• 29-06-2021
  • 4 dak
  • 1364
  • 0

Aracınızı Uzun Süre Kullanmayacaksanız Alınması Gereken Tedbirler

Araba uzun süre kullanılmayacaksa hangi tedbirleri almak gerekir? Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız bunlara dikkat edin!

Aracınızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız, çalışır durumda tutmak için bazı tedbirler almak zorundasınız. Bazen evdeki hesap çarşıya uymaz. Uzun bir tatil planı, hesapta olmayan bir iş gezisi, ekonomik nedenlerden dolayı aracı tamir ettirememek veya yüksek yakıt giderleri nedeni ile aracı yatırmak zorunda kalabilirsiniz. Söz konusu durum ne olursa olsun, aracın çalışmasında sorun çıkmaması için bir takım önlemler almalısınız. Bu nedenle aşağıdaki önerileri dikkate almak, sizi ekstra masraflardan koruyabilir.

  • - El freninin (park freni) çekilmemesi gerekir.
  • - Araç kapalı bir otoparka veya garaja park edilmelidir.
  • - Araç açık alana park edilirse branda ile örtülmelidir.
  • - Aracın içi ve dışı temizlenmelidir.
  • - Araç uzun süre kullanılmayacaksa boya koruma yapılmalıdır.
  • - Yakıt deposunun paslanmasını önlemek için depo dolu tutulmalıdır.
  • - Akü sökülmelidir.
  • - Lastik hava kontrolleri yapılmalı gerekirse doğru basınca getirilmelidir.

 

1. Aracı Park Ettikten Sonra El Frenini Çekmeyin

El freninin uzun süre çekili kalması fren balatalarının disklere veya kampanalara yapışmasına neden olur. Bu durum, aracı tekrar çalıştırdığınızda başınıza bela olabilir. Yapılacak en akıllıca yöntem aracı düz ve güvenli bir yere park etmektir. Aracı park ettikten sonra birinci viteste bırakın. Tekerleklerin altına takoz veya bir tuğla koyarak, ek bir önlem de alabilirsiniz.

 

2. Aracı Kapalı Bir Alana Park Edin veya Branda Kullanın

Mümkünse aracınızı kapalı bir otoparka veya garaja park edin. Bu aracınız için daha güvenli ve daha temiz kalmasını sağlayacaktır. Böyle bir imkanınız yoksa kaliteli bir branda ile aracınızı kapatın. Aracınızın modeline göre alacağınız brandada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, nem tutmayan özellikte olmasıdır. Böylece boyanın zarar görmesini engellersiniz. Brandanın kapalı alanlarda kullanılması tavsiye edilmez.

 

3. Aracı Park Etmeden Önce İçini Temizleyin

Aracınızın içine dökülmüş, bisküvi, çikolata gibi kırıntılar, eğer araç uzun süre kullanılmayacaksa tehlike arz eder. Bu atıklar koltuk kumaşına yapışarak çürüyebilir ve daha da önemlisi koltuk kılıflarına, paspaslara ve hatta kablolara zarar veren kemirgenleri aracın içine çekebilir. Bu nedenle aracın içi güzelce temizlenmeli ve mümkünse biraz da sprey sıkılmalıdır (özellikle havalandırma ızgaralarına).

 

4. Yakıt Deposunu Doldurun

Bir arabayı uzun süre kullanmamanın açacağı en büyük sorunlardan biri yakıt deposunun iç kısmındaki paslanmadır. Bunu önlemenin en iyi yolu aracın deposunu ağzına kadar kaliteli yakıtla doldurmak hatta bazı yakıt katkı maddeleri eklemektir. Bu depoya giren nemi uzaklaştıracak ve yakıt deposunun paslanmasını engelleyecektir. Yakıt deposu kapağının sıkı kapatıldığından da emin olmak gerekir.

 

5. Akünün Çıkarılması

Aracı uzun bir süre kullanmayacaksanız aküyü sökmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca paslanmayı önlemek için terminallere ve tel uçlarına vazelin veya gres yağı sürülmelidir. Aküyü çıkardıktan sonra serin ve kuru bir yerde güneş ışığından oldukça uzakta saklamalısınız.

 

6. Boya Koruması

Araç açık alana park edilirse, toz, kir ve nem nedeniyle (branda olsa bile) aracın boyası zarar görebilir. Boyanın hasar görmesini önlemek için aracınızı iyice temizledikten sonra bir kat cila yapın. Bu işlem, nemi aracınızdan uzak tutacaktır.

 

7. Lastik Havalarının Kontrol Edilmesi

Lastik basınçlarını kontrol edin ve lastiklerin doğru basınçta olduğundan emin olun. Doğru lastik basıncı, lastik duvarlarının ve düz noktaların çatlamasını önler. Sibop kapaklarında kaçak olup olmadığını ve sibop kapaklarının düzgün şekilde kapanıp kapanmadığını kontrol edin. Eğer araç çok uzun süre kullanılmayacaksa ve bir garajınız varsa dört lastiğinde kriko ile kaldırılması lastiklerin zarar görmesini engeller.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.