• 29-03-2018
  • 4977
  • 0
Fatih Erdoğan Yardım İstiyor!

Focus p0130 Kodlu Arıza ve Çekişten Düşme

  • Konya
  • 2011 Ford Focus 1.6 tcdi (109)

Merhaba,

Uzun süredir aracımda arada olan ve can sıkan bir durum hakkında görüş, öneri ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Aracım 195000 km de. Bakımlarını her 10000 de bir yaptırmaya gayret ediyorum. Aracım da yolda şu ana kadar genelde yokuşlarda giderken motor arızası uyarısı veriyor ve araç haliyle çekişten düşüyor. Stop edip tekrar çalıştırınca sorun yok. Dts cihazına bağlandığında P0130 (HO2S11 sen şüphelen diye bağlayan bir kaç öneri sunan) kodlu hatayı veriyor. Şu an arıza ışığı yanık. Hatayı Dts ten siliyoruz ama hiç beklenmedik bir anda tekrar meydana geliyor. Usta egzoz sensöründen olabileceğini söyledi. Bunun sebebi Dpf olabilir mi. Temizlenmesine 350 tl istediler. İptali Tüvtürk te sorun oluşturabiliyormuş. Bu tür bir sorun ile karşılaşan var mı? 2. olarak dizel olarak ilk arabam Focus oldu. Araç intercooler açtığında rolanti devri 900 civarında ve gaz tepkileri çok iyi oluyor. Aracın ani tepkileri çok iyi duruma geliyor. Bu tepkilerin normal zamanda da olmasını bekliyorum ama yanlış bir beklenti mi aracımda bir sorun olabilir mi? Destek öneri ve bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

Uzman Görüşü

Merhaba,

P0130 hata kodu aracın oksijen sensöründe arıza olduğunu gösterir. Hava-yakıt karışımında bir sorun oluştuğunda ortaya çıkar. Aracın performansı ve çekişi düşer. Yakıt tüketimi artar ve rölantide bozulmalar meydana gelir. Aracın ivmelenmesinde düşüş yaşanır ve tüm bunlar arıza lambasını yakar. Sensörü değiştirmeden önce bu hata kodunun yanmasına etki edecek kablolar, ateşleme ve yakıt sistemi elemanları kontrol edilmelidir. Aksi taktirde sensör boşa değiştirilmiş olunur. Orijinal bir DTS cihazına bağlanarak anlık veri aktarımları gözlemlenmelidir. Veriler stabil görünüyorsa sensörün bozuk olduğu kanısına varılabilir.

Dizel partikül filtresi içerisinde sürekli olarak biriken partiküllerin tıkanıklığa neden olmaması için temizlenmesi gereklidir. Düşük devirlerde ve kısa mesafelerde kullanılan araçların zamanla partikül filtresi tıkanır. Bu durum aracın çekişini düşüreceği gibi arıza lambasının yanmasına da sebep olur. Yaşadığınız sorunun DPF tıkanıklığından kaynaklanması da olasılıklar dahilindedir. Temizleme işlemi iki şekilde olur. Araçla uzun yola çıkılır ve yüksek devirlerde (2500-3000 devir) 20-30 dakika kullanarak filtrenin partikülleri yakması ve temizlenmesi sağlanabilir. Ya da yetkili servislerde dışarıdan müdahale ile temizlenebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.