• 14-12-2019
  • 8 dak
  • 8679
  • 0

Değişen Parça ve Boyalı Parça Nasıl Anlaşılır?

Arabanın değişen parçasının olup olmadığı nasıl anlaşılır? Araçlarda boyalı parça nasıl anlaşılır? Değişen parça ve boyalı parça kontrolleri nasıl yapılır? İkinci el alırken kaporta kontrolü nasıl yapılır? Paslı araç alınır mı? İkinci el bir araç alacaksanız bunlar bilinmesi gereken önemli konulardır.

İkinci el bir araç almayı düşünüyorsanız, değişen ve boyalı parça kontrollerini nasıl yapacağınızı bilmek önemlidir. Aracın şasi numarası ile sorgulanması ve expertizinin yapılması geçmişteki kaza ve hasar onarımlarını öğrenmenize yardımcı olur. Ancak bazı kazalar sigorta şirketlerine bildirilmez ve hasar onarımları araç sahibi tarafından yaptırılır. Araçta oluşan kaporta hasarları boya ve macun yardımıyla eski haline getirilebilir. Küçük çaplı çarpmalar, çizikler ve göçükler nedeni ile yapılan boya işlemleri önemli değildir. Önemli olan aracın değişen parçasının olup olmadığı ve büyük bir kazaya karışıp karışmadığıdır. Böyle bir durumda motor, şanzıman ve şasiler ağır hasar alabilir ve araç ne kadar toplanırsa toplansın orijinali gibi randıman vermez. Her zaman sorun çıkarmaya ve arıza yapmaya hazır potansiyel bir tehlikedir. Yine de ben bu aracı alacağım derseniz, satarken zarar etmemeniz açısından aracın kusuruna göre piyasa fiyatının altında bir bedel ödemelisiniz.

Eğer dürüst bir satıcıya denk gelmezseniz, aracın değişen ve boyalı parçalarını sizden gizleyebilir. Ya da aracın üçüncü sahibi siz olacaksanız, size satan kişinin de aracın geçmişinden haberi olmayabilir. Böyle bir durumda aracın değişen ve boyalı parçalarını nasıl kontrol etmeniz gerektiğini size resimlerle anlatmaya çalışacağım.

 

Parçalarda Renk Uyuşmazlığı

Boyalı parça

Fotoğraftaki araca baktığınızda, yakın zamanda işlem görmüş boyalı parçanın hangisi olduğunu anlayabildiniz mi?

Arka kapı biraz daha karanlık görünüyor değil mi? Boyalı parçayı anlamanın en basit belirtilerden biri, aracın orjinal boyasının tutmaması ve boyadaki renk farklılıklarıdır. Fakat bu her zaman bu kadar kolay anlaşılmayabilir. Bazı maharetli ustalar neredeyse aracın orijinal boyasına yakın boyama işlemi yapmaktadır.

Parçalarda Renk Uyuşmazlığı

İşin püf noktası aracı güneşe çıkarmak, farklı mesafelerden ve farklı açılardan bakmaktır. Bu şekilde farkı bulmak daha kolaydır.

 

Kaputun, Kapıların ve Bagaj Kapağının Kontrolü

Kaputun, Kapıların ve Bagaj Kapağının Kontrolü

Bu aracın ön yolcu kapısı kolay kapanmıyor. Oklara bakarsanız ön kapının düzgün hizalanmadığını da görebilirsiniz. Yanlış hizalanmış bir kapı her zaman aracın kaza yaptığı anlamına gelmez fakat kuşkulanmanız için bir nedendir.

Eski araçlarda kapı menteşeleri yıpranarak kapının aşağı inmesine neden olur. Böyle bir durumda da kapı düzgün ve kolayca kapanmayabilir.Çünkü kilit mekanizması ile kilit yuvası aynı hizada değildir. Bu durum genellikle çok kullanıldığı için sürücü kapılarında daha fazla meydana gelir.

