• 04-09-2022
  • 4146
  • 2
Oğuz Yardım İstiyor!

Enjeksiyon Kontrol Ettirin Arızası Veriyor

  • Ordu
  • 2006 Renault Megane 2 1.5 Dizel

Usta merhaba,

2006 model 1.5 dizel Megane 2 aracımda rampayı çıkarken birinci viteste biraz çıkıyor sonra "enjeksiyon da sorun var" deyip motor stop ediyor. Daha sonra motoru çalıştırınca o rampayı sorunsuz bir şekilde çıkıyor. Bu sorunu yapınca bir ve ikinci viteste 2000 devirin üstüne çıkınca hafif bir kerkinme yapıyor. Ama bu hata ekranda kalmıyor hata yapsada ekranda sürekli olarak göstermiyor.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Yakıt enjektörlerinin ortalama ömrü 150-200 bin km. arasındadır. Aracın düzenli bakımlarının yapılması ve kaliteli yakıt alınması gibi etkenler bu süreyi uzatabilir veya aksi durumunda kısaltabilir. Yakıt enjektörleri, filtreler ve fren balataları gibi aşınan ve sık değiştirilen parçalar olmamakla birlikte, ömrünü uzatmak için bazen temizlik ve kontrollerinin yaptırılması gerekir. Özellikle kalitesiz yakıt nedeniyle enjektör uçlarında oluşan tortulaşma, enjektörlerin tıkanmasına ve zamanından önce arızalanmasına neden olmaktadır.

Yakıt enjektörü arızalarında ortaya çıkan en yaygın belirti, hızlanma esnasında ve yüksek devrilerde sarsıntı / tökezleme ve güç eksikliğidir. Normal hızlarda ve düşük devirlerde herhangi bir sorunla karşılaşmasanız da, özellikle rampalarda, ani hızlanmalarda ve motoru sıkıştırdığınızda arıza ortaya çıkabilir. Bu, motorunuzun düzgün çalışması için gereken yakıt ihtiyacının karşılanmadığını gösterir. Tıkalı veya arızalı bir enjektörün motor ritmini bozması mümkündür. Bir diğer belirti ise, hava-yakıt karışımının bozulması nedeniyle yakıt tüketiminin artmasıdır. Karışım dengeli olmadığı ve yakıt iyi yanmadığı için egzozdan siyah duman çıkmasına da neden olur.

Aracınızdaki enjektörün arızalı olduğunu fark ederseniz, gecikmeden onarım yaptırmanız önerilir. Aksi taktirde EGR ve katalitik konvertör hasar görebilir. Arıza ertelenirse, araç hiç çalışmayabilir ve sizi yolda bırakabilir.

Yakıt enjektörleri genellikle takım olarak değiştirilir. Biri arızalanmışsa, diğerleri de çok yakında arızalanacak demektir. Yenisinin fiyatı oldukça pahalıdır, bu nedenle belirli bir bütçe hazırlamanız gerekir.

Not: Özellikle hızlanma esnasında ve rampalarda aracın güç kaybetmesinin başka nedenleri de olabilir. Düşük sıkıştırma, tıkalı yakıt filtresi, kirli hava filtresi, tıkalı egzoz manifoldu, arızalı yakıt pompası, arızalı yakıt enjektörleri, arızalı bujiler gibi mekanik sorunlar en yaygın nedenlerdir.

2 Yorum

Avatar
Musa
31-07-2023 | Bursa

Slm benim araçta 2006 model megan 2 1.5 dizel. Düz yolda arabayı zorlamayınca enjeksiyon arızası vermiyor, biraz zorladığımda enjeksiyon arızası veriyor, gaz yemiyo,r gideceğim yere gittim mi aracı istop ettiniz bir daha çalıştırdığımda öyle bir arıza göstermiyor birde titreşimli çalışıyor başından böyle birşey geçen varsa yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Avatar
Abdurrahman
28-11-2022 | Ankara

DTC P0380 arıza nedir?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.