• 25-02-2022
  • 1784
  • 0
Emin Yardım İstiyor!

Tüpteyken Rölantide Titreme

  • Malatya
  • 2008 Fiat Linea 1.4 T-JET

Araç benzindeyken sorunsuz çalışıyor ama tüpe geçince motor titreyerek çalışıyor. Sonra benzine alıyorum düzeliyor, tüpte yine aynı şeyi yapıyor sebebi nedir?

Uzman Görüşü

Emin Bey merhaba,

Aracın LPG'ye geçince titremesi birçok nedenden kaynaklanabilir. Motorun titremesinin iki ana nedeni vardır; ilki ateşleme sorunları, ikincisi yakıt dağıtım sorunları.

Otogaz sistemleri, sıvı haldeki LPG gazını buharlaştırmak için bir regülatör kullanır. LPG'yi buharlaştırabilmesi için regülatörün optimum çalışma sıcaklığına erişmesi gerekir. Bu nedenle ilk suçlu arızalı bir regülatör olabilir.

Bir diğer suçlu ise, aracın benzinden LPG'ye geçiş ısısının düşük olmasıdır. LPG'nin buharlaşabilmesi için motor suyu sıcaklığının en az 40 dereceye ulaşması gerekir. Eğer, araç daha az benzin yaksın ve LPG'ye çabuk geçsin diye ECU ayarlarından LPG'ye geçiş ısısı düşürülürse (örneğin 25 derece), LPG buhaharlaşmadan yanma odasına gönderilir ve rölantide titreme ve tekleme meydana gelir. Ancak motor ısındıktan sonra bu semptomun ortadan kalkması gerekir.

Başka bir suçlu ise LPG enjektörleridir. Arızalı veya tıkalı bir enjektör, yakıtı düzgün bir şekilde püskürtemez. Ayrıca, enjektörler sızdırıyorsa yanma odasındaki hava-yakıt karışımı bozulur. Bu da, kötü bir ateşlemeye ve yanmaya neden olur ve dolayısıyla araç rölantide titrer.

Bunlarla birlikte, tıkalı gaz filtresi, LPG'ye uygun olmayan bujilerin kullanılması, kötü ve kalitesiz yakıt kullanılması, kirli LPG tankı, kıvrılmış bir LPG hortumu veya borusu gibi birçok sorun aracın özellikle rölanti esnasında titremesine neden olabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.