• 25-07-2022
  • 767
  • 0
Rüzgar Yardım İstiyor!

Araç Su Eksiltip Hararet Yapıyor

  • Ankara
  • 2005 Infiniti Fx 35

Araç radyatördeki suyu yedek su deposuna verip kaynatıyor. Bu da hararet yaptırıyor. Yedek su deposunda yağ karışma, duman atma, performans kaybı vb durumlar yok. Herhangi bir hortumda çatlak da yok. Sistemin havasını alıyoruz düzeliyor. Bi kaç gün geçmeden aynı durum tekrarlanıyor. Eğer hortumların birinden hava alıyorsa bu hangi hortumdur nerden hava alır?

Uzman Görüşü

Merhaba,

Yaşadığınız arıza radyatör kapağından kaynaklı olabilir. Soğutma sıvısının basıncı radyatör kapağı tarafından yönetilir. Soğutma sıvısı ısındıkça genleşir ve radyatördeki basınç artar. Radyatör kapağının görevi yalnızca sızdırmazlığı gidermek değil, aynı zamanda genleşen soğutma sıvısını kapağın altındaki bir valf sayesinde genleşme tankına göndermektir. Arızalandığı taktirde genleşme tankının taşmasına, sisteme hava girmesine ve soğutma sıvısı dolaşımının gecikmesine neden olabilir. Arızalı ise mutlaka orjinali ile değiştirilmelidir.

Soğutma sistemine hava girmesinin bir kaç yolu vardır. Bunlardan biri yukarıda da yazdığımız gibi arızalı radyatör kapağı, termostat, devirdaim pompası, sızdıran radyatör hortumları (üst veya alt hortum farketmez) ve yanmış silindir kafa contasıdır.

Eğer, soğutma sisteminde bir kaçak yoksa soğutma sıvısının erken kaynamasının nedenlerinden biri, araca uygun miktarda ve kalitede antifiriz konulmamasıdır. Su ve antifiriz karışımı yarı yarıya olmalıdır. Su 100 derecede, su ve antifiriz karışımı ise 106 derecede kaynar.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.