• 11-09-2018
  • 3 dak
  • 3249
  • 0

Buji Nasıl Değiştirilir? Arızalı Bujinin Belirtileri Nelerdir?

Buji arızalarının belirtileri nelerdir? Buji nasıl değiştirilir? Buji arızalanırsa ne olur? Buji arızaları ne gibi sorunlara yol açar?

Buji, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen parçadır. Otomobilin ateşleme sisteminde önemli bir yer tutar. Aracınızın motorunun yakıt verimini ve performansını korumak için bujilerinizin her zaman iyi durumda olması gerekir.

 

Buji Nasıl Değiştirilir?

Aracı olan herkes sürüş sırasında güvende olmak için bazı temel bakım prosedürlerini öğrenmek zorundadır. Bu işlem buji bakımlarını da içerir. Bujileri temizlemek ve değiştirmek ilk etapta çok zor ve karmaşık gibi görünebilir. Ama umutsuzluğa kapılmayın, elinizin altında doğru aletler olduğu sürece, aracınızın bujilerinin değişmesi ve temizlenmesi oldukça kolay bir işlemdir.

İşleme başlamadan önce motorun mutlaka soğuk olması gerekir. Aracın motoru sıcaksa 1 saat kadar soğumasını bekleyin. Sıcak motordan bujiyi sökmeye çalışmak kırılmasına ve yuvanın dişlilerinin bozulmasına yol açabilir.

Kaputu açtıktan sonra yapmanız gereken sonraki işlem bujilerin yerini bulmaktır. Sahip olduğunuz motorun türüne bağlı olarak bujiler farklı yerlerde bulunabilir. V6 veya V8 motorlarındaki bujilerin değiştirilmesi diğer araçlara göre daha zor olacaktır çünkü çalışma alanı daha kısıtlıdır. (Not: Dizel araçlarda buji bulunmaz) Bujileri bulmakta güçlük çekiyorsanız, buji kabloları olarak bilinen çok kalın kablolara bakın. Bunlar bujileri dağıtım kapağına bağlar. İlk önce bunları çekmeniz gerekecek.

Buji kablolarının hepsini aynı anda çıkarmayın. Her buji belli bir zamanlamada ateşleme yapar. Kabloların sırasını karıştırırsanız ateşleme zamanlaması bozulur ve daha farklı sorunlara yol açar. Her fişi tek tek sökmeli ve bujiyi değiştirdikten sonra kablosunu takmalısınız.

Şimdi sökme işlemine başlayabiliriz. Buji lokması bujiye tam oturtulmalıdır. Eğer oturmuyorsa büyük ihtimal yanlış boyutta bir lokma kullanıyorsunuz. Eski bujiyi sökmek için anahtarı saat yönünün tersine doğru çevirin. Buji porseleninin kırılmaması için özen gösterilmelidir. Buji tamamen gevşediğinde parmaklarınızla çekip alabilirsiniz.

Eski bujinin durumuna bir göz atın. Çıkardığınızda onu atmak ve yenisi ile değiştirmek cazip bir fikir olabilir. Ancak bujiler motorunuzun durumu hakkında çok şey söylediğinden bir göz atmanızda fayda vardır. Bujide küçük bir kurum normaldir ancak çok fazla kurum veya yağlanma dikkat etmeniz gereken daha ciddi problemlere işaret eder. Bujilere asla yağ girmemelidir. Bu durum sadece piston oringleri aşınmışsa veya başka ciddi sorunlar varsa gerçekleşir.

Yeni bujiyi takmadan önce çıkardığınız buji ile karşılaştırın. Buji değişiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğru özellikteki bujinin kullanılmasıdır. Tırnak aralığı mutlaka sentille kontrol edilmeli ve uygun aralığa getirilmelidir. Takılan tüm bujilerin tırnak aralığı eşit olmalıdır. İdeal tırnak aralığı aracın marka ve modeline göre değişebilir.

 

Arızalı Bujilerin Belirtileri

  • Aracınızın özellikle soğuk havalarda zor çalışması
  • Aracınızın çekişi düşer, gaz pedalına bastığınızda tepkime süresinin azalması
  • Yakıt tasarrufunda bir düşüş farkedersiniz. Eskisinden daha sık yakıt alabilir, daha az kilometre yapabilirsiniz.
  • Motorunuzda tekleme veya stop etme oluşur. Bu durum, motorun tüm silindirlerde düzgün çalışmadığını ve ateşlemenin silindirlerden birinde etkili olmadığı anlamına gelir. Araç kesik kesik çalışır ve yüksek devirlere çıkamaz.
  • Arabanın rölantisi bozulur motor rölanti devri sabit kalmaz, dalgalanır. Bu en belirgin arıza belirtisidir.

Buji arızalarını önlemek için zamanı geldiğinde değiştirmelisiniz. Elektronik ateşleme sistemi olan bir araca sahipseniz iki yılda bir, klasik ateşleme sistemine sahip daha eski modellerde ise her yıl değiştirilmesi önerilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.