• 14-11-2021
  • 4659
  • 2
İsmail06 Yardım İstiyor!

Dizel Yakıt Bitince Hava Yapma Sorunu

  • Ankara
  • 2007 Ford Focus 1.6 TDCİ TrendX

Aracımla seyir halindeyken yakıtı tamamen bitti. Daha sonra yakıt bittiğini anlamadım ve birkaç kez aracı çalıştırdım ve tekrar tekrar stop edince yakıtın bittiğini anladım. Daha sonra bidonla mazot takviyesi yaptım. Yalnız araç sanki tekler gibi çalışıyor ve yaklaşık 20 saniye içinde stop ediyor. Mazot hava yapmış deniliyor. Sorun tam olarak nedir, ve şayet hava yapmışsa havasını nasıl alabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Bildiğiniz gibi dizel motorlu araçlar son derece yüksek basınç altında çalışır. Yakıt bittiğinde sisteme hava emilir ve mazot eklendikten sonra motorun tekrar düzgün çalışabilmesi için havasının alınması gerekir. Yakıt bittiğinde yapılmaması! gereken ilk şey motoru çalıştırmaktır. Böyle bir durumda, yağlama eksikliği nedeniyle enjektörler, yakıt pompası ve diğer parçalar zarar görebilir. Yakıt hattındaki hava kabarcıkları nedeniyle stop etme, tekleme, tökezleme, marşa basınca zor çalışma, hızlanma esnasında tereddüt gibi semptomlar görülebilir.

Yakıt eklemek ilk adımdır. Ardından, yakıt hattının ve enjektörlerin havası alınır. Hava alma işlemi tıpkı frenlerin havasını almaya benzer. Aracın markasına ve donanımına göre farklı yöntemler kullanılabilir.

Dizel mazot Hava alma pompası

Bazı araçlarda, genellikle antifiriz doldurma haznesinin yanında hava alma pompası bulunur. Pompa sertleşene kadar sıkıp bırakarak sistemin havası alınır.

Dizel yakıt filtresi hava alma butonu

Bir diğer yöntem ise yakıt filtresi üzerinden hava almaktır. Bazı araçların (Toyota, Hyundai Accent Blue vb.) yakıt filtresi üzerinde sistemdeki havayı almaya yarayan bir buton bulunur. Filtreye entegre hava tahliye borusu vardır. Hava tahliye borusunun ucundaki kapak açılır ve mazot çıkana kadar butona basıp çekilir. Sistemdeki hava alındıkça buton sertleşecektir.

Eğer filtre üzerinde böyle bir buton yoksa mazot filtresine giden yakıt hortumları çıkarılır. Filtrenin bir ucuna hortum takılır ve huni yardımıyla filtrenin diğer ucundan mazot çıkana kadar yakıt doldurulur. Ardından enjektör rakorları gevşetilerek marşa basılır ve sistemdeki hava alınmış olunur.

Daha modern araçlarda uygulanan bir başka yöntem ise kontak anahtarını açık konuma getirmek ve tüm ışıklar söndükten sonra kapatmaktır. Elektrikli mazot pompası, kontağı her açıp kapattığınızda mazotu pompalar. Bu işlem 5 defa uygulandıktan sonra sistemin havası otomatik olarak alınmış olur.

2 Yorum

Avatar
Kudret
10-08-2022 | 1996

Merhaba arkadaşlar, size Azerbaycan'dan yazıyorum. Yardımınıza ihtiyacım var. Araç Ford Focus 1.6 dizel 2009. Mazot filtresini değiştim, araç marş yapıyor ama çalışmıyor. Havasını çıkardık, sistemde hava yok. Sistemde yakıt var ama araba çalışmıyor. Daha önce de filtre değiştim, böyle bir şey olmamıştı. Lütfen bildiklerinizi benimle paylaşın.

Avatar
Akın
08-02-2022 | Tekirdağ

Abi Renolarda Fiatlarda birşey olmuyor da bu Fordlarda çok bela bişey hava alması mazot filtresi değiştirmeye korkuyoruz biz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.