• 19-01-2022
  • 10 dak
  • 1904
  • 1

EFB, AGM, Kurşun Asit, Kalsiyum Akü Nedir? Farkları Nelerdir?

Arabanızın aküsü önemlidir, çünkü marş motoruna güç sağlar ve aracınızı hareket ettirir. Akü ayrıca, kontak kapalıyken aracınızın tüm elektronik aksamlarına da güç sağlar. Sorun şu ki, tıpkı cep telefonlarınızdaki bataryalar veya el fenerinizdeki piller gibi akünüz de bir müddet sonra bitecektir.

Yeni bir akü almaya karar verdiğinizde, AGM, EFB, kurşun asit ve kalsiyum akü gibi farklı seçenekler karşınıza çıkacaktır. Peki, bu aküler arasında ne gibi farklar vardır ve aracınız için hangisini seçmelisiniz?

Kurşun Asit Akü Nedir?

Kurşun asitli aküler uzun yıllardır otomobillerde kullanılmaktadır. Kurşun-asit akünün içinde seri bağlı altı hücre bulunur. Her hücre, yalıtkan ayırıcılara sahip negatif (kurşun) ve pozitif (kurşundioksit) plakalar içerir. Sülfürik asit/su çözeltisi (elektrolit) aküyü doldurur.

Plakalar ve asit çözeltisi arasındaki kimyasal reaksiyon, elektronların negatif plakadan pozitif plakaya akmasına neden olarak elektrik enerjisi oluşturur. Akünün içindeki her hücre, bu kimyasal reaksiyonla yaklaşık 2,1 volt elektrik üretir. Altı hücre birbirine seri bağlı olduğundan, akü toplamda yaklaşık 12,6 volt akım üretir.

Kurşun asitli akülerin şarj olurken hidrojen ve oksijen gazları oluşturduğunu belirtmek önemlidir. Bu nedenle, bu tip aküler, hidrojen ve oksijen gazlarının dışarı atılmasını sağlamak için havalandırma delikleriyle donatılmıştır.

Kalsiyum Akü Nedir?

Kalsiyum akü, plakalarına az miktarda kalsiyum eklenmiş kurşun-asit akülerdir. İçerisinde muhafaza ettikleri su sebebi ile farklı bir ızgara yapısına sahiptir. Benzersiz olan ızgara alaşımı, bir adet pozitif kalsiyum/gümüş ve bir adet negatif kalsiyum ızgaradan oluşmakta, bu da akünün su tüketimini minimum düzeylere indirmektedir. Ayrıca daha kalın elektrotlar kullanılmak suretiyle akünün çevrimsel dayanıklılığı da belirgin derecede artmaktadır.

Kalsiyum aküler, elektroliti buharlaştırmadıkları ve bu nedenle ilave suya ihtiyaç duymadıkları için düşük bakım gerektiren akü sınıfına dahil edilir. Kullanılmadıkları taktirde, düzenli olarak sürekli şarj edilmeleri gerekir.

EFB Akü Nedir?

EFB ingilizce "Enhanced Flooded Battery" kelimesinin kısaltmasıdır. Dilimize geliştirilmiş ıslak tip akü olarak tercüme edilir. Giriş seviyesine sahip, start-stop araçlarda yaygın olarak kullanılır. EFB aküler, standart kurşun asitli aküler ile daha yüksek kapasiteli AGM aküler arasında orta sınıf olarak değerlendirilebilir. EFB aküler ıslak tiptir ve standart kurşun-asitli akülerle aynı prensipte çalışır. Akım, kurşundioksit ve asit arasındaki kimyasal reaksiyonla üretilir, ancak bu akülerde gelişmiş döngü yetenekleri ve iyileştirilmiş şarj kabulü sağlayan farklılıklar vardır.

Kurşun plakalar, EFB teknolojisinin ayırt edici bir özelliğidir. Üretimleri için sadece saf kurşun kullanılır. Bu, iç direncin azaltılmasını sağlar. Ayrıca, EFB'lerdeki plakalar, geleneksel kurşun-asit akülerdeki plakalardan iki kat daha kalındır. Pozitif plakalar, sıvı elektroliti emen ve tutan özel bir mikrofiber malzemeye sarılır. Bu, aktif maddenin yoğun şekilde dökülmesini önler ve sülfatlaşma sürecini önemli ölçüde yavaşlatır. Bu düzenleme, elektrolit oranını düşürmeyi ve aküyü pratik olarak bakım gerektirmeyen hale getirmeyi mümkün kılar. Buharlaşma meydana gelir, ancak çok az.

