• 10-06-2019
  • 1432
  • 0
Musa Tufanoğlu Yardım İstiyor!

Dizel Araca Doğalgaz Yada LPG'ye Dönüşüm Hakkında

  • İstanbul
  • 2015 Fiat 1.6 Dizel Doblo

Yukarıda bilgilerini verdiğim araca doğalgaz sistemi taktırdığımda ne kadar tasarruf sağlarım? Fiyatı ne kadardır? Sistemin artıları ve eksileri nelerdir? Bu ve benzeri konularda açıklama yaparsanız mutlu oluruz.

Saygılarımla

Uzman Görüşü

Merhaba,

Ülkemizde dizel doblo araçlara CNG uygulaması yapılması ile ilgili şu ana kadar elimize ulaşmış bir bilgi bulunmamaktadır. Avrupa'da hafif ticari ve ağır vasıta dizel araçlara "Dual System" çift yakıt teknolojisi ile dönüşüm yapılmaktadır. Ülkemizde de bazı otobüs, tır ve kamyon gibi ağır vasıtalara uygulama yapan yerler vardır.

CNG'nin artıları;

Sistem %70 doğalgaz, %30 motorin kullanmaktadır. Genel olarak %25 oranında tasarruf sağlanmaktadır. Aracın katettiği mesafe uzamaktadır. CNG motorine göre daha temiz ve çevreci bir yakıt olduğu için aracın emisyon değerlerini düşürmekte, kalıntı ve siyah duman bırakmamaktadır. Bu sayede aracın bakım süreleri uzamakta, dolayısı ile servis masrafları azalmaktadır.

CNG insan sağlığına en büyük hasara yol açan partikülleri üretmeyen bir yakıttır. Kilometre başına yüzde 20 oranında daha düşük CO2 salınımına sahiptir. Egzoz emisyonlarında büyük bir düşüş sağlıyor. Sera etkisi gazlarında yüzde 20 oranında bir azalmaya sebep oluyor.

Şu an için en büyük dezavantajı CNG istasyonlarının yetersiz olmasıdır. Ayrıca CNG tanklarının LPG tanklarına nazaran daha ağır olması da dezavantaj olarak görülebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.