• 16-10-2021
  • 4618
  • 0
Fatih Yardım İstiyor!

Opel Turbo Çatlağı P0230 ve P0299 Arıza Kodları

  • Denizli
  • 2013 Opel Astra 1.4 TSI

Merhaba,

Aracım otomatik 1.4 TSI Astra. 200 km kadar yol gittikten sonra durdum. 5 dakika sonra tekrar hareket ederken araç direksiyon ve fren ani sertleşti aracı durdurdum. Motor kısmından ses geliyordu tırr tırr diye. Yarım saat sonra tekrar çalıştırdım direksiyon ve fren normal oldu. En yakın servise gittim. Bilgisayardan baktı hiç bir şey yok dedi ayrıldım. Ertesi gün yoldayken aracı en yakın servise götürün diye bir arıza bildirimi verdi. Araç performans düşüşü yaşadı. Yokuşta ani devir değişikliği zorlanma vs Opel servise gittim P0299 hata kodu ve P0230 (ateşleme vs bişey yazıyordu tam okumadım) hata kodu verdi bilgisayar. Usta bana turbo manifoldda çatlak var dedi aracın bu yüzden performans düşüşü yaşadığını dile getirdi şimdi değiştirecek. Bu olayların tam olarak bağlantısı nedir? Sorun büyük mü sizce tavsiyeniz nedir? Ustanın tespiti doğru mu? Turbo manifolt çatlağı olması sökmeden anlaşılır mı?

Uzman Görüşü

Merhaba,

Turbo manifoldunun çatlaması Opel araçlarda sık yaşanan bir durumdur. Turboyu aşırı kullanmaktan meydana gelen bir durumdur. Genellikle wastegate kapağının yan tarafında, turbo pervanesinin hemen üstünde çatlak meydana gelir ve bu çatlak gözle rahatlıkla görülebilir. Çatlak turbo, basınç kaybına, motor performansının düşmesine, motordan garip sesler çıkmasına, aracın güvenli moda girmesine ve stop etme sorunlarına neden olur. Bununla birlikte, ilgili arıza kodları ayarlanır. P0299 arıza kodu turboda yeterli basınç sağlanmadığında ortaya çıkar ki manifoldun çatlak olması turbo basınç kaybının ana nedenidir. Dolayısıyla ustanızın teşhisi büyük ihtimalle doğrudur.

P0230 arıza kodu ise yakıt pompasını çalıştırmakla görevli yakıt basınç rölesi ile ilgilidir. Rölenin devresinde bir sorun olduğunu gösterir. Rölede ki arızanın durumuna göre yakıt pompası ya hiç çalışmaz ya da sürekli çalışır. Normalde kontak açıldıktan bir süre sonra yakıt pompasının durması gerekir. Durmuyorsa röleyi kontrol ettirin. Bu iki arıza kodunun birbiriyle ilişkisi normal durumlarda yoktur. Röle veya devresi bir şekilde zarar görmüş demektir.

Aracı bu şekilde sürmeniz mümkün değildir. Mümkün olsa da, daha büyük arızalara yol açabilirsiniz. Turbo bileşenleri zarar görmediyse sadece manifoldu değiştirerek arızayı çözebilirsiniz. Manifold çatlağı kaynak ile giderilse de ileri de yeniden aynı arıza ortaya çıkabilir. Tamir için istenen ücretler neredeyse yeni bir turbo fiyatına yakındır. Bu nedenle turboyu yenilemeniz ileride çıkacak arızaları önlemek açısından daha mantıklıdır.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.