• 20-06-2022
  • 4739
  • 1
Dertli Şoför Yardım İstiyor!

Aracımda Su Kaçağı Yok Ama Su Eksiltiyor

  • Karabük
  • 2006 Fiat Doblo

Aracım Doblo, yolda hararetin biraz çıkmasını fark ederek kenara çektim. Suyun eksik olduğunu gördüm ve tamamladım, ancak eve gelen kadar yine bitmişti. Çok az mesafede bile suyu çok fazla eksiltiyor, nedendir? Kaçak yok, su nereye gidiyor, neden eksiltiyor, fikirleriniz nelerdir?

Uzman Görüşü

Merhaba,

Antifiriz olarak da bilinen radyatör soğutma sıvısı, soğutma sisteminin ve aracın hidrasyonu için hayati önem taşır. Soğutma sistemindeki mekanik arızalar, araçların arızalanmasının ana nedenlerinden biridir. Soğutma sıvısının seviyesini kontrol etmek ve periyodik olarak değiştirmek, aracın düzenli bakımının bir parçasıdır. Aracın soğutma sıvısı aşırı miktarda eksiliyorsa sistemde bir sızıntı var demektir. Bazı durumlarda aracın soğutma sıvısı eksilir fakat dışarıdan herhangi bir sızıntı olmayabilir. Bu gibi durumlarda ana suçlular şunlardır.

Sistemin aşırı doldurulması soğutma sıvısı kaybının ana nedenlerinden biridir. Soğutma sıvısı, haznedeki max-min çizgilerinin arasında olmalıdır. Sıvı eksildiği halde dışarıdan kaçak yoksa, içeriden kaçak var demektir. Çoğu zaman suçlu, hasar görmüş bir silindir kapak contasıdır. Silindir kafası contaları kaçak yapmakla ünlüdür, ancak bu kaçak dışarı değil motorun içine olur. İçeride kaçak olup olmadığını anlamanın en basit yolu, egzoz çıkışına hızlı bir bakış atmaktır. Egzozdan aşırı beyaz dumanla birlikte su çıkıyorsa, arızayı buldunuz demektir. Egzoza baktınız fakat anormal bir durum göremediyseniz, motor yağını kontrol edin. Yağ çubuğunu çekin ve yağın kıvamını ve seviyesini kontrol edin. Yağ seviyesi çok yüksekse ve köpürme varsa, soğutma sıvısı yağa karışıyor demektir. Yanma odasına sızan soğutma sıvısı her zaman yanmayabilir. O-ringleri geçerek yağ karterine girmesi an meselesidir. Tüm bunlar, hasarlı bir silindir kapak contasına işaret eder.

Bu olasılığı ekarte ettiyseniz, soğutma sıvısı başka bir yere akıyor demektir. En yaygın yer radyatör kapağıdır. Radyatör kapağı, sistemin içindeki basıncı tutar, ancak arızalı ise aşırı basınçlı soğutma sıvısı buhar olup uçacak demektir. Motor ısındıktan sonra, radyatör kapağından buhar çıkıp çıkmadığını kontrol ederek bunu anlayabilirsiniz. Eğer buhar çıkıyorsa, kapağı değiştirmeniz gerekir.

Bir başka neden ise çatlak bir silindir kapağı veya manifold sızıntısıdır. Motor bloğunda çatlak varsa, soğutma sıvısı sızıntısına neden olur, ancak bu sızıntılar genelde aracın altında birikmeye başlar. Sızıntı motorun üst kısmında ise, soğutma sıvısı yere düşmeden kızgın motor bloğu nedeniyle buharlaşabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu, motor ısındıktan sonra motor bölmesinden gelen beyaz duman olup olmadığını kontrol etmektir. Bileşenlerde hasar, çatlak veya herhangi bir kusur olup olmadığı dikkatlice incelenmelidir. Bu sorun çok uzun süre devam ederse, motor bileşenlerinin hasar görmesine ve hidro kilitlenmeye neden olabilir.

Tıkalı bir radyatör sistemi de sıvı akışını engellediği için bu tip bir arızaya neden olabilir. Soğutma sıvısı hiç iz bırakmadan kayboluyorsa radyatörü kontrol ettirin. Bunlar dışında, arızalı EGR sistemi ve devirdaim pompası gibi bileşenler sıvı kaybının ana nedenleridir.

1 Yorum

Avatar
Oğuz
23-05-2023 | Ankara

Selamıün Aleyküm. Bende hyundai accent yumurta kasa var kalorifer peteklerinden buhar geliyor aynı zamanda suyu da çok çabuk eksiltiyor. Acaba petekte tıkanıklık mı var yoksa petek patlak mıdır?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.