına sebep olabilir. Dişliler zarar gördüğü taktirde ses, uğultu, vitesin kendiliğinden atması gibi bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu sorunlardan biri ile karşı karşıya değilseniz canınızı sıkmaya gerek yoktur.

Ek olarak; sürüş esnasında debriyaj teli kopabilir ve debriyaj pedalı devre dışı kalabilir. Böyle bir durumda da sürüşe devam etmeniz mümkündür. Yapmanız gereken vites değiştirme devirlerini çok iyi ayarlamaktır. Örneğin; aracı 2. vitesten 3. vitese alacaksınız diyelim. Motor devrini yaklaşık 3000-3500 RPM'ye kadar yükseltin. Bu devirde vites dişlileri eşleşecektir. Gaz pedalından ayağınızı çekin ve deviri çok fazla düşürmeden vites kolunu önce boşa sonra 3. vitese alın. Biraz zorlansanız da vitesler sorunsuz bir şekilde değişecektir. Vites küçültürken de motor devrinin 2000 RPM'nin altına inmesini bekleyin ve aynı şekilde vitesi küçültün. Bunu yapmanız yalnızca sürüşe devam etmeniz gerektiğinde ve acil durumlar için önerilir. Aksi taktirde vites dişlilerinin aşınmasına ve şanzımanın hasar görmesine neden olabilirsiniz.

1 Yorum

Avatar
Alperen
28-11-2022 | Çorum

Benim de bir sorum olacak araç stop halde iken debriyaja basmadan vites atmanın herhangi bir zararı olur mu?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.