 

Kaportadaki Kalıp Çizgilerini Kontrol Edin

Kaportadaki Kalıp Çizgilerini Kontrol Edin

Aracın tüm kaportasını inceleyin ve kalıp çizgilerinin uyumunu kontrol edin. Kalıp çizgisi kaput, kapılar ve bagaj kapalıyken hepsinde aynı hizada olmalıdır. Resimdeki aracı incelediğinizde arka kapı kalıp çizgisinin aynı hizada olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz. Bu da göz ardı edilmemesi gereken önemli bir ipucudur.

 

Ön ve Arka Tamponu Kontrol Edin

Tampon Kontrolleri

Resimdeki arabanın ön tamponuna bakarsanız yerine tam olarak oturmamış. Hatta daha dikkatli bakarsanız tamponun rengi de farklıdır. Ön tamponda bir işlem yapıldığı belli oluyor. Böyle bir durum farkederseniz bu bölgeyi daha yakından incelemeli ve satıcıya durumu sormalısınız.

Aracın her iki tamponunu da kontrol edin. Tamponlar kompozit ve plastik malzemeden yapıldıkları için bir kaza anında kolayca çatlar ve kırılır. Tamponların kırılması ve onarılması trafik kazalarının en iyi göstergesidir.

 

Diğer Parça İle Karşılaştırın

Diğer Parça İle Karşılaştırın

Eğer birşey doğru görünmüyorsa, diğer taraftaki parça ile karşılaştırın. Örneğin resimdeki arabanın sağ kapısı ile çamurluk arasında büyük bir aralık mevcut. Sol tarafı kontrol ettiğimizde aralık neredeyse hiç yok.

Değişen Parça Boyalı Parça Anlama Yöntemleri

Şimdi yukarıdaki siyah Toyota'nın iki resmini karşılaştıralım. Kaputu açıp baktığınızda hangi tarafın hasar gördüğünü anlamak oldukça kolay. Sol ön çamurlukta herşey normal fakat sağ ön çamurluk darbe almış. Çamurluğu tutan iki civatanın etrafındaki alana bakınca küçük bir kaza geçirdiği görülüyor. Boya kalitesinin de düşük olduğu oldukça belli.

 

Boya Yansımasındaki Çizgileri Kontrol Edin

Boya Yansımasındaki Çizgileri Kontrol Edin

Boyadaki yansımaları kontrol edin.Örneğin bu araba yeni gibi duruyor. Çizgiler düz, çamurluk ve kapılar hizalı. Boya gayet tutarlı ve pürüzsüz duruyor.

Boyalı parça nasıl anlaşılır?

Bu aracın arka çamurluğuna baktığınızda ise yansımadaki düzensizlikleri görebilirsiniz. Bu durumda çamurluğun işlem gördüğünden şüphelenmek gerekir.

Boyalı ve değişen parça nasıl anlaşılır?

Çamurluğa daha yakından baktığımızda verniğin soyulduğunu gördük. Bu durum çamurluğun boyandığının kesin işaretidir.

 

Farları ve Stopları Kontrol Edin

Aracın değişen parçasını anlama yöntemleri

Farların veya stop lambalarının içinde buğulanma var mı kontrol edin. Bu durum genellikle çatlak (ampul takılıysa) bir farın göstergesidir. Buğulanma olan farın çevresini dikkatlice inceleyin. Farın değişmesi gerekecek ve far değişimleri oldukça pahalıdır.

Her iki farıda karşılaştırın. Farlardan biri eski diğeri yeniyse, yeni far yakın bir zamanda takılmıştır. Bunun sebebi ise büyük ihtimalle aracın kaza yapmış olmasıdır.

 

Boya Dokusundaki Farklılıkları Kontrol Edin

Boya Dokusundaki Farklılıkları Kontrol Edin

Boyanın kalitesine ve dokusuna bakın. Taze bir boya farklı bir dokuya sahiptir. kaporta onarımı sırasında zımpara izleri de sıkça görülür. Bu fotoğrafta zımpara izlerini rahatlıkla görebilirsiniz. Bu durum aracın boyandığının net bir işaretidir.