Diğer bir fark ise elektrolit sirkülasyon sistemidir. Elektrolit, akü gövdesindeki özel bacalardan yükselir ve sonra tekrar kutunun dibine düşer. Sıvı homojen kalır, bu da genel hizmet ömrünü uzatır ve şarj hızını iyileştirir.

EFB akülerin alternatör tarafından sürekli şarj edilmesine gerek yoktur. Akü şarj olduktan sonra alternatör ile bağlantısı kesilir. Bu sayede, motorun üzerindeki alternatör yükü hafifler ve yakıt tüketimi azalır. Akünün enerjisi azaldığında ise alternatör ile tekrar bağlantı sağlanır ve akü şarj edilir.

Aşırı deşarjlar kurşun-asit akülere zarar verir. EFB'ler ise büyük bir kapasiteye sahip oldukları ve derin deşarjlara karşı dayanıklı oldukları için bu modda iyi bir iş çıkarırlar. Plakalardaki aktif madde parçalanmaz. Ancak, şarj koşullarına kesinlikle uyulmalı ve voltaj aşılmamalıdır. Elektrolitin kaynamasına izin verilmemelidir.

Ayrıca EFB aküler, araçtaki güçlü ses sistemlerinin varlığında iyi performans gösterir. Voltaj 12V'den düşükse, amplifikatörler yalnızca zayıf hırıltı yayacaktır. EFB aküler, tüm sistemlerin düzgün çalışması için dengeli ve sabit bir voltaj sağlar.

Aracınızda bir EFB akü varsa bittiği taktirde yeni bir EFB akü taktırmanız gerekir. Hem AGM hem de EFB aküler, start-stop donanımlı araçların sürekli durma ve çalışma teknolojisini tolere edecek şekilde üretilmiştir. Akünüzü doğru tipte bir akü ile değiştirmeniz, aracın performansını korumak açısından oldukça önemlidir.

EFB Akülerin Avantajları

  • 60 Ah kapasiteli bir EFB akü, 550A'ya kadar başlangıç akımı sağlar. Bu, motoru çalıştırmak için fazlasıyla yeterlidir. Standart bir 250-300A'lık akünün parametrelerini önemli ölçüde aşar.
  • Doğru kullanım ile EFB aküler 10-12 yıla kadar dayanabilir.
  • Daha kalın saf kurşun ve mikrofiber plakaların kullanılması akü kapasitesini ve şarj hızını artırır. EFB akü, normal bir aküden %45 daha hızlı şarj olur.
  • Küçük elektrolit hacmi nedeniyle neredeyse hiç bakım gerektirmez.
  • Minumum buharlaşma oranı nedeniyle kapalı alanlarda güvenle kullanılabilir.
  • Akü düşük sıcaklıklarda iyi çalışır. %100'e kadar kapasitesi yenilenebilir.
  • Akü, büyük bir enerji kaybı olmadan 2 yıla kadar saklanabilir.
  • Start-Stop motor sistemine sahip araçlarda kullanıma uygundur. Gün boyunca motorun defalarca çalıştırılmasına dayanır.
  • 45 °'ye kadar bir açıyla çalıştırılabilir, bu nedenle bu tür aküler genellikle teknelerde ve arazi araçlarında kullanılır.
  • AGM akülere kıyasla daha düşük maliyet oranlarına sahiptir.

AGM Akü Nedir?

AGM ingilizce "Absorbed Glass Mat" kelimesinin kısaltmasıdır. Dilimize emdirilmiş cam elyaf olarak tercüme edilir. Modern otomobillerin çoğu AGM akü ile üretilir. Bu tip aküler kuru tip akü olarak sınıflandırılır. Genellikle lüks araçlarda ve yüksek donanım özelliklerine sahip start-stop teknolojisine sahip araçlarda kullanılır.

AGM aküler, her biri yalıtkan ayırıcılara sahip plakalar içeren altı hücreye sahiptir. Bu nedenle tıpkı kurşun-asit akülere benzerler. Aralarındaki birincil fark, AGM aküdeki ayırıcıların, akünün asit çözeltisini emen cam elyaf (fiberglas) malzemeden yapılmış olmasıdır. Diğer bir fark ise, AGM aküdeki hücrelerin, asit çözeltisini plakalar arasında basılı tutmak için sıkıştırılmasıdır.

