• 11-03-2022
  • 7 dak
  • 4801
  • 0

Benzin ve Mazot Donar mı? Arabanızdaki Sıvılar Kaç Derecede Donar?

Aracınız, hizmet ömrü boyunca çeşitli sıcaklık dalgalanmalarını içeren hava koşullarına maruz kalır. Soğuk iklim bölgelerinde yaşayan sürücülerin en büyük endişelerinden biri, çeşitli otomotiv sıvılarının donması ile ilgilidir. Pek çok kişi, benzinden şanzıman yağına kadar hangi sıvının kaç derecede donacağını merak etmektedir.

Benzin Donar mı?

Basitçe söylemek gerekirse benzin donar, ancak gezegenimizde böyle bir olaya tanık olacak kadar soğuk iklimde yaşayan çok az insan bulunmaktadır. Benzinin tam donma noktası, oktan oranı da dahil olmak üzere içeriğindeki çeşitli bileşenlere göre değişir. Bununla birlikte, - 40 ila -130 °C (-40 to -200 °Fahrenheit) arasında bir aralık düşünün ve genellikle benzin -73 °C'de (-100 °F) donmaya başlamaktadır. Bu nedenle, Antarktika kıtasında yaşamıyorsanız aracınızdaki benzinin donabileceği konusunda endişe etmenize gerek yoktur. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, yakıt deponuzda her zaman çeyrek deponun üzerinde yakıt bulundurmanızdır. Bu hem yakıtın jelleşmesini engeller, hem de yakıt pompasının ömrünü uzatır.

Mazot Donar mı?

Benzin veya diğer alternatif yakıt türlerine oranla dizel yakıtın soğuk havalarda sorun çıkarması çok daha yüksek olasılıktır. Bu sorunların ana nedeni, donmaktan çok "jelleşme" den kaynaklanmaktadır.

Dizel yakıtta bulunan parafin mumu yaklaşık 0 °C'de (32 to 34 °Fahrenheit) kalınlaşmaya başlar. Parafin mumunun bu kalınlaşması "jelleşme" olarak bilinir. Kalınlaşmış veya jelleşmiş yakıt, yakıt filtrelerini ve yakıt hatlarını hızla tıkayabilir, bu da bariz bir kısıtlamaya ve yakıt akışının engellenmesine neden olur. Bu sorun, -10 °C'nin (14 °Fahrenheit') altındaki hava koşullarında daha da kötüleşir.

Mazot Donar mı?

Dizel yakıt yıl boyunca bakım gerektirir: özellikle kışın. Mazot jelleşmeye başladığında, işlemi geri almak için çok az seçenek vardır. Halihazırda jelleşmiş yakıtı hızlı ve etkili bir şekilde çözebilecek, depoya dökülen herhangi bir ürün yoktur. En iyi yöntem, havalar aşırı soğumaya başlamadan jel oluşumunu önlemektir. Anti-jel katkı maddeleri dizel yakıt moleküllerinin birleşmesini önleyerek mum tabakası oluşumunu ve jel oluşumunu engeller.

Yakıtın sürekli ısıtılması, jelleşmeyi etkili bir şekilde çözebilir ve akışı düzeltebilir, ancak büyük miktarlarda yakıtın ısınması zaman alabilir ve soğuk havalarda yapılması genellikle zordur. Çoğu dizel araç, eritme işlemine yardımcı olmak için yakıt haznesi filtresinin içinde veya yakınında bir ısıtma elemanına sahiptir.

Motor Yağı Donar mı?

Motor yağı, en soğuk iklimlerde bile teknik olarak donmaz. Bunun nedeni motor yağının bir petrol ürünü olmasıdır. Motor yağı donmak yerine soğudukça kalınlaşır ve daha viskoz hale gelir. Ancak bu, hava sıcaklıklarının yaklaşık -18 °C'nin (0° Fahrenheit) altına düştüğü bölgelerde yaşayan sürücüler için endişe kaynağı olabilir.

Çoğu motorun sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için uygun viskoziteye sahip motor yağını kullanması gerekir. Viskozite, yağın belirli bir sıcaklıktaki akışkanlığını gösterir. İnce yağlar, su benzeri bir kıvama sahiptir ve soğuk havalarda daha akışkandır. Bu, özellikle soğuk havalarda hem motorun çalıştırılmasını kolaylaştırır hem de iç bileşenlerdeki sürtünmeyi azaltır. Yüksek sıcaklıklarda ise, yağ basıncını korumak ve yağın aşırı incelmesini önlemek için kalın yağlar tercih edilir.