Boya yüzeyini avuç içinizle kontrol edin ve hissetmeye çalışın. Orijinal boya düz ve pürüzsüz olmalıdır. Yeniden boyanan paneller ise portakal kabuğu gibi pürüzlü olur.

 

Boya İzleri Arayın

Araç boyalı parçayı anlama

Araç üretim esnasında iken, tesisat çekilmeden önce boyanır. Bu sayede herhangi bir tesisat kablosu veya aksesuar malzemesi boyanmamış olur. Resimdeki kapı kablo tesisatına baktığımızda aracın işlem gördüğünü ve boyama esnasında kablolara da boya püskürtüldüğünü görmekteyiz.

 

Boyanın Soyulması

Araçlarda boyalı parça nasıl anlaşılır?

Boyanın soyulması veya kavlaması, kalitesiz bir boya işleminin göstergesidir. Genellikle tamponlarda soyulmuş boyalara rastlayabilirsiniz.

 

Parçaların Civatalarını Kontrol Edin

Değişen parça nasıl anlaşılır?

Kaputu ve bagaj kapağını açarak civataları kontrol edin. Hiç dokunulmamış gibi mi duruyor, yoksa civatalar soyulmuş mu? Sağdaki resme baktığınızda civatalarda hiç soyulma olmadığını ve orjinal etiketi olduğunu görebilirsiniz. Çıkartma eksikse ve civatalar tahriş edilmişse kaput ya değiştirilmiş ya da sökülüp takılarak yeniden ayarlanmıştır.

 

Sel Hasarlı Araçlardan Kaçının

Aracın hasarlarini anlama

Sel hasarlı araçları almaktan kaçının. Bu araçlar her ne kadar yenilense de aracın ömrü boyunca arıza yapma potansiyeline sahiptir. Çeşitli elektrik, elektronik donanımlarının arıza yapması, araçta korozyon ve küf oluşması kaçınılmazdır. Son zamanlarda ikinci el piyasasında bu araçlar çok yaygındır.

Aracın kapısını açın ve hoparlörlerini kontrol edin. Resimdeki hoparlörün kirli ve beyaz kısmı aracın sele maruz kaldığını gösteriyor. Bu durumda her iki hoparlörde kontrol edilmelidir.

Ayrıca araç içindeki kokuya dikkat edin. Satıcı küf kokusunu saklamak için parfüm kokusunu abartmış olabilir. Veya aracın temizlendiğine dair yoğun bir deterjan kokusu alabilirsiniz. Bir araç oto kuaförden yeni çıkıp satışa sunulmuşsa bu durumdan da şüphelenebilirsiniz. Paspasları ve döşeme altlarını kontrol edin. Plastik aksamlarda soyulma var mı inceleyin. Suya maruz kalan araç mutlaka kendisini belli eder. Ayrıca aracın şasi numarasından sorgulanması da geçmişi hakkında size bilgi verecektir.

 

Kaportasında Pas Olan Araç Alınır mı?

Kaportasında Pas Olan Araç Alınır mı?

Özellikle kış aylarında karayollarında yoğun tuz kullanımı araçların paslanmasına yol açmaktadır. Aracın paslanmaya karşı gerekli önlemleri alınmazsa, 7-10 yaşın üzerinde ufak tefek paslanmalar ortaya çıkacaktır. Bu paslar geçici olarak tamir edilebilir. Ancak korozyon işlemi başladıktan sonra durdurulması çok zordur. Modern otomobillerin metal aksamları daha iyi olmakla birlikte paslanma problemleri giderilmemiştir.

Bir aracın paslı yüzeyleri temizlenip giderilse bile, daha sonra tekrar ortaya çıkacaktır. Daha önemlisi, dış yüzey paslanmışsa eğer iç bileşenlerin durumu daha da kötüdür. Fren hatları ve aracın alt yüzeyi çürümeye başlamış demektir. Bu nedenle tıpkı hasarlı araçlar gibi aşırı paslı araçlardan da kaçınmak gerekir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.