• 18-04-2018
  • 2749
  • 0
Osman Özer Yardım İstiyor!

Opel Astra Subap Eritiyor mu?

  • İzmir
  • 2011 Opel Astra

Astralar subap eritiyor deniyor doğrumudur? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Astra'lar supap eritiyor, Focus'lar supap eritmiyor gibi bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Daha az yakıt tüketimi ve karbon salınımı ile çevreyi daha az kirleten Euro 5 ve Euro 6 motor teknolojisine sahip tüm LPG'li araçlar supap eritebilir. Bu motorlarda daha hafif iç aksamlar kullanılır. Eski tip motorlarda tamamen çelik supaplar kullanılıyordu. Ancak Euro 5 ve Euro 6 motorlarda supaplar genellikle magnezyum alaşımlıdır. DPF (dizel partikül filtresi) konularak emisyon değerleri aşağıya çekilmesi sağlanmıştır. Magnezyum supaplar LPG'nin yüksek ısısına maruz kaldıklarında zamanla deforme olmaktadır. Yüksek devirlerde kullanılan araçlarda ve turbo motorlarda bu durum daha erken meydana gelmektedir. Araç modifikasyon edilerek riskler ortadan kaldırılabilir. Ancak bu durumda aracın emisyon değerlerinde artış ve performansında düşüklük oluşabilir. Bazı Euro5 ve Euro6 motorlar LPG'ye uyumlu parçalarla LPG'li olarak satışa sunulmaktadır. LPG montajı ile birlikte supap yağlama sistemleri takılabilir. LPG ECU'su programlanarak aracın yüksek devirlerde benzine geçmesi sağlanabilir. Bu durum erime ve deformasyonu geciktirecektir.

Euro 5 Motor Özellikleri

Otomobil üreticilerinin güncel modellerinde gördüğümüz Euro 5 Dizel ve Euro 5 Benzinli motorlar, Euro 5 standartları kapsamında geliştirilen teknolojiler sayesinde önceki nesil motorlara göre daha düşük emisyon değerlerine ve daha yüksek çalışma verimine sahiptirler.

Euro 6 Benzinli Motorlar

Daha düşük hacim ve ağırlığa sahiptir. Gelişmiş elektro-mekanik sistemler motorun farklı çalışma koşullarında en yüksek verimde çalışabilmesine olanak sağlar. Euro 6 Benzinli Motorlar, zengin yakıt/hava karışımını sağlamak ve daha yüksek yakıt verimliliği elde edebilmek için genellikle turbo destekli motorlardır. Euro 6 Motorlarda yakıt sarfiyatını düşüren bir özellik olarak genellikle otomatik start/stop sistemi bulunmaktadır.

  • 2001: Tüm dizel araçlarda Euro 1 seviyesi başladı.
  • 2008: Yeni tip onayında Euro 4 seviyesi başladı. Mevcut araçlarda 01.01.2009’da başladı.
  • 2009: Ekim ayından sonra tüm araçlar EURO 5 standartlarına uygun hale getirilmesi zorunlu tutuldu.
  • 2014: Euro 5 standartları geçerli. 01.09.2014 tarihinden itibaren üretilen ve ithal edilen araçlarda Euro 6 standartları şartı getiriliyor.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.