• 14-04-2018
  • 10738
  • 5
Marchandise Yardım İstiyor!

Yarı Sıralı Stop Sorunu

  • Sivas
  • 2000 Renault Renault 19/K7M

Merhaba,

Aracım Renault 19 K7M motor tipi. Üzerinde aldığımızda Aldesa yarı sıralı sistem takılı idi. Araçtaki gaz kokusu üzerine regülatör ve hortumlar değişti yenisi takıldı. Aldığımızda da şu anda da araç ilk çalıştırmada benzinde normal tek marşta çalışıyor, stabil bir şekilde rölanti düşmeye başlıyor, herhangi bir dalgalanma yada motorda sarsıntı olmaksızın rölanti 1000 devire geldiğinde sistem kendiliğinden benzinden gaza geçmeye çalışıyor ve bu anda duyulan çıt sesi ile beraber araç stop ediyor (bildiğim kadarıyla bu sistemde benzinden gaza geçiş motor devrinin 3000 devri geçmesi ile oluyor) Stop sonrası araç çalıştırılmak istendiğinde ilk marşta çalışmayıp ikinci marşta çalışıyor. LPG ye geçiş sağlandığındaysa, rölanti dalgalanmaya motor teklemeli çalışmaya başlıyor. Rölanti inip çıkıyor motor ısınınca normale dönüyor. Araç benzinde çalışırken herşey normal defalarca ayar yapıldı fakat çözüm bulunamadı. Fikrinizi belirtiirseniz sevinirim iyi çalışmalar dilerim.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Aracınıza en baştan yanlış kit takılmış. Araç çok nokta enjeksiyonlu ve tam sıralı bir kit takılması gerekmektedir. Yanma odasına çiğ LPG yakıtı gönderildiği için tekleme, stop etme ve ilk marşta çalışmama gibi sorunlar yaşıyorsunuz. İyi bir LPG ustası ile görüşüp sistemi değiştirmeniz önerilir. Atiker, AKL gibi markalar fiyat, performans açısından aracınız için yeterlidir.

Bu şekilde kullanmak istiyorsanız LPG regülatörünü, ateşleme sistemi elemanlarını ve supap ayarını kontrol ettiriniz. Araçta patlatma sorunu yaşamanız muhtemel. Bu durum manifoldu veya silindir bloğunu çatlatabilir. Aracı ilk çalıştırmada LPG'ye almayınız. Motor ısındıktan sonra manuel olarak LPG'ye geçişi sağlayınız.

Not: Araç 1.4 motor ise tek nokta enjeksiyonlu kit takılır.

5 Yorum

Avatar
Oto Tasarruf
12-07-2021 | Ankara

Mustafa Arık, konuyu çok yanlış anlamışsın. Atiker, AKL, Aldesa, Wentgas gibi kitleri standart donanıma sahip, turbo olmayan, düşük beygir gücüne sahip araçlara öneriyorum. Bu sistemler bu araçlar için yeterlidir. Prins, BRC, Landirenzo, Lovato gibi ithal kitleri ise daha üst segment, yüksek performanslı araçlar için tavsiye ediyorum. Piyasası 50 bin TL olan araca 10 bin TL'ye Prins, 6 bin TL'ye BRC taktır gibi önerilerde bulunmak, mantık olarak kabul edilecek birşey değildir. O kadar parası olan zaten o araca binmez (istisnalar kaideyi bozmaz).

Avatar
Marchandise
13-09-2020 | Sivas

Merhaba arkadaşlar,Bu konuyu internette aratıp buraya bakanlar için yardımcı olmak adına yazıyorum. Hala Renault k7m tipi 1.6 8v araca biniyorum fakat araçtaki eski LPG sistemini söktürüp Atiker sıralı (nanofast) sistem taktırdım. Eski sistemde olan (sıralı sistem olmayan) düşük devirlerde patlatma yapma, performans düşüklüğü gibi sorunlar tamamen ortadan kalktı ancak yeni sistemde de LPG ye geçince ve özellikle araba harareti normal değerlerine ulaştığında rölanti de dalgalanma yapıyordu. Rölanti valfini söküp baktığımda aşırı derecede kurum bağlamış ve kirlenmiş olduğunu gördüm. Balata spreyi ile iyice temizleyerek taktıktan sonra LPG ye geçişte en ufak bir dalgalanma kalmadı rölanti 750 d/dak da sabit çalışıyor. Hararet yükselmesine rağmen en ufak bir dalgalanma yok Renault 19 yahut Megane 1 k7m tipi motora sahip araçlarda özellikle LPG de rölanti dalgalanması yaşayan arkadaşların öncelikle rölanti valflerini kontrol etmelerini kirliyse temizlemelerini arızalı ise değiştirmelerini tavsiye ederim.

Avatar
Abdulkadir babrak
23-06-2020 | Adana

Selamın aleykum arkadaşlar aracım renault 19 europa 1.6 RTE alize sirali sistem aracim da sabahları motor sogukken marsa bastığım da direk stop ediyor motor ısındıktan sonra stop etme sorunu yok ama motor ısınıyor stop ediyorum tekrar calistiriyorum rolantisi sıfır da gaza basıyom kendini öyle topluyor önceden rölantim 10 du şimdi 6 7 lerde sıkıntı nedir acaba

Avatar
Renault 19 K7M 1 6 Alize 99mdl
02-05-2020 | Kastamonu

Aynı aracın 2014 den beri kullanıcısıyım aracımda sıralı atiker mevcut rolanti dalgalanması bazen oluyor bazen yolda giderken tekleme oluyor atiker sıralı uyumlu diyenler çekiş düşüklüğü yakıt artışlığı bazen düşüyor tabi bu yüzden normal Brc veya lovato regülatör taktırmayı düşünüyorum lpg yi sürekli aynı istasyon dan almama rağmen aynı şeyler lpg taktıracak arkadaşlar çok araştırmanızı tavsiye ederim aracım orijinal 165bn km de tavsiyem bunlar.

Avatar
Mustafa Arık
14-09-2019 | Kayseri

Abi sende herkese Atiker veya Akl öneriyorsun. Ortakmısın anlamadımki.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.