• 11-06-2021
  • 3 dak
  • 2131
  • 0

Arızalı Bujinin Belirtileri Nelerdir? 6 Maddede Özetleyelim

Arızalı bujinin belirtileri nelerdir? Buji nedir ve ne işe yarar? Buji arızalanırsa araçta ne gibi anormallikler oluşur?

Aracınızın olması gerektiği gibi çalışmadığını ve ara sıra motor kontrol ışığının yandığını mı farkettiniz? Bu durum arızalı bir bujiden kaynaklanıyor olabilir. Bujiler, motorunuzun çok önemli bileşenleridir ve arızalandığı taktirde birçok garip belirtiye sebep olarak motora zarar verebilir.

Bu makalemizde arızalı bujilerin belirtilerine değineceğiz.

 

Arızalı Bujinin Belirtileri Nelerdir?

  • Motorda tekleme
  • Motor kontrol arıza lambası
  • Rölanti dalgalanması
  • Aracın yavaş hızlanması / Performans kaybı
  • Aracın zor çalışması
  • Artan yakıt tüketimi

 

Motor Teklemesi

Arızalı bujilerin en yaygın belirtisi, motorda oluşan teklemelerdir. Bu teklemeler sebebiyle araç rölantide ve ani hızlanmalarda pürüzlü çalışır. Ayrıca yakıt tüketiminde artışa neden olur. Bir süre sonra motor kontrol arıza lambası da yanmaya başlar. Motorun sesindeki değişimi ve teklemeleri rahatlıkla hissedersiniz.

 

Motor Kontrol Arıza Lambası

Motor kontrol ünitesi (ECU) teklemenin sebebini bulur ve bir arıza kodu oluşturarak bunu saklar ve sürücüyü bilgilendirmek için motor kontrol ışığını yakar. Aracınızdaki sorunu giderirken OBD2 tarayıcı cihazı ile arıza kodlarını okuyabilir ve soruna müdahale edebilirsiniz.

 

Rölanti Dalgalanması

Arızalı bujilerden kaynaklanan teklemeler sebebi ile oluşan çiğ yakıt O2 sensörlerini kandırabilir. O2 sensörü ECU'ya göndereceği sinyaller ile yakıt karışımını yeniden düzenler. Sonuçta fakir bir karışım elde edersiniz ve bu durum daha fazla teklemelere neden olabilir.

Arızalı bujiler silindirlerin tekleme yapmasına neden olur. Bu durum özellikle rölantide ve düşük devirlerde fark edilebilir. Rölantide çok zorlanıyorsanız ve arabanız traktör gibi ses çıkarıyorsa buji arızası yaşamanız büyük bir ihtimal.

 

Aracın Yavaş Hızlanması / Performans Kaybı

Yukarıda bahsettiğimiz O2 sensörleri sayesinde, teklemeler ve fakir karışım nedeniyle performans kayıpları yaşayabilirsiniz. Bu durum genellikle ani hızlanmalarda daha çok farkedilir. Bujisi bozuk olan silindirde ateşleme olmayacağı için aracın motoru bir silindir eksik çalışacaktır.

 

Aracın Zor Çalışması

Motoru ilk çalıştırırken ilk kıvılcım çok önemlidir. Arızalı bujiler motorun çalışmasını engelleyebilir veya marş sürelerini gereğinden fazla uzatabilir. Aracı çalıştırırken çiğ yakıt kokusu fark ederseniz, bujileri mutlaka kontrol etmelisiniz.

 

Artan Yakıt Tüketimi

Teklemeler ve O2 sensörü düzenlemeleri nedeniyle yakıt tüketiminde artış meydana gelir. Aracınızın randımansız çalıştığını ve aynı zamanda yakıt tüketiminde artış fark ederseniz bujilerinizi kontrol etmelisiniz.

 

Buji Nedir?

Buji, motorunuzun silindirlerindeki hava/yakıt karışımını ateşleyen parçadır. Yakıt enjektörleri yakıtı yanma odasına enjekte eder ve ardından pistonlar hava-yakıt karışımını sıkıştırır. Zamanı geldiğinde buji bir kıvılcım çıkarır ve hava/yakıt karışımını ateşleyerek pistonları aşağı iter. Bujilerde bir sorun varsa hava-yakıt karışımı tutuşmaz ve yanmadan egzoz borunuzdan dışarı atılır. Bu olaya "Tekleme" denir.

Bujiler, motorun silindir kapağında, motorun kapağının altında veya ateşleme bobininin altında bulunur. Bazı durumlarda, silindir kapağının yan tarafına da yerleştirilebilirler, bu da değiştirilmesini zorlaştırır.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.