Uygun olmayan yağı kullanmak, soğuk havalarda yağın kalınlaşmasına sebep olacak, bu da yağın akışını kısıtlayarak kritik bileşenlerin daha hızlı aşınmasına neden olacaktır. Bu nedenle, soğuk iklim bölgelerinde yaşıyorsanız, aracınız için önerilen motor yağını kullanmanız gerekir.

Fren Hidroliği Donar mı?

Motor yağı gibi, fren hidroliği de teknik anlamda bir yağdır ve bu nedenle donmaz. Bunun yerine, fren hidroliği aşırı soğuk havalarda jelleşebilir veya pıhtılaşabilir. Ancak, bu nadiren göze çarpan sorunlara yol açar. Fren pedalı ilk birkaç uygulamada sertleşebilir, ancak fren sıvısı hızla ısınır ve kısa sürede normal çalışma sıcaklığına erişir.

Çoğu durumda, fren hidroliği -34 °C (-30° Fahrenheit) ve daha düşük sıcaklıklarda kalınlaşmaya ve jelleşmeye başlar. Bununla birlikte, günümüzde kullanılan fren hidrolikleri zengin katkı maddeleri içerir ve çoğu jelleşmeye karşı -43 °C'ye kadar (-45 ° Fahrenheit) direnç gösterebilir.

Antifiriz Donar mı?

Sanılanın aksine, antifiriz (soğutma sıvısı) donabilir, ancak bunun gerçekleşmesi için havanın aşırı soğuk bir eşiğe ulaşması gerekir. Radyatöre konulan çoğu soğutma sıvısı %50 su ve %50 antifiriz karışımından oluşur. Bu, -37 ila -45 °C'ye (-35° ila -50° Fahrenheit) kadar donma koruması sağlar. Soğutma sıvısının tam koruma eşiği, bir antifiriz test cihazı kullanılarak doğrulanabilir.

Bir aracın antifirizi donarsa, ciddi motor hasarı riski oluşturur. Çoğu motor, bu tür bir hasarı en aza indirgemek için donma tapalarına sahip olsa da, motor bloğunun veya silindir kapaklarının çatlaması sık yaşanan bir olaydır.

Şanzıman Yağı (ATF) Donar mı?

Şanzıman sıvısı bir yağ olarak sınıflandırılır ve bu nedenle su gibi donarak buzlanmaz. Bunun yerine, soğuk havalarda kalınlaşır ve bu da, akış ve basınçla ilgili sorunlara neden olur. Yağın jelleşmesi veya pıhtılaşması için hava sıcaklıklarının yaklaşık -18 °C'nin (0° Fahrenheit) altına düşmesi gerekir.

Şanzıman yağı pıhtılaşırsa, aracın vites değişimleri gecikebilir veya normalde olandan daha sert vites geçişleri fark edilebilir. Ancak, bu tür belirtiler işe gidiş-dönüş sırasında ilk birkaç kilometreden sonra azalmaya başlar ve araç kısa sürede normal sürüş koşullarına döner.

Hidrolik Direksiyon Yağı Donar mı?

Hidrolik direksiyon sıvısı, yağ veya petrol bazlı bir ürün olarak sınıflandırılır. Bu nedenle, hidrolik direksiyon sıvısı genel anlamda donma yeteneğine sahip değildir. Ancak, soğuğun şiddetiyle ilişkili bir dereceye kadar kalınlaşır. Ortam sıcaklığı ne kadar soğuksa, hidrolik direksiyon sıvısı o kadar kalın olur. Bununla birlikte, hidrolik direksiyon sistemi içerisine su sızarsa, sistem hatlarının donmasına yol açabilir. Hidrolik direksiyon yağı kalınlaşırsa, yağın verimi düşer ve metal bileşenlerin sürtünmesi artar. Ayrıca, soğuk havalarda hidrolik direksiyon pompası daha gürültülü çalışmaya başlar.

Ön Cam Yıkama Sıvısı Donar mı?

Ortam sıcaklıkları belirli bir eşiğin altına düşerse, ön cam yıkama sıvısı kesinlikle donar. Ancak, ön cam yıkama sıvısının donma noktası, üründe kullanılan katkı maddesine bağlıdır.

Ön cam yıkama suyu, belirli bir soğuğa kadar dayanabilmesi için antifiriz maddesiyle karıştırılır. İçeriğindeki antifiriz maddesinin oranına göre donma noktası -15 ila -63 °C arasında değişebilir. Aracınıza cam suyu alırken donma derecesine dikkat etmeli ve bulunduğunuz bölgeye uyumlu olan ön cam yıkama sıvısını tercih etmelisiniz.

Ön cam yıkama sıvısı donarsa, silecek koluna bastığınızda camlara su püskürtemezsiniz. Ayrıca, sıvı donarak genleşebilir ve soğutma sıvısı haznesinin çatlamasına neden olabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.