Modern otomobillerde bulunan teknolojilerin ve aksesuarların çoğu, daha yüksek akü takviyesi gerektirir. AGM aküler, bu yüksek enerji tüketimi taleplerini karşılamak için tasarlanmıştır. Birçok araçta bulunan start-stop sistemi, daha yüksek çıkışlı bir akü gerektirir. Start-Stop etkin konumdayken, yakıttan tasarruf etmek için araç durduğunda motor kendini kapatır. AGM aküler, aracınız durduğunda ve hareket etmeye hazırlandığında hızlı ve sorunsuz bir şekilde yeniden çalışmasını sağlar.

AGM aküler, zararlı gazlar salgılamadıkları için aracın kabinine monte edilebilir. Çift amaçlı AGM aküler hem aracı çalıştırmak için hem de aksesuar ve donanımları çalıştırmak için kullanılır. Böylece çok sayıda yeni aksesuar ve araç teknolojisini destekleyebilir. Arabanızda halihazırda bir AGM akü kullanılıyorsa, bittiğinde mutlaka AGM akü ile değiştirilmelidir.

Güneş panellerinde, karavanlarda veya çeşitli taşınabilir istasyonlarda ve cihazlarda enerji depolamak için AGM akülerin kullanılması en uygunudur. 1000A'ya kadar yüksek başlangıç ​​akımı verebilirler. Bir arabanın marş motorunu çalıştırmak için 400-500A yeterlidir. Aslında, bu tür kapasitelere yalnızca arabada çok sayıda enerji tüketen donanım olduğunda ihtiyaç duyulur. Örneğin, ısıtmalı direksiyon ve koltuklar, güçlü multimedya sistemleri, ısıtıcılar ve klimalar, elektrikli sürücüler vb. gibi.. Aksi takdirde, EFB aküler standart bir aracın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir.

AGM Akülerin Avantajları

  • AGM aküler, aynı boyuttaki kalsiyum ve kurşun-asit akülere kıyasla daha yüksek amper güç çıkışı üreterek, otomobil elektrik ve teknolojilerinin artan taleplerini karşılar.
  • AGM aküler modern araç şarj sistemine daha uygundur.
  • Çift amaçlı AGM'ler hem aracı çalıştırmak hem de aksesuar ve donanımları desteklemek için kullanılabilir. Böylece çok sayıda yeni aksesuar ve araç teknolojisini destekleyebilirler.
  • AGM aküler, sızdırmaz oldukları ve zararlı buhar veya gaz üretmedikleri için araçların yolcu bölmelerine güvenle takılabilir.
  • AGM akü tamamen kapalı olduğundan bakım gerektirmez.
  • AGM akülerin sıkıştırılmış hücre tasarımı, titreşimlerin neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olur ve daha uzun hizmet ömrü sunar. Bazı AGM aküleri, tipik bir kurşun-asit aküden iki ila üç kat daha uzun süre dayanabilir. Yüksek sıcaklıklarda 2 yıl, normal sıcaklıklarda 4-6 yıl, düşük sıcaklıklarda 7 yıla kadar kullanılabilir. Ortalama kullanım ömrü 5 yıl kadardır.
  • Islak tip akülere kıyasla daha hafiftir.
  • AGM akülerde sülfat oluşumu görülmez. Bu nedenle uzun süreli olarak depolanabilir.
  • AGM aküler hızlı şarj olur. Düşük şarj durumlarında bile yüksek marş gücü sağlar. Çok sayıda deşarj / şarj döngüsüne dayanabilir.
  • Fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip bir otomobilde AGM akü kullanılmalıdır.
  • Aşırı soğuk havalarda, geleneksel kurşun-asit aküler donarak kasanın çatlamasına ve asidin dışarı sızmasına neden olabilir. Ancak AGM akülerin içinde sıvı asit fışkırması olmadığından, soğuk havalarda donmazlar.
  • AGM aküdeki asit ayırıcılar tarafından tamamen emildiği için akü hem dökülmez hem de sızdırmazdır. Bu, herhangi bir yöne monte edilebileceği anlamına gelir.

AGM akünün tek dezavantajı, diğer akülerden daha pahalı maliyet oranlarına sahip olmasıdır.

1 Yorum

Avatar
Vlkn
21-08-2022 | Ankara

Elinize sağlık, çok net bir şekilde herşey açıklanmış, çok faydalı buldum. Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin muhakkak faydalanması gereken bir makale. Kendi adıma teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.