• 20-11-2019
  • 2 dak
  • 7901
  • 0

Lastik Diş Derinliği Kaç Olmalıdır?

Sürüş güvenliği açısından lastik diş derinliği oldukça büyük önem taşır. Birçok sürücünün bu konu hakkında eksik bilgisinin olması özellikle kış aylarında kötü sonuçların doğmasına neden olmaktadır. Yasalar tarafından belirtilmiş bir lastik diş derinliği bulunmaktadır. Bütün araç sahiplerinin lastiklerini kontrol ettirmeleri veya kendilerinin kontrol ederek yola çıkmaları en güvenli yöntemdir.

Lastiklerin yasal aşınma sınırı T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yönetmelikte belirtilmiştir. Bu yönetmelikte yazdığına göre; lastik diş derinliği minimum 1,6mm olacaktır.

Yasal olarak belirtilen ölçüler; yaz lastiklerinde belirlenen diş derinliği 3mm, kış lastiklerinde yasal diş derinliği 4mm olmak zorundadır.

 

Araç Lastik Diş Derinliği Ölçümü Nasıl Yapılır?

Araç lastiklerinin diş kalınlığı çeşitli yöntemlerle ölçülebilir. Bunlardan en yaygın kullanılanı aşınma göstergesidir. Bütün lastiklerde bir aşınma göstergesi mevcuttur. Bu gösterge, lastiğin ana kanallarının tabanına yerleştirilmiş 1,6 mm kalınlığındaki bir hamur bloktan oluşur. Eğer lastik kanal derinliği bu göstergeye ulaşmışsa lastik kullanımı sınıra gelmiştir ve artık değiştirilmesi gerekir.

Lastik sırtı üzerinde bulunan aşınma göstergesini bulmak için lastik yanağına bazı küçük işaretler konmuştur. Bu işaretler; TWI (Tread Wear Indicator / Lastik sırtı aşınma göstergesi), markanın amblemi veya bir üçgen resmi şeklinde olabilir.

Diş kalınlıklarını ölçmek için kullanılan bir diğer yöntem ise lastik derinlik ölçerdir. İnternet üzerinden veya oto aksesuarcılardan satın alabileceğiniz bu alet ile lastiklerinizi kontrol edebilir, lastik sınırına gelip gelmediğinizi öğrenebilirsiniz.

 

1 TL Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yasal lastik diş derinliği 1 TL ve 50 kuruş ile kolayca kontrol edilebilir. Atatürk yüzünün bulunduğu alandaki dış halka ile iç halka arası 4 mm'dir. Parayı dik olarak kanala soktuğunuzda, lastikler eğer iç taraftaki halkanın altına düşmüşse 3mm sınırına gelmiştir. Bu durum lastiklerin artık değiştirilmesi gerektiğini göstermektedir.

Oto lastik sırtlarının aşınmasının birçok sebebi bulunur.

Bu sebeplerin başında;

  • - Arazi koşullarının olumsuz olması,
  • - Aşırı derecede hızlı bir şekilde araba kullanmak,
  • - Lastiklerin doğru bir şekilde şişirilmemesi,
  • - Oto lastik basıncının yüksek veya alçak olması,
  • - Standartlara uymayan lastik ayarları,
  • - Aracın aşırı yük taşıması sayılabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.