• 27-05-2020
  • 6 dak
  • 18457
  • 0

Sel Hasarlı Araba Alınır mı? Sel Hasarı Belirtileri

Sel hasarlı araba alınır mı? Sel hasarlı araç nasıl tespit edilir? Araba selden nasıl hasar görür? Araba selde kalırsa ne olur? Sel hasarlı bir araç olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Sel hasarlı araç düzen tutar mı?

Her yıl binlerce araba su baskını nedeniyle zarar görüyor ancak hepsinin hurdaya çıktığını sanmayın. Bazıları güzelce tamir ettirilip temizletiliyor ve ikinci el piyasasında satışa sunuluyor. Su baskını, araçların motor, şanzıman ve aktarma organları gibi iç mekanik parçalarına ve elektronik sistemlerine zarar vererek güvenlik tehlikesi oluşturur.

İşini bilen bir satıcı, sel hasarlı bir aracı sizden saklayabilir ve hiçbir sorunu yokmuş gibi size satabilir. Selden zarar görmüş bir aracı satın almak çok büyük riskler taşısa da, asla almamak gerekir anlamına da gelmez. Böyle bir riske girmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler vardır.

İlk olarak aracın ne kadar derine daldığını öğrenmek gerekir. Su seviyesi elektronik parçalara zarar verecek kadar derin değilse pas ve korozyon dışında büyük elektronik sorunlara yol açmaz. Fakat su seviyesi çok fazla ise araç elektronik arızalara yol açarak hem sizi yolda bırakır hem de bu arızaların onarımı oldukça pahalıdır.

Bilmeniz gereken bir diğer konu ise aracın suyun altında ne kadar süre kaldığıdır. Araç ne kadar uzun süre su altında kalırsa hasar da o kadar büyük olur.

Bir başka önemli faktör ise aracın tatlı su mu yoksa tuzlu su altında mı kaldığıdır. Tuzlu su ise korozyon çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkar.

Aracın hasar sorgulamasına mutlaka bakılmalı "pert" olup olmadığı öğrenilmelidir. Eğer "pert" yazıyorsa sigorta şirketi aracın tamir edilemeyeceğini düşünmüştür. Bu durumda aracın çok büyük sorunlar çıkarması kaçınılmazdır.

Su, elektronik parçalara, yağlama sistemine ve mekanik sisteme zarar verir. Hava yastıkları da dahil olmak üzere aracın hayati fonksiyonlarını bozabilir. Tüketiciler kullanılmış bir arabayı satın almadan önce dikkatlice incelemelidir. Araçtan anlamıyorsa bunun için bir uzmandan destek almalıdır.

Sel Hasarlı Araç Alınır mı?

Sel hasarlı bir aracı incelediğinizde sorunsuz çalışabilir. Sanki hiçbir sorunu yokmuş gibi görünebilir ve almak isteyebilirsiniz. Ancak suyun neden olduğu hasar, aracın ömrü boyunca size sorun çıkaracaktır.

Araca kısa süre binmeyi ve ardından satmayı düşünüyorsanız bu durumda sel hasarlı araç almak mantıklı bir çözüm olabilir. Örneğin yeni işe başlayan bir üniversite öğrencisi bu durumu değerlendirebilir. Ya da kışları evinde, yazları yazlığında geçiren emekliler için ucuz yollu ikinci bir araba cazip gelebilir. Acemilik dönemini atlatmak isteyen şoförler veya hasarlı arabaları ucuza almayı ve onunla uğraşmayı kendine hobi edinmiş insanlar da bu araçları tercih edebilir.

Sele maruz kalmış bir araç almaya karar verdiyseniz piyasa değerinin çok altında satın almalısınız. Sonuçta bir kumar oynuyor ve büyük bir risk almış oluyorsunuz. En kötü senaryo ortaya çıkarsa harcayacağınız paranın hasarsız ve sorunsuz olan emsallerinin üzerine çıkmayacağından emin olmalısınız. Eğer makul bir fiyata satın alıyorsanız, ileride satıp/satamayacağınızı da düşünmeniz gerekir. Ayrıca sele maruz kalmış bir aracın garanti kapsamı dışında kaldığını da unutmamak gerekir.

Sel Hasarlı Araç Nasıl Tespit Edilir?

Sel hasarlı bir aracı tespit etmeniz zor olabilir ancak bazı belirtiler bu konuda size fikir verebilir.

  • Taban halılarını inceleyin ve küf kokusu ve çamur gibi izler olup olmadığına bakın. Eski bir aracın yenilenmiş taban halıları da şüpheli bir durumdur.
  • Koltuk montaj vidalarını kontrol edin. Taban halılarının etkili bir şekilde kurutulması ve temizlenmesi için koltukların mutlaka sökülmesi gerekir.
  • Farları inceleyin. Merceklerde veya far aynasında su izleri veya nem görülebilir. Suyun farlardan çıkarılması genellikle çok zor bir işlemdir.
  • Gösterge tablosu, torpido gözü, emniyet kemeri kilidi, hoparlör kapakları gibi alışılmadık yerlerde çamur, kir ve su izleri arayın.
  • Kuaförden yeni çıkmış bir araç satın almak kirli bir araçtan daha şüpheli bir durumdur. Bazı satıcılar küf kokusunu gizlemek için aşırı parfüm ve araç kokuları ile maskeleme yaparlar.
  • Bagaj ve kaput altındaki paneller arasındaki boşluklarda, temizlenmesi zor olan yerlerde çamur ve kalıntılar olup olmadığını kontrol edin. Elektrik kablo demeti de incelenmelidir.
  • Ön panelin altındaki boyanmamış, açıkta kalan vida kafalarına bakın. Sele maruz kalmış araçlarda çıplak metaller çabuk paslanır. Aynı şekilde fren pedalı, bagaj mandalı gibi normalde ıslanmayan yerlerde pas lekeleri olup olmadığına bakın.
  • Aracın altındaki ve kapıların altındaki lastik tahliye tapalarının yakın zamanda çıkarılıp çıkarılmadığına bakın. Sel suyunu boşaltmak için bu tapaların çıkarılması gerekir.

Araç Selden Nasıl Zarar Görür?

Sel, fırtına, şiddetli yağmur, vb. doğa olayları ülkemizde son yıllarda sıklıkla yaşanmaktadır. Fırtınadan kaçmanız mümkün olsa da, arabanız o kadar şanslı olmayabilir. Aracınız su dolu bir caddede de sürüş esnasında zarar görebilir. Bu nedenle hem can hem de araç güvenliği nedeniyle su dolu alanlardan geçmekten şiddetle kaçınmalısınız. Çünkü suyun aracınıza ne kadar hızlı sızacağını kontrol edemezsiniz.

Ağır bir sağanak yağış sırasında arabanızın camları veya sunroof açık unutulursa bu durum da hasara neden olabilir. Su, aracınızın küçük alanlarına girerek orada küf oluşumlarına yol açabilir.

Özellikle çok yağış alan (Karadeniz Bölgesi gibi) bölgelerde aracı park ettiğiniz yer oldukça önemlidir. Aksi taktirde şiddetli bir yağmurdan sonra aracın sel hasarına maruz kalması olası bir seçenektir.

Aracın kontrolü kaybedilerek bir göle de düşmüş olabilir. Bu durum oldukça yıkıcıdır ve çoğu zaman tamir ettirmek için masraf yapmaya değmez.

Hava girişi aracılığıyla motora su girmesi, motorun hasar görmesine neden olabilir. Bu duruma "hidro-kilit" denir. Hidro-kilit, genellikle yüksek bir su birikintisinden geçmeye çalışırken meydana gelir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.